Belgia are muzeu al ciocolatei, la Bruxelles
ciocolata belgianamuzeu ciocolatabruxellesleonidascote d'orneuhaus
De saptamana trecuta, ciocolata are propriul muzeu la Bruxelles, amenajat intr-o fosta ciocolaterie. In Belgia, ciocolata este considerata patrimoniu national.
"Aparuta in secolul al XIX-lea datorita talentului patiserilor si producatorilor de biscuiti personalizati care au inventat celebrele praline de ciocolata cu diverse umpluturi, pasiunea belgienilor pentru acest produs dulce nu a fost niciodata dezmintita si am devenit tara ciocolatei", a declarat Henri Dupuis, designerul noului muzeu, citat de Agerpres.
Daca spatiile dedicate ciocolatei nu lipsesc in patria producatorilor de renume mondial Neuhaus, Leonidas si Cote d’Or, nu exista, pana acum, o vitrina veritabila consacrata acestei delicatese, care ocupa un loc important in panteonul gastronomiei belgiene alaturi de cartofii prajiti, gaufre si bere.
Aceasta scapare a fost remediata odata cu deschiderea Belgian Chocolate Village, la Koekelberg, cartier situat putin in afara circuitelor turistice clasice.
Proiectat de Tempora, firma specializata in expozitii pentru public, noul muzeu este gazduit de fosta fabrica de ciocolata Victoria, care se afla in culmea gloriei in anii 1950.
Fabrica avea atunci 1.500 de angajati si producea 6.000 de tone de ciocolata si 4.000 de tone de biscuiti pe an.
In muzeu, publicul afla ca ciocolata a fost subiectul unor controverse religioase, ca produsul poate fi consumat in timpul Postului Mare si ca a fost interzisa pentru copii pana in secolul al XVIII-lea.
Muzeul consemneaza si diferite obiceiuri de consum intre popoare. Astfel, olandezii prefera ciocolata calda, belgienii o adora sub forma de praline si ciocolata neagra, iar elvetienii se dau in vand dupa ciocolata cu lapte.
Muzeul dispune si de o sera tropicala, de un atelier unde se tin cursuri si se fac demonstratii, precum si de o zona de degustare, unde marile nume si micii artizani isi prezinta specialitatile.