Smaranda Braescu reprezinta in ziua de astazi un reper in istoria aeronauticii romanesti, ea fiind prima femeie parasutist din tara noastra. Nascuta la Galati in 1897, Braescu a zburat pentru prima data pe aerodromul din Tecuci atunci cand avea numai 26 de ani. Fratele ei a fost Tache Braescu, si el pasionat la randul lui de aviatie. Dupa prima experienta pe care a avut-o, Smaranda si-a dorit din ce in ce mai mult sa ajunga sa piloteze chiar ea.
Problemele au inceput din cauza faptului ca in acele vremuri, sportul acesta era complet interzis femeilor. Nu s-a lasat insa descurajata, luand decizia de a pleca la Berlin pentru a isi vedea visul indeplinit. A urmat cursurile de pilotaj din cadrul Scolii Schroeder si a muncit din greu pentru a ajunge in postura de a putea face performanta la cel mai inalt nivel.
Si-a cumparat in cele din urma o parasuta si a participat la un eveniment la Satu Mare, in 1930. Curentii puternici de aer au facut insa ca misiunea ei de zbor sa fie una extrem de dificila si periculoasa. Din pacate, Smaranda a suferit un grav accident care a tinut-o in spital timp de sase luni.
Asta nu a descurajat-o deloc pe Smaranda Braescu, ba chiar din contra. In acelasi an, romanca a revenit “pe teren” si a zburat din nou, reusind sa doboare recordul mondial feminin de la acea vreme. Obtinea din ce in ce mai multe performante, in 1931 primind din partea Comandamentului Aviatiei Militare aprobarea de a incerca sa doboare recordurile feminine din SUA si Europa.
A urmat un succes urias in 1932, atunci cand galateanca a sarit de la o altitudine de 7.400 de metri in Sacramento, California. A doborat recordul detinut de americani, saltul fiind un adevarat succes, in ciuda gradului sau de periculozitate. Tot peste Ocean s-a inscris la nou cursuri de pilotaj, obtinand in cele din urma si brevetul pe care si-l dorea atat de mult.
Au urmat ani buni de razboi, ocazie cu care Smaranda s-a alaturat “Ecradrilei Albe” de aviatie sanitara. A salvat vietile a sute de soldati raniti pe front, motiv pentru care a fost decorata cu ordinul Crucea “Regina Maria”.
Au urmat insa ani grei pentru galateanca, aceasta fiind supusa opresiunii comuniste dupa ce a protestat in legatura cu rezultatul alegerilor din 1946. In lipsa, Braescu a fost chiar condamnata la doi ani de inchisoare. Pentru a scapa, Braescu s-a ascuns, si-a schimbat numele si s-a pribegit in straie de maicuta greco-catolica. Bolnava de cancer, Smaranda Braescu s-a stins in cele din urma pe 2 februarie 1948, in cadrul Clinicii Universitare a doctorului Iuliu Hatieganu.
Citeste si: Nicolae Labis - geniul cu destin tragic. Controverse despre moartea sa prematura
Ultimele NOUTATI
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Finantari uriase pentru IT-isti romani: 60 de milioane de motive sa crezi in ideea ta
FMI anunta o franare economica globala: „Nu am mai vazut asa ceva in ultimul secol!”
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung