Cunoscut printre multi romani drept poetul care a scris cea mai trista poezie romaneasca din toate timpurile, Nicolae Labis si-a incheiat socotelile cu viata pamanteasca mult prea devreme. Moartea sa prematura a nascut o serie intreaga de controverse care mai de care mai interesante.
“Moartea Caprioarei” este o poezie pe care si-o aduc aminte multi romani, fiind studiata inca din scoala generala. Este o opera lirica de o sensibilitate aparte, care a reusit de-a lungul timpului sa stoarca multe lacrimi atat de la cei mai tineri, cat si de la cei mai in varsta.
Nicolae Labis s-a nascut in 2 decembrie 1935, intr-o mica asezare din judetul Suceava. Primii ani din viata lui Labis nu au fost deloc usori, fiind marcati de conflictele globale de la acea vreme. In cel de-al doilea Razboi Mondial, tatal sau a plecat pe front, in timp ce mama, impreuna cu cei trei copii pe care ii avea, s-a refugiat in comuna Mihaesti, langa Campulung Muscel.
Studiile liceale le-a facut la Falticeni, reusind sa obtina in 1951 Premiul I la Olimpiada Nationala de Limba Romana. S-a dovedit a fi un moment important in viata lui Nicolae Labis, acea reusita aducandu-l in atentia redactorilor ziarului Viata Romaneasca, care i-au publicat o poezie. In cele din urma, a ajuns la Scoala de Literatura, acolo unde i-a avut drept profesori pe Camil Petrescu, Tudor Vianu sau Mihail Sadoveanu.
A avut succes pe plan publicistic, insa conducerea Scolii de Literatura a inceput sa aiba diverse banuieli despre conduita sa, care nu respecta normele acceptate de regimul comunist de la acea vreme. In 1955, s-a inscris la Facultatea de Filologie, insa nu a urmat decat un singur an de studii. Tot in 1955 a publicat si poezia “Moartea Caprioarei”, in ziarul Viata Romaneasca.
Ar fi putut avea o cariera impresionanta in fata, insa Nicolae Labis si-a cunoscut sfarsitul peste numai un an, la varsta de 21 de ani. Potrivit relatarilor de la acea vreme, Labis as fi calatorit cu tramvaiul dupa o noapte de pomina petrecuta la Casa Capsa si la Restaurantul Victoria din Capitala. Aflat intr-o stare avansata de ebrietate, Labis s-ar fi dezechilibrat si ar fi alunecat intre brodura si platforma tramvaiului.
Desi incidentul a fost vazut de mai multe persoane, nu sunt putini cei care sustin ca nu a fost vorba doar despre un simplu accident. Potrivit unor relatari, Labis ar fi fost anchetat si urmarit chiar de Securitate la acea vreme. In plus, salonul sau era pazit de agentii Securitatii. Ce s-a intamplat exact, nimeni nu stie nici pana in zilele noastre. Cert este insa ca starea de sanatate a poetului s-a inrautatit treptat, pe 22 decembrie 1956 dandu-si ultima suflare.
Ultimele NOUTATI
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Finantari uriase pentru IT-isti romani: 60 de milioane de motive sa crezi in ideea ta
FMI anunta o franare economica globala: „Nu am mai vazut asa ceva in ultimul secol!”
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung