Top 3 lucruri interzise femeilor si barbatilor in Vinerea Mare
top 3interdictii in posttraditii vinerea mareobiceiuri pastevinerea patimilor
Vinerea Mare (Vinerea Pastilor, Vinerea Patimilor) este zi de mare doliu a intregii crestinatati pentru ca in aceasta zi a fost rastignit si a murit Iisus Hristos. In aceasta zi speciala, femeile si barbatii trebuie sa se supuna unor ritualuri, pentru a fi binecuvantati, pentru tot restul anului.
In
Vinerea Mare, atat femeilor, cat si barbatilor, religia crestina le sugereaza o serie de interdictii, care, daca sunt urmate, pot aduce belsug, liniste sufleteasca si mantuire enoriasilor.
Iata ce nu au voie sa faca in aceasta zi credinciosii:
1. Sunt interzise cu desavarsire muncile in gospodarie. Femeilor le este interzis sa coasa, sa spele, sa mature sau sa gateasca. De asemenea, nici barbatii nu au voie sa desfasoare activitati muncitoresti pe langa casa, si nici la camp.
2. Este o zi sfanta in religia crestina, in care este interzis consumul de lactate sau alimente din carne. De aceasta conditie trebuie sa tina cont femeile, barbatii, dar si copiii care s-au spovedit si merg deja la scoala. Preotii recomanda postul pentru enoriasii a caror stare de sanatate permite aceste restrictii, celorlalti li se va da o dezlegare si vor putea primi Sfanta Taina a impartasaniei cu totii.
3. Credinciosilor le este interzis sa se certe si sa intretina dusmaniile vechi in aceasta zi, mai cu seama decat in oricare alta din post. Acestia trebuie sa ierte greselile celor din jur si sa isi elibereze sufletul de aceste pacate.
Ce fac credinciosii in Vinerea Mare?
In seara Vinerei Mari, credinciosii merg la biserica, unde canta impreuna cu preotul Denia Prohodului Domnului si iau anafura. Dupa cantarea Prohodului Domnului se inconjoara de trei ori biserica de tot soborul, cu Sfantul Epitaf, care apoi este asezat pe masa din mijlocul bisericii. La terminarea slujbei, femeile merg la morminte, aprind lumanari si-si jelesc mortii.
Enoriasii pleaca acasa cu lumanarile aprinse de la biserica, cu ajutorul carora inconjoara casa de trei ori, fac semnul crucii cu lumanarea la intrare. Dupa ce inra in locuinta, lumanarile pot fi stinse, dar se pastreaza, fiind considerate a fi un ajutor in momentele de cumpana.