Cum sa ai incredere intr-o "firma dinamica cu un personal tanar si ambitios"?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum sa ai incredere intr-o firma dinamica cu un personal tanar si ambitios? Cum sa ai incredere intr-o "firma dinamica cu un personal tanar si ambitios"?
de Manager.ro la 13 Dec. 2013
Urmareste-ne pe Google News
harinvestpagubitidespagubiriscandalbursabvbcristian sima

Un nou scandal subrezeste increderea si asa in piuneze in piata de capital romaneasca, in Bursa de Valori Bucuresti, in investitiile in actiuni ale unor companii romanesti. Este vorba despre scandalul iscat la societatea de servicii de investitii financiare (SSIF) Harinvest din Ramnicu Valcea. Clientii acesteia reclama un prejudiciu de circa 5,2 milioane de lei, in bani si in actiuni.

Potrivit Stirilorprotv, societatea a vandut actiuni ale unor clienti pentru a acoperi pierderi acumulate chiar de catre SSIF in urma unor operatiuni riscante. Actionarii SSIF admit ca banii clientilor au disparut si dau vina pe una dintre angajate, dar si pe Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) pe care o acuza de neglijenta.
 
Actionarii Harinvest sustin ca pierderile totale se ridica la 15 milioane de lei si spun ca vina apartine uneia dintre angajate, care le-ar fi pierdut inclusiv banii lor. 
 
Tot ei spun ca ASF putea sa previna pierderile daca si-ar fi indeplinit obligatiile legale si nu ar fi fost neglijenta. Asta, in ciuda faptului ca, luna trecuta, ASF a efectuat un control la SSIF in urma caruia a sesizat organele de urmarire penala. Acum, activitatea Harinvest este suspendata. 
 
La stiri, ii vedem si pe cativa dintre pagubiti, la sediul Harinvest... scari lungi si inguste, cu balustrade nichelate, holuri de un alb spital, tablouri electrice la vedere, termopane. Arata ca o... consignatie din anii '90.
 
Dar, evident, nu asta conteaza. Sau nu numai asta conteaza. Si Warren Buffett vaneaza "elefanti" de zeci de miliarde de dolari dintr-un birou de contopist de anii '50, iar faptul nu-l impiedica, ba chiar il ajuta sa fie genial.
 
Unul dintre pagubitii SSIF sustine ca mama sa a vandut o casa si a zis ca e bine sa cumpere niste actiuni pentru fiica sa, respectiv nepoata, de 19 ani "sa le aiba si ea acolo". In total, pagubitul sustine ca a pierdut 290.000 de lei. 
 
Un alt domn spune ca a pierdut 600.000 de lei, iar un al treilea povesteste ca mama sa avea 800.000 de actiuni emise de Fondul Proprietatea, primite ca despagubire de la stat. La pretul de inchidere de joi, valoarea lor era de 665.600 de lei, iar, la pretul maxim istoric, de 694.400 de lei.
 
Dincolo de faptul ca un broker, un intermediar de servicii de investitii financiare figureaza pe site-ul BVB si se supune ASF asta nu inseamna ca trebuie sa ai automat incredere in el. Ideea bunicii de a investi pentru nepoata sa a fost buna, intermediarul nu!
 
In afara de sediul acela, exista semne clare care sa arate ca o SSIF, un intermediar ce se ofera sa investeasca multi bani nu prea este de incredere. 
 
Cum sa iti incredintezi banii si actiunile unei firme, unui intermediar care are un site demn de inceputurile netului? Si, chiar sa fi si aratat senzational, sa fi fost ultimul ragnet al webdesignului, degeaba, daca primele randuri, adica exact acelea menite sa atraga clientul ne spun ca "Harinvest S.A. este o firma dinamica, cu un personal tanar..."
 
Cu sau fara virgula aia menita sa atenueze cacafonia tot suna prost, tot suna ieftin. Da foarte prost ca nu ai angajat, ca nu ti-ai permis sa angajezi, un webdesigner si un copywriter pentru a da o forma comerciala pentru a atrage increderea si banii clientilor.
 
Si cum sa inspiri incredere cand, si in sectiunile de "Servicii principale", imi spui: "...preluarea si transmiterea ordinelor primate de la investitori..." si "administrarea protofoliuluide conturi individuale ale investitorilor, pe baza discretionara, cu respectarea mandatului dat de acestia, atunci cand aceste portofolii include unu sau mai multe instrumente financiare..."
 
Iar, la "Servicii conexe", ai scris "(...) consultanta si sertvicii privind fuziunile si achizitiile de societati" si... "service (!!!) de schimb valutar..." si, un pic mai incolo, imi vorbesti despre "(...) instrumentele financiare si administrarea protofoliului de conturi individuale..."
 
Cand dispui de niste zeci, mii, sute de mii, milioane de lei, cum sa i le incredintezi unei firme ca asta? Alegerea brokerului este cruciala. In mod sigur, dincolo de vorbe frumoase, de texte iscusite (nu si in cazul firmei respective), dincolo de autoritati de garantare, absolut nimic nu este sigur pe lumea asta, in niciun domeniu. JFK era probabil cel mai bine pazit sef de stat. Ceausescu a crezut ca va fi eternul sef de stat. Barings si Lehman Brothers se credeau invincibile. De asemenea, oricat de temut este organismul echivalent al ASF din SUA si tot a existat Madoff...
 
Prin urmare, nimic nu este sigur, dar asta nu inseamna ca nu exista modalitati de a creste gradul de siguranta. Cand ai de investit sute de mii de lei, nu te duci la primul broker care-ti iese-n cale!
 
Trebuie sa va documentati temeinic, intrucat este vorba de banii munciti de dumneavoastra sau de apropiati ai dumneavoastra. Vedeti care broker este vechi si cu un istoric nepatat. Vedeti daca are actionar majoritari o banca, daca organizeaza seminarii, webinarii, daca este prezent cu analize in presa centrala, daca angajatii sai sunt citati nu numai in articole publicitare!
 
Odata deschis un cont, nu lasati sa se puna praful pe actiuni! Nu aveti incredere deplina in vorbele brokerului! Solicitati acces la un cont de tranzactionare, chiar daca nu intentionati sa vindeti si sa cumparati prea des!
 
Vedeti ce intermediari au ales demnitarii care au dat "print screen" la portofoliile lor de actiuni, in declaratiile de avere. Dati si dumneavoastra "print screen" la ale voastre! Cereti extrase de cont de la broker, de la Depozitarul Central! 
 
Dincolo de faptul ca stiti in permanenta ce si cum, faptul ca va interesati cat se poate de concret de situatie ii poate descuraja pe cei care ar avea intentii de frauda. Si in mijloacele de transport in comun, un hot va fura de la cine vede ca este neglijent, nu de la cel care este cu ochii pe bunurile sale.
 
Nu lasati in contul de tranzactionare decat strictul necesar de bani si asigurati-va ca aveti o modalitate rapida de alimentare daca apare o ocazie de cumparare! Retrageti sumele pe care nu le investiti, intrucat nu produc nimic daca stau in contul deschis la intermediar!
 
Si, in cele din urma, nu penalizati intreaga piata de capital si intentia de a investi in actiuni solide, din cauza mai vechilor probleme ale unei agentii a Broker Cluj, a falimentului Mobinvest Oradea, din cauza furtului de actiuni din portofoliul Anei Maria Mihaescu, din cauza lui Cristian Sima sau din cauza Harinvest, o SSIF cu o cota de piata de 0,08%, la tranzactii cu actiuni si unitati de fond, si cu una de 1,33%, pe toate tipurile de instrumente, o "firma dinamica cu un personal tanar si ambitios"...

Ultimele NOUTATI

Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
Stiri IT 2025, Tehnologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025

today30 Apr. 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Economie

ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!

today30 Apr. 2025
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Economie

Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori

today30 Apr. 2025
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi:  Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Financiar-Bancar

Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung

today30 Apr. 2025
Finantari uriase pentru IT-isti romani: 60 de milioane de motive sa crezi in ideea ta
Stiri IT 2025, Tehnologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Finantari uriase pentru IT-isti romani: 60 de milioane de motive sa crezi in ideea ta

today30 Apr. 2025
FMI anunta o franare economica globala: „Nu am mai vazut asa ceva in ultimul secol!”
Economie

FMI anunta o franare economica globala: „Nu am mai vazut asa ceva in ultimul secol!”

today30 Apr. 2025
Romanii si bulgarii, nevoiasii Europei. Un studiu european scoate la iveala saracia din Romania si Bulgaria: un sfert dintre romani sunt in pericol!
Analize

Romanii si bulgarii, nevoiasii Europei. Un studiu european scoate la iveala saracia din Romania si Bulgaria: un sfert dintre romani sunt in pericol!

today30 Apr. 2025
La ce sa fii atent cand iei un credit ipotecar. 4 pasi obligatorii
Imobiliare

La ce sa fii atent cand iei un credit ipotecar. 4 pasi obligatorii

today30 Apr. 2025
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x