Adevarata drama din spatele scolii online in pandemie
scoala onlineeducatieinvatamant
Anul acesta, 100.000 de elevi au intrat in noul an scolar sau intr-un nou ciclu de invatamant, din spatele unor ecrane, de acasa. In saptamanile care au curs dupa inceperea anului scolar, tot mai multe unitati de invatamant au trecut in scenariul rosu. In cele din urma, toate scolile au reintrat in scenariul rosu, in noiembrie. Dincolo de discutiile legate de eficienta educatiei online, sau de impactul emotional pe care il are sau nu aceasta masura, dincolo de discutiile despre banci, dezinfectanti si manusi, cu totii scapam din vedere faptul ca a sta acasa e un chin pentru unii dintre acesti copii.
Probabil cea mai acuta problema a scolii online este faptul ca agraveaza problemele sociale preexistente ale elevului. Daca pentru unii cea mai mare drama e ca nu isi vad colegii, ca nu pot sa mai rada si sa glumeasca in curtea scolii ca odinioara, pentru altii, scoala era singurul loc in care primeau o masa. Scoala era singurul loc in care se refugiau din sanul famiilor violente, cu parinti alcoolici, agresivi, dezinteresati, abuzivi. Scoala era pentru unii singurul loc in care culorile, zambetele si prietenia luau locul certurilor si scandalurilor. Scoala era pentru unii locul in care se bucurau de scaunele, mese, covorase si jucarii, uitand de mizeria de acasa, de ploaia care intra prin acoperis, de lipsuri, de frig.
Copiii supusi factorilor determinanti sociali, saraciei, locuintelor instabile, violentei domestice, instabilitatii alimentare, toate acestea vor fi amplificate in momentul in care copilul nu mai are acel refugiu departe de casa, la scoala.
Scoala era, inainte de pandemie, un egalizator de sanse. Cu totii, acolo, in fata profesorului, fara ca puterea financiara a parintilor de a cumpara o tableta sa faca diferenta dintre a avea parte de carte, sau nu. Acum, nu mai este.
Si solutia nu este sa se renunte la masurile sanitare, ca toti sa revina in salile de clasa fizic, nu fiindca am da sanatatea colectiva la schimb cu o luna-doua de invatamant obisnuit, prierzandu-le in cele din urma pe amandoua. Solutia e implicarea colectiva in salvarea copiilor din mediile familiale toxice, al caror efect se va resimti acum mai mult ca niciodata asupra unui copil complet vulnerabil si izolat de oricine i-ar fi putut intinde o mana de ajutor inainte.