Aritmetica votului in pandemie. Cine castiga electoral la alegerile pe timp de COVID
alegeri localealegeri 2020pandemie27 septembrie 2020
Alegerile de anul acesta sunt puse sub semnul intrebarii, in primul rand, pentru ca e posibil sa nu aiba loc, in al doilea pentru ca pandemia poate schimba radical rezultatele, fiindca influenteaza in mod direct prezenta la vot.
Specialistii se asteapta ca toamna sa complice situatia epidemiologica. In mod traditional, sezonul rece vine la pachet cu viroze sezoniere. Odata cu racirea vremii, pandemia ar putea fi mult mai greu de gestionat de autoritati, care se vor confrunta si cu gripa sezoniera, dar si cu mai multi factori de risc ce pot da nastere unor noi focare de coronavirus, cum ar fi redeschiderea scolilor si reluarea activitatii profesionale de dupa perioada concediilor de vara.
In acest context, cei din Sanatate recomanda vaccinarea impotriva virusului gripal obisnuit, pentru a elimina din factorii de risc si pentru a nu pune presiune pe sistemul medical in sezonul rece.
Astfel, daca situatia se va inrautati in toamna, asa cum ia in calcul spre exemplu seful DSU, Raed Arafat, care spune ca e posibil ca pandemia sa nu isi fi aratat inca cu adevarat ''dintii'' si ce e mai rau sa vina la iarna, e posibil ca alegerile locale din 27 septembrie sa fie amanate, la fel si cele parlamentare din decembrie.
Totusi, daca vor avea loc, alegerile vor fi inedite. In primul rand, organizarea va fi una mai mult decat riguroasa, cu reguli sanitare stricte, cum ar fi dezinfectarea stampilei de vot dupa fiecare alegator si obligativitatea de a purta masca de protectie in sectiile de votare, atat de catre trimisii in sectii, cat si de catre alegatori.
Insa pandemia nu va schimba doar modul practic in care se voteaza, ci e posibil sa influenteze direct rezultatul alegerilor. Cum? Prin influentarea prezentei la vot.
E posibil ca oamenii, tematori fiind de o posibila infectare, sa prefere sa stea in casa si nu mearga sa isi exprime optiunea politica.
O prezenta redusa la vot avantajeaza de obicei partidele de stanga, al caror electorat e fidel si se prezinta la urne de fiecare data sustinandu-si favoritii.
Pe de alta parte, Dreapta ar putea avea de castigat pentru prima data in istoria post-decembrista a Romaniei, dintr-o prezenta scazuta la vot. Motivul? Elctoratul de stanga, desi fidel, e alcatuit in buna parte de catre cetateni in varsta. Or, stim ca noul tip de coronavirus provoaca efecte medicale mai grave sau chiar letale in unele cazuri la persoanele in varsta, tocmai pentru ca batranii au de obicei si alte afectiuni dar si imunitatea si organismul slabite din cauza anilor.
Or, acesti oameni ar putea alege anul acesta sa nu se prezinte la vot, iar partide precum PNL sa castige teren in fata unui PSD al carui electorat e mai expus riscurilor medicale.
Acest scenariu s-ar putea adeveri daca lipsa electoratului de stanga de la urne ar fi compensata de o prezenta la vot a tinerilor, care, stim ca au mult mai multe sanse de vindecare si de a dezvolta o forma usoara de COVID-19, spre deosebire de cei in varsta.
Asa ar arata la prima vedere un scenariu bazat pe prezenta la vot, dictata de pandemie. Ramane de vazut daca el se va adeveri si daca oamenii intr-adevar vor reactiona asa la acest scrutin in plina pandemie, in cazul in care el va mai avea loc.