Cele mai sarace versus cele mai bogate judete din Romania. Unde PIB per capita sare de 15.000 de euro
pibproductivitatedezvoltare economica
Regiunile vestice si centrale ale tarii se remarca prin cel mai ridicat nivel de dezvoltare economica. Judete precum Cluj, Timis, Gorj, Constanta, Brasov si Prahova depasesc pragul de 15.000 euro Produs Intern Brut (PIB) per capita, potrivit unui raport recent privind starea teritoriului. Regiunea Bucuresti-Ilfov este in topul clasamentului, cu cea mai intensa activitate economica, inregistrand un PIB per capita ce trece de 35.000 euro.
Informatiile provin din
Raportul privind starea teritoriului – editia 2024, publicat recent de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei si consultat de
Economedia. Documentul prezinta disparitatile teritoriale din Romania, dinamica urbanizarii, dinamica geografica, dinamica demografica, precum si geografia locurilor de munca.
Raportul evidentiaza diferente semnificative intre regiunile Romaniei, intre mediul urban si rural in ceea ce priveste dezvoltarea economica, accesul la educatie, infrastructura sau calitatea vietii.
Disparitati economice si de productivitate
-
PIB-ul pe cap de locuitor in Bucuresti-Ilfov a fost de 177% din media Uniunii Europene (UE), iar in regiunea Nord-Est a fost sub 50% din valoarea medie la nivel european;
-
Productivitatea muncii variaza puternic: 156,6% din media UE in Bucuresti-Ilfov, comparativ cu 44,9% in Nord-Est;
-
In perioada 2013-2022, cresterea PIB-ului real a fost diferita intre regiuni: Bucuresti-Ilfov a crescut cu 7,4%, in timp ce regiunea Nord-Est a avut o scadere de -0,3%.
Disparitati in educatie si capital uman
-
Ponderea persoanelor cu studii superioare este de 54,2% in zona Bucuresti-Ilfov (peste media UE de 43%) si de sub 25% (intre 17% si 23%) in regiunile mai putin dezvoltate;
-
In 2022, rata abandonului scolar timpuriu a fost de 24,5% in zonele rurale, in comparatie cu doar 3,9% in orase;
-
Participarea adultilor la invatare a atins pragul de 36% in mediul urban, iar in mediul rural de doar 16%.
Infrastructura si acces la servicii
-
Accesul la servicii publice si private este puternic inegal. In zona capitalei, 74,9% din populatie are acces la un centru urban in mai putin de 90 de minute si numai 26,1% in regiunea Centru.
-
84% din populatie are acces la sisteme publice de alimentare cu apa si doar 73% beneficiaza de servicii de canalizare.
Inovatie si competitivitate
-
Nivelul scazut al investitiilor in cercetare si inovare afecteaza pozitia Romaniei de inovator emergent in UE;
-
Se remarca necesitatea stimularii cooperarii intre mediul academic si sectorul privat pentru cresterea competitivitatii.
Economie si stabilitate macroeconomica
-
Implementarea Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR) este in desfasurare, cu anumite progrese in reforme si investitii, dar inca mai sunt jaloane de indeplinit;
-
Romania se confrunta cu riscuri fiscale si o crestere a datoriei publice pe termen mediu.
PIB per capita reflecta inegalitatile regionale
PIB la pret de piata reprezinta rezultatul final al activitatii de productie al unitatilor producatoare rezidente in decurs de un an. Diferentele sunt semnificative intre judetele dezvoltate economic si cele mai sarace.
Vestul si centrul tarii continua sa ramana cele mai dezvoltate regiuni din punct de vedere economic, cu judete precum Cluj, Timis, Gorj, Constanta, Brasov si Prahova care inregistreaza valori de peste 15.000 de euro/locuitor ale PIB per capita.
Regiunile din sudul si estul Romaniei se mentin mai putin dezvoltate, cu multe judete sub media nationala. Botosani, Vaslui si Giurgiu au valori ale PIB per capita sub 7.000 de euro.
Regiunea Bucuresti-Ilfov se situeaza mult peste celelalte regiuni, cu cea mai puternica activitate economica din tara, exprimata printr-un PIB de peste 35.000 de euro pe cap de locuitor. Investitiile ridicate si infrastructura modernizata reprezinta factori-cheie in judetele cu PIB ridicat.
Sursa foto: Raport privind starea teritoriului 2024 - mdlpa.ro
In judetele cu PIB mai ridicat se observa ca si rata de ocupare este mai mare – este de asteptat ca mai multe locuri de munca sa genereze o economie locala activa. Iar cresterea PIB-ului judetean este asociata si cu o crestere a sperantei de viata urbana. Spre exemplu, o crestere cu 10.000 de euro per capita ar putea duce la o crestere de aproximativ 0,37 ani in speranta de viata din mediul urban, se mai arata in document.
Raportul privind starea teritoriului este o analiza bienala a teritoriului Romaniei din perspectiva domeniilor ca lucrari publice, amenajarea teritoriului, urbanism, locuire, gestiune si dezvoltare imobiliar-edilitara, dezvoltare regionala, coeziune si dezvoltare teritoriala, precum si a domeniilor conexe relevante.
Scopul raportului este de a evidentia dinamicile recente prin identificarea evolutiei, a tendintelor si schimbarilor din teritoriu si prezinta o radiografie indirecta a performantei programelor finantate cu fonduri europene si nationale in profil teritorial.
Sursa foto: unsplash.com