Romania scapa de someri? Mii de oameni au iesit din evidente peste noapte
rata somajuluisomajsomerisomeri indemnizatiindemnizatie de somaj
Rata somajului scade timid, dar sigur: la final de iunie, somajul inregistrat oficial era de 3,16%, cu 0,03 puncte procentuale mai mic decat luna trecuta. Adica putin peste 250.000 de romani inca isi cauta un loc de munca sau, mai bine zis, figureaza in acte fara job. Vestile par bune la prima vedere: potrivit datelor ANOFM, in doar o luna, peste 2.400 de oameni au disparut din evidentele somerilor.
Din totalul celor fara loc de munca, doar 50.533 mai primesc indemnizatie de somaj – restul, adica peste 200.000, sunt neindemnizati, deci cauta, spera si asteapta. Fata de luna trecuta, statul mai plateste cu 1.030 de someri mai putin. Sa intelegem ca oamenii si-au gasit joburi peste noapte? Sau doar au iesit din termenul legal de plata?
Orasele vs. satele: somajul face legea la tara
Cand vine vorba de unde stau cei fara serviciu, diferenta e clara: 65.000 de someri sunt in orase, iar 187.000 in mediul rural. Asadar, Romania profunda, cu drumuri prafuite si naveta imposibila, tine grosul cifrelor la suprafata. In realitate, lipsa locurilor de munca in satele romanesti ramane un motiv serios pentru care rata somajului rural nu coboara spectaculos.
Desi statisticile par optimiste, realitatea e ca multi renunta sa mai bata drumurile spre oficiile de ocupare. Nu de alta, dar drumul pana la oras costa mai mult decat o eventuala indemnizatie.
Cine sunt somerii Romaniei?
Te-ai astepta ca tinerii sa fie cei mai multi fara job? Nici vorba! Cei mai multi someri inregistrati au intre 40 si 49 de ani – peste 64.000 de oameni. Iar pe locul doi vin cei de peste 55 de ani, cu peste 61.000 de persoane. La polul opus: doar 14.000 de tineri intre 25 si 29 de ani.
Daca adaugam si detaliul legat de studii, imaginea devine si mai clara: aproape o treime dintre someri nu au deloc scoala sau abia au terminat clasele primare. Alti peste 34% au maximum 8 clase. La polul opus, somerii cu facultate sunt doar 4,36% din total.
Asadar, cine are carte – mai are o sansa. Cine a lasat scoala – ramane prins intre sperante, promisiuni si anunturi de angajare greu de atins.
Somajul scade, problemele raman
In timp ce rata somajului mai pierde timid cateva zecimi de procent, realitatea e ca piata muncii e tot mai dura cu cei care nu au diplome sau abilitati noi. In orase, joburile exista, dar cer calificare, experienta, viteza de adaptare. La sat, visele raman agatate de oportunitati care nu vin.
Iar daca te intrebi de ce e bine sa ramai „in evidente”, raspunsul e simplu: primesti indemnizatie si poti beneficia de cursuri gratuite sau ajutor la gasirea unui loc de munca. In rest, cifrele frumoase din rapoarte nu tin de foame, nici nu platesc facturi.
Asa ca, somajul poate scadea pe hartie, dar pe teren, lupta cu lipsa locurilor de munca ramane aceeasi: grea, lunga si, de multe ori, tacuta.
Sursa foto: freepik.com