Scoala online nu creeaza diferente intre clasele sociale, ci le adanceste: Copilul care nu avea anul trecut ghetute, azi nu are internet
scoala onlineinvatamant onlineeducatie
Nu putine sunt vocile care critica masura invatamantului online in pandemie. Acesti oameni au ca argument general faptul ca elevii nu au acces egal la invatatura, fiindca nu toti dispun de mijloacele electronice necesare, de tehnologie, de dispozitive inteligente si de conextiune la internet, pentru a lua parte la cursurile online. Din pacate, a-i trimite pe copii de maine la scoala nu e o solutie care rezolva inechitatile sociale.
Pandemia e un catalizator al malaxorului nesansei. Copiii care sunt astazi defavorizati si nu pot lua parte la cursurile online din cauza ca nu dispun de laptopuri, tablete sau pentru ca nu au acasa conexiune la internet, sunt copiii care inainte de pandemie nu aveau ghetute si geci de iarna sau carora parintii isi permiteau sa le ofere un pachetel la scoala.
Inechitatile sociale existau, la fel de dureros, inainte ca momentul Covid-19 sa declanseze o avalansa de masuri fara precedent in invatamantul romanesc.
Conform unui raport Eurostat din 2018, copiii romani sunt printre cei mai expusi la riscul de saracie si excluziune sociala dintre toate statele membre. Raportul arata ca 4 din 10 copii romani sunt si vor ramane saraci.
Un alt semnal de alarma era tras si in 2019, in urma unui raport al Organizatiei Salvati Copiii si al Avocatului Poporului, conform caruia peste o treime dintre copiii din Romania traiesc sub pragul saraciei si 150.000 adorm flamanzi.
Acelasi raport arata media in privinta copiilor care traiesc in saracie. Aceasta eM de 5,9% in UE, in timp ce in Romania este de 21,5 procente.
Mai mult decat atat, conform aceleiasi surse, Romania inregistreaza si cea mai mare rata a mortalitatii in randul copiilor din Uniunea Europeana.
Copiii traiesc in saracie, deci, nu din cauza pandemiei, ci pentru ca in Romania saracia si excluziunea sociala sunt moduri de viata pentru nepermis de multe familii.
Ce s-a intamplat odata cu venirea pandemiei e reliefarea imposibilitatii familiilor romanesti de a asigura un nivel de trai decent si un minim de suport financiar pentru copiii lor.
Insa a milita pentru redeschiderea scolilor avand aceste argumente denota multa superficialitate cognitiva. Pentru ca familiile nevoiase vor scapa intr-adevar de povara achizitionarii unui laptop sau conectarii locuintei la internet, insa vor trebui sa faca rost de hainute, rechizite si alimente pentru pachetul zilnic. Or, malaxorului saraciei doar i s-ar schimba datele problemei, nu si rezultatul final: inechitatea sociala.