Topul celor mai poluate judete din Romania: Locuitorii acestora isi pun sanatatea in pericol
poluaretopul celor mai poluate judete
Din nefericire, exista judete in Romania unde calitatea aerului lasa de dorit. In aceste locuri se inregistreaza valori alarmante ale noxelor daunatoare pentru oameni.
Poluarea este o problema globala, a secolului in care traim. Autoritatile nationale, impreuna cu ONG-urile si institutiile europene si mondiale, fac eforturi pentru a combate efectele poluarii.
La nivel european, de exemplu, s-au adoptat obiective climatice foarte ambitioase, care prevad reducerea drastica a amprentei omului asupra mediului inconjurator, prin diminuarea considerabila a emisiilor de gaze cu efect de sera.
In aceeasi ordine de idei, marii producatori auto globali se vor axa, pana la finele deceniului, pe o tranzitie catre mobilitatea verde.
Masinile electrice ne sunt prezentate ca o solutie necesara pentru combaterea poluarii in marile orase ale lumii.
Apropo de zone poluate, Romania are cateva judete unde nivelul poluarii este unul ingrijorator. Stim cu totii cat de nociva este sa inhalam noxe si un aer impur, prin urmare, viata intr-un astfel de mediu poate fi un real pericol pentru sanatate.
Topul celor mai poluate judete din tara noastra
Covasna, Ilfov si Iasi ocupa primele trei locuri in clasamentul celor mai poluate judete.
Harghita si Galati - la polul opus al clasamentului
La polul opus regasim Harghita si Galati, care se pot lauda cu cea mai mica concentratie anuala de particule PM10 din tara.
Valcea, Braila si Satu Mare inregistreaza, de asemenea, valori scazute ale poluarii aerului.
Clasamentul este intocmit in baza unui studiu Airly. Important de mentionat este ca raportul a urmarit nivelurile de poluare din perioada noiembrie 2020 – februarie 2021, deoarece, in urma constatarilor, s-a stabilit ca nivelul cel mai ridicat de poluare cu particule in suspensie se inregistreaza in lunile reci, proces care se afla in stransa legatura cu combustia si conditiile atmosferice favorabile poluarii in timpul iernii.
Pentru realizarea studiului, au fost luate in considerare atat datele de la cei peste 200 de senzori de monitorizare a calitatii aerului Airly amplasati in toata tara, cat si statiile nationale de referinta existente acolo.
Expunerea la poluare - un real pericol pentru sanatate
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, expunerea la un aer poluat favorizeaza aparitia de accident vascular cerebral, boli de inima, cancer pulmonar si boli respiratorii cronice si acute, inclusiv astmul.
Cu cat nivelurile de poluare a aerului sunt mai mici, cu atat sanatatea cardiovasculara si respiratorie a populatiei va fi mai buna, atat pe termen lung, cat si pe termen scurt, mai spune OMS.
Solutiile sunt simple: Politicile si investitiile care sprijina transportul mai curat, locuintele eficiente din punct de vedere energetic, generarea de energie electrica, industria si o mai buna gestionare a deseurilor municipale ar reduce sursele cheie de poluare a aerului in aer liber.
In plus fata de poluarea aerului in aer liber, fumul din interior reprezinta un risc grav pentru sanatate pentru aproximativ 3 miliarde de oameni care isi gatesc si isi incalzesc locuintele cu biomasa, combustibili cu kerosen si carbune.