Brexit- UK is OUT: Adio, dar raman cu tine!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Brexit- UK is OUT: Adio, dar raman cu tine!
Brexit- UK is OUT: Adio, dar raman cu tine!
de Magda Florea la 31 Ian. 2020 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
brexituniunea europeanamarea britanieacord brexitromani in marea britanieromani in uk

In noaptea de vineri spre sambata, la ora 00:00, Marea Britanie a parasit oficial Uniunea Europeana, dupa aproape jumatate de secol de la aderare. Divortul de marea familie europeana va mai dura insa o perioada, timp in care, ambele parti, trebuie sa gaseasca cele mai bune solutii in vederea stabilirii unor relatii care sa aduca cat mai putine prejudicii si pierderi, atat la nivel politic, cat si administrativ, social si economic. Practic, ne putem lua adio de la Marea Britanie, dar ea ramane in continuare cu noi, cel putin pentru moment.

Regatul Unit a iesit oficial din Uniunea Europeana, pe 31 ianuarie 2020, la ora 00:00. Desi liderii europeni, alaturi de Parlamentul European, Comisia Europeana si autoritatile britanice au convenit ca divortul de UE sa aiba loc in baza unui Acord, inca raman multe semne de intrebare: Vor fi vize? Ce se intampla cu romanii stabiliti acolo, dar cu britanicii din Romania? Ce se intampla cu exporturile si importurile? Ce se intampla cu relatiile comerciale?

In timp ce Regatul Unit a convenit conditiile de plecare din UE, ambele parti trebuie sa decida cum va arata viitoarea lor relatie.
 
Acest lucru va fi elaborat in perioada de tranzitie (pe care unii prefera sa o numeasca perioada de implementare), care incepe imediat dupa ziua Brexit si urmeaza sa se incheie la 31 decembrie 2020. In aceasta perioada de 11 luni, Marea Britanie va continua sa respecte toate regulile UE, iar relatia sa comerciala va ramane aceeasi. Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, isi doreste ca perioada de tranzitie nu va fi prelungita, dar Comisia Europeana a avertizat ca va fi extrem de dificil.

De ce e importanta gasirea unui numitor comun intre UE si UK? Pentru ca ne poate costa. Scump. Pe toti

 
In perioada de tranzitie, UK si UE trebuie sa puna bazele unui acord de liber schimb. Acest lucru este necesar deoarece Marea Britanie va parasi piata unica si uniunea vamala la sfarsitul tranzitiei. Un acord de liber schimb permite marfurilor sa se deplaseze in UE fara verificari sau taxe suplimentare. Daca un acord liber nu poate fi convenit la timp, atunci Marea Britanie se va confrunta cu posibilitatea de a tranzactiona fara acord. Aceasta ar insemna tarife (taxe) la marfurile din Marea Britanie care calatoresc in UE si alte bariere comerciale.
 
In afara de comert, vor trebui luate in calcul, de asemenea, multe alte aspecte ale viitoarei relatii Marea Britanie-UE. De exemplu:
 
  • Aplicarea legii, schimbul de date si securitatea
  • Standarde de aviatie si siguranta
  • Accesul la apele de pescuit
  • Furnizori de energie electrica si gaz
  • Licentierea si reglementarea medicamentelor
 
 

Epoca post-Brexit a inceput - Marea Britanie asteapta in liniste "sa bata gongul"

 
Ambasadorul Romaniei la Londra spune ca, la doar cateva ore distanta de iesirea oficiala a UK din UE, atmosfera in Marea Britanie este "linistita".
 
"Atmosfera in Marea Britanie e destul de calma si de linistita. Vom vedea mai pe seara momentul in care va suna "gongul”, la ora 23:00, care va fi atmosfera pe strazi, daca va fi incarcatura emotionala pe masura momentului istoric pentru Europa si pentru Marea Britanie”, spune Dan Mihalache, ambasadorul Romaniei la Londra, pentru Digi 24.
 

Si, totusi, sondajele spun altceva. Mult prea tarziu ...

 
John Curtice, politolog la Universitatea Strathclyde, spune ca analistii din Regat au efectuat un sondaj care analizeaza raspunsurile britanicilor, din ultimele sase analize sociale, in cazul in care ar mai avea loc un referendum si ar fi intrebati daca vor ca Marea Britanie sa paraseasca UE.
 
Surprinzator, se pare ca britanicii nu isi doresc acest lucru, desi, in 2016, cand a avut loc consultarea poporului, 52% dintre alegatori au votat in favoarea iesirii din UE.
 
"Sondajul asupra modului in care oamenii spun ca ar vota intr-un alt referendum inca sugereaza – asa cum s-a intamplat in ultimii doi ani – ca rezultatul unui referendum privind Brexit-ul organizat acum ar fi diferit de cel care a reiesit din urne in iunie 2016″, a spus John Curtice.
 
Sondajul despre care vorbeste politologul britanic este "bazat pe ultimele sase sondaje despre modul in care oamenii ar vota intr-un alt referendum, arata in prezent ca in medie (tabara) Remain (a celor care doresc ramanerea Regatului Unit in UE) este de 53%, iar Leave (a celor care doresc iesirea Regatului Unit din UE) de 47%”, a scris Curtice intr-o analiza.
 

Dreptul de calatorie ramane neschimbat. Ce se intampla cu romanii din Regat si cu cei care vor veni dupa perioada de tranzitie

 
Una dintre marile intrebari care macina oamenii din intreaga lume in prag de Brexit este daca vor mai putea calatori in Marea Britanie. "Dreptul de calatorie ramane neschimbat", sustine ambasadorul Romaniei la Londra.
 
"In ceea ce priveste statutul cetatenilor europeni, reglementarile in momentul de fata sunt destul de clare. Eu repet pe toate canalele pe care noi le folosim ca ambasada, inclusiv media, inclusiv retelele sociale ca dreptul de calatorie ramane in aceleasi conditii ca si pana acum. Nu vor exista vize cum se tem unii dintre concetatenii nostri. Pot sa mearga din Romania fara vize, pot sa se intoarca in Romania... In ceea ce priveste documentele - cartea de identitate si pasaportul raman valabile pe toata perioada de tranzitie”, explica diplomatul roman.
 
O alta precizare privind aceasta intrebare este oferita de ministrul de Externe al Romaniei, Bogdan Aurescu.
 
"El a adaugat ca romanii care ajung in Marea Britanie pana la 31 decembrie 2020, adica in timpul perioadei de tranzitie, pot cere statut de rezident permanent sau rezident (presettled sau settled status). Ei pot sa faca aceasta cerere de inregistrare pana la 30 iunie 2021, a explicat ministrul.
 
Totusi, despre romanii care ajung in Regat dupa perioada de tranzitie, Acordul nu are prevazute specificatii, spune oficialul Roman. 
 
"Unul dintre elementele principale asupra caruia noi ne aplecam si care reprezinta o preocupare pentru noi este situatia romanilor care ajung in Regatul Unit dupa ce se termina perioada de tranzitie. Acest regim al sederii lor in Regatul Unit nu este prevazut de acordul de retragere".
 
Insa, Acordul are prevederi speciale pentru membrii de familie ai romanilor care vor sa se stabileasca in Marea Britanie.
 
"Pentru cei care ajung dupa 31 decembrie 2020, acordul de retragere nu acopera acest regim, prin urmare este important ca negocierile dinntre Uniunea Europeana si Regatul Unit sa ajunga la o solutie cu un regim nediscriminatoriu pentru cetatenii europeni”, a adaugat ministrul.
 

"Nu o sa-i legitimeze nimeni pe romani pe strada sa-i intrebe daca au statut de rezident sau pre-rezident"

 
Chiar si in aceste conditii, romanii nu trebuie sa isi faca probleme, sustine ambasadorul Romaniei la Londra.
 
"Nu trebuie sa se gandeasca la formule dramatice. Nu o sa-i legitimeze nimeni pe romani pe strada sa-i intrebe daca au statut de rezident sau pre-rezident, nu o sa-i alerge nimeni, nu o sa-i expulzeze nimeni, dar dupa perioada de tranzitie vor avea dificultati in ceea ce priveste dreptul la munca si in ceea ce priveste drepturile sociale”, a declarat mai Dan Mihalache.
 

Relatiile Romania - Marea Britanie post-Brexit

 
Iesirea Marii Britanii din UE ar putea afecta economia romaneasca, doar daca se va produce o iesire dura din UE, fara negocieri dupa 31 ianuarie, in conditiile in care Romania a detinut cel mai bun rezultat in privinta evolutiei balantei comerciale, in raport cu Marea Britanie, inregistrand un surplus comercial de 1,1 miliarde de euro, in 2018, potrivit analizei KeysFin "The BREXIT effect"
 
Vezi aici >>> Ce impact va avea BREXIT asupra economiei romanesti
 
Despre relatiile Romaniei cu Marea Britanie dupa divortul de UE, ministrul de Externe al Romaniei spune ca vor fi mentinute in continuare, britanicii fiind un partener strategic pentru nou.
 
"Marea Britanie ramane un partener strategic foarte relevant pentru Romania, avem in domeniul securitatii foarte buna. Regatul Unit participa ca aliat NATO la masurile de reasigurare pe Flancul estic, inclusiv prin operatiuni de patrula aeriana pe teritoriul Romaniei. Dorim ca aceasta relatie sa fie in continuare din ce in ce mai substantiala. 
 
Lucram la o noua versiune a documentului fondator al parteneriatului strategic pentru a adapta relatia noastra de acum la o relatie post-Brexit. Vrem sa punem accent pe aceasta dimensiune de securitate in continuare, pe diimensiunea economica a relatiei bilaterale si pe alte dimensiuni care reprezinta interes comun pentru ambele state”, a mai spus ministrul.
 
Citeste si:

BCE face eforturi pentru ca efectele Brexit sa fie cat mai putin perturbatoare pentru cetateni, angajatori si pietele financiare
 
 
 


 
 
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024
ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul
Economie

ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul

today19 Apr. 2024
Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar

today19 Apr. 2024
Raben Romania lanseaza o noua ruta de transport intre Timisoara si Viena
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Raben Romania lanseaza o noua ruta de transport intre Timisoara si Viena

today19 Apr. 2024
Monedele meme care continua sa creasca (P)
Business

Monedele meme care continua sa creasca (P)

today19 Apr. 2024
FMI nu crede ca economia mondiala va intra in recesiune: iata de ce nu vine criza peste noi
Economie

FMI nu crede ca economia mondiala va intra in recesiune: iata de ce nu vine criza peste noi

today19 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024
ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul
Economie

ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul

today19 Apr. 2024
Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar
Banii tai - sectiune de educatie...

Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar

today19 Apr. 2024
Raben Romania lanseaza o noua ruta de transport intre Timisoara si Viena
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Raben Romania lanseaza o noua ruta de transport intre Timisoara si Viena

today19 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x