Campanie electorala: chemarea oilor sa-si aleaga lupii
campanie electoralaalegeri 2020alegeri localealegeri parlamentare
Conform calendarului oficial al alegerilor locale din 27 septembrie, campania electorala se va incheia pe data de 26 septembrie ora 7 dimineata.
Dupa cum bine definea conceptul de campanie electorala Cornel Stelian Popa, aceasta nu e altceva decat ''chemarea oilor sa-si aleaga lupii''.
Nu stiu cum o fi pe la altii, dar la noi campanie electorala inseamna minciuna, manipulare, promisiuni care nu se materializeaza niciodata (fie pentru ca sunt utopice, fie ca cei care le evoca nu sunt capabili sa le infaptuiasca).
La noi, campania electorala e, in multe dintre cazuri, singurul moment in care cetateanul reuseste sa dea nas in nas cu mai marii de prin politica, dupa ce patru ani de zile nu au stiut nimic unii de altii sau, pur si simplu, acei ''mai mari'' au avut altele de facut decat sa se ocupe de nimicurile omului de rand, cum ar fi faptul ca nu are acces la reteaua de gaze, la apa potabila, nu are canalizare, se ineaca pana la gat in mocirla pe strada in drum spre casa sau isi rupe masina in soselele carpite pe bani grei de primariile care par a fi niste entitati ce lucreaza in defavoarea contribuabilului si spre prosperitatea unor baieti destepti, de obicei fini, cumetrii, gineri ai celor de prin partide.
Cum i-am putea noi explica unui strain ca la noi campania electorala nu e momentul in care se dezbat proiecte, idei, strategii, ci perioada in care mananci mici gratis, te ia primarul de dupa gat, iti trimite acasa o plasa cu ulei si faina cat pentru doua saptamani si asa te convinge sa il votezi iar?
Daca te mai cheama si la un ''concert'' organizat de primarie prin vreun targ unde cetateanul are ocazia sa o incinga de o hora. Votul e asigurat.
Asigurat e si viitorul. In sensul ca suntem siguri ca si generatiile viitoare tot in acelasi malaxor al nesansei isi vor zbate existenta insipida.
Anul acesta, insa, datele ''problemei'' se schimba. Nu in sensul in care nu i se vor mai servi gogosi electoratului, ci in ceea ce priveste modul de desfasurare al campaniei electorale.
Fiind pandemie, intalnirile fata in fata dintre candidati si cetateni se vor reduce semnificativ. Cel putin acolo unde exista sanse sa apara presa asta care nu are altceva mai bun de facut la fiecare alegeri decat sa scoata la iveala ba cum unii primari santajeaza alegatorii, ba cum ii mint, ba, mai nou, cum le pun sanatatea in pericol chemandu-i la impartasania electorala si fortandu-i sa manance din acelasi mic, cand lumea tremura sub norul Covidului.
In acest context, batalia se va cam muta in online. Trendul exista de deja de pe la ultimele alegeri. Campania in online e mai ieftina si are impact mai mare. Unde mai pui ca in Romania nu a auzit lumea de verificarea informatiei si distribuie in nestire tot ce ii aduce Facebookul sub nas? E reteta ideala de a ne arunca in cap inca patru ani de acum incolo. Noi, cei care platim taxe si impozite, desigur. Practic, cei mai nesemnificativi oameni in era pe care o traversam, fiindca in ultimii 30 de ani rezultatele alegerilor locale si parlamentara nu reflecta in vreun fel ca decizia a depins de votul unei majoritati responsabile, platitoare de taxe, muncitoare, cinstita si in cunostinta de cauza.
Pe de alta parte, nu vorbim de o campanie electorala simpla. Pandemia din prezent schimba radical lucrurile si corect ar fi sa spunem ca nu politicienii intra in campanie, ci pandemia.
Pentru ca tot pe la noi se practica exploatarea valului de emotie, exploatarea unor subiecte de impact, sensibile, in favoarea ta si in defavoarea contracandidatului.
Intr-un astfel de moment, singurii care au de pierdut sunt oamenii de rand. Pentru ca acum exista riscul ca politicienii sa nu isi permita sa ia masurile corecte si pe care le-ar lua daca nu am fi prag de alegeri, si prefera poate sa pastreze simpatia electoratului, stand departe de masuri radicale, dar platind cu pretul sanatatii.
De asemenea, e usor de intuit ca urmeaza o perioada de speculatii si interpretari de contraziceri care ne vor duce in stadiul in care nu vom mai sti cine are dreptate sau cine vrea sa ne fie bine. Si, astfel, poate ca e mai usor ca oricand pentru electorat sa alunece pe panta manipularii, dat fiind ca in situatia in care ne aflam, poate multi dintre noi preferam o minciuna frumoasa, decat crudul adevar. De fapt, asta e si traditia, cand vreodata romanul a ales sa mearga cu cei care spuneau sa ne sacrificam azi, ca sa ne fie mai bine maine? Noi am fost cu aia care ne promiteau si ne dadeau si noua, luau si ei, pana in clipa in care aflam ca am sacrificat deja urmatoarele cinci generatii ...
Citeste si:
Aritmetica votului in pandemie. Cine castiga electoral la alegerile pe timp de COVID