In ceea ce priveste palierul administrativ, de functie publica, atat la nivel national, cat si la nivelul structurilor din teritoriu, care pot fi regionale sau la nivel judetean, noi sustinem o modificare clara in legislatia din domeniul functiei publice, astfel incat toate sa fie ocupate prin concurs transparent”, a mai spus Orban.
-
Florin Citu a anuntat ca negocierile s-au incheiat in ceea ce priveste Digitalizarea, Finantele si Fondurile Europene.
-
Dan Barna: ''Nimeni nu e pe deplin fericit''. Si copresedintele Aliantei USR-PLUS, Dan Barna, a facut declaratii la finalul discutiilor din interiorul coalitiei.
''Nimeni nu e pe deplin fericit, nimeni nu e pe deplin nefericit, suntem unde trebuie sa fim la momentul acesta, progresele sunt semnificative. Speram ca maine sau luni vom avea finalizat programul de guvernare si vom constitui o coalitie care intr-adevar sa raspund asteptarilor importante ale cetatenilor”, a transmis Barna.
-
Barna sustine ca formatiunile din coalitie au ca obiectiv investirea unui nou Guvern pana in Craciun, dar e posibil ca acest lucru sa se intample, totusi, intre Craciun si Revelion.
-
Senatorul Cseke Attila, UDMR, a punctat faptul ca in ultimele zile s-a inregistrat o crestere a increderii intre formatiunile politice care isi propun sa formeze o coalitie majoritara in Parlament. ''Evident veti fi informati asupra textului acordului de coalitie, nu e nimic secret in ceea ce se pregateste (vorbind despre alegerea primarilor in doua tururi - n.r.). In aplicarea Codului administrativ au aparut niste probleme, dar acestea vor fi prevazute in textul acordului coalitiei", a spus Cseke Attila.
-
Si liderul PLUS, Dacian Ciolos, a vorbit despre viitorul Guvern: ''Nu vom imparti si nu vom transforma in sinecuri politice posturile de responsabilitate administrativa in institutiile si structurile deconcentrate in acele agentii care sunt conduse de directori generali, care sunt functionari publici si care trebuie numiti prin concurs. Guvernul va clarifica in perioada urmatoare separarea aceasta clara. Astazi nu am impartit sinecuri. Am discutat despre acele agentii care au in frunte demnitari. Ne asiguram ca aceia vor aplica un program de guvernare”.
Cum se imparte puterea in noul Parlament? Sefia Senatului, la USR-Plus / Orban, seful Camerei Deputatilor
Va amintim ca, vineri seara, cele trei formatiuni politice au ajuns la o intelegere importanta, care a deblocat totodata negocierile ce pareau a fi intrat in impas. Astfel, presedintele Senatului va apartine unui candidat din partea USR-Plus, in timp ce presedintia Camerei Deputatilor va fi preluata de Ludovic Orban.
Guvern cu 18 ministere si doi vicepremieri. Cum s-au impartit ministerele si cine sunt cei doi vicepremieri:
De asemenea, pana la aceasta ora stim ca in noul Guvern vor fi 18 ministere, impartite astfel:
-
PNL preia Finantele, Ministerul de Interne, Ministerul de Externe, Ministerul Apararii, Ministerul Energiei, Ministerul Agriculturii, Ministerul Educatiei, Ministerul Culturii si Ministerul Muncii.
-
Ministerele Justitiei, Fondurilor Europene, Sanatatii, Cercetarii, Transporturilor si Economiei vor intra in portofoliul USR-Plus.
-
Ministerul Dezvoltarii si Lucrarilor Publice, Ministerul Mediului si Ministerul Tineretului si Sporturilor vor fi preluate de UDMR.
Noul Guvern va avea doi vicepremieri - Dan Barna si Kelemen Hunor.
Ce se intampla mai departe?
Coalitia va merge la consultarile de la Cotroceni cu propunerea ca Florin Citu sa fie noul premier. Presedintele Klaus Iohannis poate alege, conform Constitutiei, orice persoana pe care sa o propuna ca premier, din moment ce nu avem un castigator clar al alegerilor, respectiv niciun partid nu a inregistrat 50%+1 voturi. Astfel, presedintele e interesat sa aleaga persoana despre care, in urma consultarilor, isi ca seama ca are cele mai multe sanse sa primeasca sustinerea parlamentara.
Daca presedintele il va propune pe Florin Citu, liberalul are 10 zile la dispozitie sa isi alcatuiasca echipa guvernamentala si programul, cu care va merge in Parlament, pentru a cere votul de incredere. Acolo, Citu are nevoie de minimum 233 de voturi pentru a fi investit in functia de premier.
Conform matematicii parlamentare, PNL, USR-Plus si UDMR si reprezentantii Minoritatilor nationale au impreuna, 262 de deputati si senatori (PNL-134 de mandate, USR-Plus - 80 de mandate, UDMR - 30 de mandate, Minoritatile - 18 mandate).