Cum se explica faptul ca diaspora a votat masiv cu suveranistii?
In 2014 si 2019, diaspora l-a votat pe Iohannis, lasand impresia ca romanii din strainatate formeaza o comunitate cu principii sanatoase, care imbratiseaza valorile europene si intelege ce este bine pentru cei ramasi acasa si pentru Romania, in general. Apoi, in 2024 si 2025, surpriza: vot masiv pentru Calin Georgescu, respectiv pentru George Simion, doua voci critice la adresa Uniunii Europene, fapt care i-a lasat pe analisti nedumeriti – diaspora este pro sau contra apartenentei la Europa?
Aparent este o imensa contradictie intre ce a votat diaspora la precedentele alegeri prezidentiale si ce a votat acum.
Dar asta doar aparent, pentru ca, in realitate, problema nu s-a pus niciodata in termeni de principii sanatoase si valori europene. De fiecare data votul diasporei a fost motivat de un singur lucru: de
dorinta de a scapa de clasa politica aflata la putere, o clasa politica asimilata unei grupari de crima organizata, din cauza careia ei, romanii din strainatate, au fost fortati sa-si paraseasca tara.
Si de fiecare data, si in 2014, si in 2019, si in 2024/2025, ei au votat candidatul care, la momentul votului, se apropia cel mai mult de ideea de adversar al clasei politice mafiote: pe Iohannis, care in comparatie cu Victor Ponta si Viorica Dancila parea parfum, respectiv pe Georgescu si pe Simion, care erau doua chipuri complet noi in politica si care aveau un violent discurs anti-sistem. Adica exact ce voiau ei, romanii plecati peste hotare, sa auda.
Ganditi-va doar la procentele inregistrate in diaspora, pe 4 mai, de candidatii perceputi ca facand parte sau provenind din clasa politica mafiota: Crin Antonescu 6,74%, Victor Ponta 2,40%. Sunt procente care arata clar ca principala motivatie a votului a fost “Fara hoti!”, si nu orientarea pro sau contra UE a candidatilor.
Motivatia “Fara hoti!” a functionat fix la fel si in 2014 si in 2019, cand Iohannis a avut avantajul ca a concurat cu doi hoti de manual, Victor Ponta si Viorica Dancila, aceasta din urma avand in plus si handicapul unor exprimari nefericite, de genul “Astia din diaspora!”.
Asadar, nicio contradictie intre ce au votat romanii din diaspora in 2014/2019 si ce au votat in 2024/2025. Oamenii au fost perfect consecventi, au mers pe varianta cea mai anti-sistem pe care au avut-o la dispozitie. Punct.
Singura problema e ca daca votezi anti-sistem nu inseamna automat ca votezi ce e mai bine pentru tine si pentru tara. Un candidat trebuie luat in ansamblu, cu toate ale lui. Daca ne concentram doar pe partile bune, am putea foarte bine sa il votam pe Hitler, pentru ca era vegetarian, pe Pol Pot, pentru ca iubea poezia franceza, sau pe Ceausescu, pentru ca era un mare patriot.
In politica, mult mai importanta decat orice parte buna este
o gandire sanatoasa.
Sursa foto: Digi 24