EDITORIAL. Iarna filosofiei lui Stalin

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
EDITORIAL. Iarna filosofiei lui Stalin
EDITORIAL. Iarna filosofiei lui Stalin
de Magda Florea la 25 Aug. 2022 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
editorialrazboi ucraina

"Cat mai ai de gand sa ucizi poporul acesta si el sa te urmeze totusi?" - era intrebat Stalin, de o inalta functionara a statului, si apropiata a acestuia. 
 

 
Ca sa-i raspunda, Stalin a cerut sa i se aduca o gaina vie. A primit-o si, luand-o subsuoara, a inceput sa o jumuleasca de vie. I-a smuls, rand pe rand, fiecare pana, in timp ce gaina se zbatea de durere si de chin. In cele din urma, cand doar sangele ii mai acoperea pielea, tiranul se opri si, neasteptat, ii  vari sub cioc o mana de graunte.
 
Gaina manca.
 
O puse jos si ii arata mancarea, indreptandu-se spre usa pana iesi din camera. Nu iesi insa singur. Gaina l-a urmat. Obedienta, supusa, umila, cu ranile deschise si agonia inca curgandu-i prin vene.
 
"Cred ca ti-ai primit raspunsul in aceasta actiune. Asa sunt si oamenii, cu cat te porti mai dur cu ei, cu atat te vor urma ca sa obtina hrana de la tine", a spus fostul lider sovietic.
 

Iarna filosofiei lui Stalin in Occidentul lui 2022

 
S-au implinit sase luni de cand o tara europeana, suverana si independenta, se lupta pe propriul teritoriu cu armata invadatoare a unei natiuni cu aspiratii imperialiste. In Europa anului 2022, in care credeam ca istoria ne-a invatat deja cat de dureroasa e existenta starii de conflict, a sferelor de influenta, a totalitarismului, a ideologiilor ultranationaliste si ambitiilor tiranice deviante, iata-ne din nou la baioneta, incercand sa ne marim "tribul" cucerindu-l pe al' vecin.
 
Ucraina rezista si -cu toata admiratia si surprinderea pentru devotamentul demonstrat fata de valori precum libertatea, identitatea nationala si suveranitatea -, adevarul e ca sprijinul SUA si Occidentului e decisiv si tine, precum gatul sustine capul, aceasta defensiva demna de scenariu de film motivational.
 
"Actorasul" - evocat ofensator, peiorativ si sfidator de extremistii si ultranationalistii pro-rusi ce traiesc in Europa Occidentala si se bucura de toate privilegiile lumii libere, inclusiv acela la (prea) libera exprimare - da dovada de o demnitate si un devotament profesional pe care putini lideri de imperii au avut-o vreodata in istoria universala. 
 
Poporul ucrainean, sau ce va mai ramane din el dupa ce ultima racheta sovietica va lovi ultima scoala, bloc, maternitate sau spital, va fi resetat in constiinta sa nationala care, din punctul meu de vedere, nu prea vedea Romania sau restul lumii libere cu ochii de acum. 
 
Se anunta luni sau poate chiar ani ce vor macina Estul Europei intr-un razboi de uzura, ce va dura fix cat timp Occidentul nu se plictiseste, nu se satura si cat timp SUA e dispusa sa pompeze bani in efortul de razboi.
 
Pana atunci, avem de trecut o iarna grea. Europa e gaina din filosofia lui Stalin si ramane de vazut daca, jumuliti fiind - fiindca vom fi - vom ceda sau ne vom apara in continuare valorile pentru care, pana la urma, numai in Romania lui '89 s-a varsat mult sange.
 
Fara echivoc e faptul ca Vladimir Putin mizeaza in acest moment pe faptul ca lumea occidentala va abandona cauza ucraineana, cand in loc sa se uite de Craciun, in panataloni scurti cum arde semineul in living, europenii vor mai pune o geaca pe ei.
 
Occidentul e invatat sa traiasca in confort, sa aiba la indemana toate facilitatile, sa nu faca compromisuri! Aici, chiar daca "nu fug cainii cu covrigii in coada", ca in niciun alt colt de lume, de fapt, chiar daca nu toate politicile sau masurile au rezultate benefice, chiar daca nu totul e asa cum ne-am dori, nici nu traim ca in Siberia si, in general, nu inlocuim painea cu propaganda, ca sa ne tina de foame.
 
Avem de partea noastra avantajele aderarii la niste valori si principii care valorifica fiinta umana si ii confera drepturi si libertati fundamentale, iar Occidentul traieste bine si din punct de vedere economic ... si e posibil sa nu fim dispusi sa sacrificam intr-o oarecare masura acest lucru.
 
Cel putin, pe acest aspect mizeaza politicile de la Moscova, ce au capacitatea de a ne impinge intr-o prapastie fara fund a crizei energetice, fix in sezonul rece care urmeaza.
 
Va fi piatra de hotar pentru solidaritatea occidentala si, din pacate sau din fericire, nu de liderii politici depinde pastrarea omogenitatii si reactiei ferme, in bloc, a lumii libere, ci de societatile europene. De civili, de oamenii de rand si probabil de numarul de geci pe care vor fi dispusi sa-l traga pe ei. 
 
Suntem suficient de motivati? 
 
E putin probabil sa nu ne confruntam cu turbulente sociale odata ce termometrele vor incepe sa arate valori "cu minus", iar in case confortul termic va scadea. Oamenii vor incepe sa puna presiune pe Guverne.
 
 Cand ai nevoi primare, dorintele tale nu ajung niciodata sa atinga planuri inalte, spirituale, legate de principii, valori si morala. Cand nu ai ce sa mananci, cand ti-e frig, nu te gandesti ce a vrut sa zica nu stiu ce folosof grec intr-o cugetare. Gandul tau e sa te hranesti, instinctul de conservare catre asta iti canalizeaza toata energia mentala si fizica.
 
La fel si in privinta conflictului din Ucraina. Cati dintre noi vom fi nevoiti sa facem sacrificii, doar pentru ca intr-o alta tara niste copii sunt omorati cand merg la gradinita, asta daca au avut norocul de a nu fi asasinati toti, cu o zi inainte, cand s-a detonat o bomba in toata cladirea? Ne va durea mai tare - si asta e discutabil - ca ai nostri ingheata de frig in case.
 
Despre strategia Moscovei din aceasta iarna vorbeste si o sursa apropiata de Kremlin, pentru Reuters. Ea spune ca rusii ar "mirosi" deja o fracturare a unitatii europene, tendinta ce e asteptata sa se extinda in sezonul rece, mai ales ca are deja cativa mari adepti, ce si-au exprimat public opozitia fata de sustinerea oferita de Occident Ucrainei: Austria si Ungaria, bineinteles.
 
 "Va fi foarte greu daca razboiul se va prelungi in toamna si iarna. Asa ca exista sperante ca ucrainenii vor cere sa facem pace", a spus sursa pentru Reuters.
 
"Avem timp, putem astepta", a spus de asemenea, o alta sursa apropiata de Kremlin ce, din motive lesne de inteles, isi doreste anonimat.
 
 "O sa fie o iarna dificila pentru europeni. Am putea vedea proteste, neliniste. Unii lideri europeni s-ar putea sa se gandeasca de doua ori inainte sa isi continue sprijinul pentru Ucraina si sa creada ca a venit timpul pentru o intelegere".
 
Cred ca problematica sustinerii Ucrainei ar trebui transata, sec, sub o singura forma: sa constientizam ca incetarea acestui sprijin (fie el oferit cu sacrificii proprii), inseamna incetarea razboiului. Pana aici, toate "bune". Doar ca incetarea razboiului acestuia prin victoria invadatorului rus inseamna ca admitem faptul ca in anul 2022 o tara poate se trezi ca aia de langa ea e tot a lui sau ar trebui sa fie si intra intr-o noapte cu tancurile sa si-o revendice. Putem fi noi, pot fi altii. Ia nastere un precedent extrem de periculos si cu iz de Evul Mediu. Suntem dispusi sa ni-l asumam?

Ca recomandare personala pentru cetatenii care nu stiu de ce "parte" ideologica sa se situeze, eu sustin alinierea frontala fata de adevarul istoric, fata de ceea ce ne spun izvoarele istorice despre relatia Romania - URSS dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.
 
Marturiile atestate documentar, inclusiv cele de la marea foamete din 1946-1947 si inclusiv cele legate de acte de canibalism, comise de oameni ajunsi in delir din cauza lipsei de hrana, Marturiile despre cotele uriase impuse taranilor de sovietici, cote ce ii determinau sa-si manance opincile de foame, nationalizarile, rationalizarile, condamnarile elitelor politice si intelectualilor, lagarele de munca fortata, deportarile din Basarabia si Nordul Bucovinei, deportarile din Baragan, inchisorile politice, eliminarea opozitiei politice, procese orchestrate de Moscova impotriva liderilor partidelor politice traditionale, furtul avutului national prin companiilor mixte romano-sovietice SovRom, infiintate dupa incheierea conflagratiei mondiale pentru a gestiona plata uriasei datorii de razboi catre URSS, teroarea, fondarea Securitatii si practicilor barbare de a reduce la tacere "dusmanii poporului", exmatricularea din scoli a studentilor ce proveneau din familii cu "origini nesanatoase", suprimarea miscarilor studentesti, insaurarea unei despotice lupte de clasa (istoricii spun ca ar fi facut intre 500.000 si doua milioane de victime), persecutia minoritatilor etnice, religioase sau culturale, confiscarile de averi, violarea vietii private si controlul total asupra fiecarui aspect al vietii omului de rand, cenzura extrema, frica - instaurata ca politica de stat, impunerea de lideri sovietici, exterminarea rezistentei armate din munti (Romania a avut una dintre cele mai puternice opozitii armate in fata sovieticilor ce fusese oferita ca prada la impartirea lumii dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial si tratata ca atare de armata rosie) - sunt doar cateva dintre "capitolele" pe care le recomand, cu caldura, spre lectura.
 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Business

Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara

today11 Oct. 2024
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Comunicate

Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce

today11 Oct. 2024
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
Imobiliare

Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat

today10 Oct. 2024
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Banii tai - sectiune de educatie financiara

4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!

today10 Oct. 2024
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Ultima ora

Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!

today10 Oct. 2024
Cum sa economisesti bani, chiar si din salariul minim pe economie
Economie

Cum sa economisesti bani, chiar si din salariul minim pe economie

today10 Oct. 2024
Cum sa iti transformi afacerea intr-una prietenoasa cu mediul, pentru a atrage clienti interesati de sustenabilitate
Companii

Cum sa iti transformi afacerea intr-una prietenoasa cu mediul, pentru a atrage clienti interesati de sustenabilitate

today10 Oct. 2024
Ce abilitati iti trebuie ca sa iti deschizi propria afacere
Economie

Ce abilitati iti trebuie ca sa iti deschizi propria afacere

today10 Oct. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
Imobiliare

Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat

today10 Oct. 2024
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Banii tai - sectiune de educatie...

4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!

today10 Oct. 2024
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Ultima ora

Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!

today10 Oct. 2024
Cum sa economisesti bani, chiar si din salariul minim pe economie
Economie

Cum sa economisesti bani, chiar si din salariul minim pe economie

today10 Oct. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x