Joaca de-a demisia si sentimentul etern de Deja-vu tipic romanesc

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Joaca de-a demisia si sentimentul etern de Deja-vu tipic romanesc
Joaca de-a demisia si sentimentul etern de Deja-vu tipic romanesc
de Magda Florea la 30 Iul. 2019
Urmareste-ne pe Google News
viorica dancilademisievictor pontacrin antonescupsdalegeri prezidentiale

Viorica Dancila a anuntat ca isi da demisia daca nu va intra in turul al doilea la prezidentiale. Premierul pare sa fi inteles, odata cu retragerea celui ce nu o lasa sa straluceasca si sa perceapa tainele politicii, ca jocul in aceasta arta se face la nivel psihologic. Si cum poti castiga mai bine simpatia oamenilor daca nu anuntand ca iti asumi pana la sacrificiu o decizie politica?

 Ei bine, sacrificii si-au mai asumat si altii inainte, insa cand a fost vorba sa treaca la fapte, au facut un pas in spate, gasind fel de fel de justificari. Ba ca nu au zis asa, ba ca nu asta au vrut sa spuna. 

Atunci cand un politician "ameninta" ca isi da demisia, are (sau ar trebui sa aiba) doua resorturi care il imping catre aceste declaratii. Unul dintre ele este siguranta faptului ca nu va fi nevoit, in cele din urma sa isi dea demisia. Practic, atunci cand un om politic spune "daca nu castig, imi dau demisia", in spatele lui stau fie sondaje, fie intelegeri, fie promisiuni ca va castiga respectivele alegeri, iar astfel impusca doi iepuri dintr-o lovitura. Pe de-o parte, isi construieste o imagine de politician asumat si responsabil, creand cetatenilor impresia ca, daca ei vor da un semnal negativ la vot, impotriva respectivului politician, acesta nu doar ca nu va ajunge sa ocupe functia pentru care a candidat, ba chiar le va parasi si pe altele. Deci, gandeste omul de rand "politicianul asta respecta faptul ca nu il mai vrem si pleaca, are caracter, are coloana vertebrala, nu se agata ca un misel de o functie, cand vede ca nu mai este dorit".

Un alt motiv care poate sta la baza asumarii prin demisie a unei candidaturi la o functie publica poate fi dorinta de a mobiliza electoratul. Cetatenii adepti ai unui partid, vor fi motivati sa iasa la vot sa isi sustina favoritii, atunci cand aud ca daca acestia nu castiga, pleaca si din functiile pe care le ocupa deja.


Or, in aceasta ultima categorie e posibil sa se incadreze Viorica Dancila prin afirmatia "Daca nu intru in turul al doilea la prezidentiale, imi dau demisia". 

Insa interesant este ca insasi domnia sa a facut un scop suprem pentru a ajunge in turul al doilea. Nici chiar premierul aka presedintele PSD nu are incredere cu adevarat ca partidul sau poate castiga alegerile prezidentiale din acest an. Altfel, ar fi pariat functia de premier pe castigarea alegerilor, nu pe intrarea in turul al doilea.

Insa Dancila incearca sa scoata de la PSD, sa stoarca (mai bine zis) de la PSD tot ce are el mai bun de dat in conditiile actuale si in contextul socio-economico (cultural) in care se afla.

Daca va reusi sa ajunga in turul al doilea, nu va fi o infrangere atat de dramatica pentru PSD. Una e sa pierzi finala, alta e sa iesi din competitie in grupe, la calificare. Iar pentru PSD, in acest moment, scopul e sa ajunga la masa mare, ca va iesi sifonat ... e probabil, insa va iesi sifonat din marea batalie, nu la prima adiere de vant.

Totusi, indiferent ce performante electorale va inregistra partidul doamnei Dancila la alegeri, istoria postdecembrista ne-a invatat ca "amenintarea" cu demisia nu merge niciodata pana la capat. Practic, mai mereu s-a impotmolit la capitolul "vorba si atat".

Ponta: "Daca voi fi urmarit penal, imi dau demisia"


Sa ne amintim de Victor Ponta cand spunea, prin 2014, ca daca Directia Nationala Anticoruptie (DNA) va cere urmarirea sa penala in dosarul privind votul din diaspora, va demisiona cu siguranta din postul de prim-ministru, deoarece Guvernul nu poate fi condus de catre o persoana urmarita penal. Premierul Ponta a mai afirmat ca s-a gandit, imediat dupa alegerile prezidentiale, sa demisioneze de la sefia Guvernului, dar ca a inteles ca a primit, totusi, peste cinci milioane de voturi. 
 
Va amintiti cum i se cerea demisia premierului de atunci, dupa infrangerea usturatoare de la prezidentiale. Ei bine, Ponta s-a agatat intotdeauna de cele 5 milioane de voturi "pro", neglijand faptul ca Iohannis a primit cu aproximativ 1.000.000 de voturi mai mult. 
 
Ponta a ajuns, in cele din urma, urmarit penal. De curand, procurorii DNA au clasat dosarul penal in care anchetau impiedicarea romanilor din diaspora sa voteze la alegerile prezidentiale din 2014. Printre motive ar fi refuzul Senatului de a aviza inceperea urmaririi penale impotriva lui Titus Corlatean, la acel moment ministru de Externe si parlamentar PSD. DNA ceruse ca Titus Corlatean sa fie urmarit penal pentru abuz in serviciu si impiedicarea exercitarii drepturilor electorale.
 
Procurorii spuneau ca, in contextul organizarii alegerilor prezidentiale din anul 2014, ca Titus Corlatean "a organizat discretionar sectiile de votare din strainatate, obtinand astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus si sustinut de partidul din care facea si el parte". Folosul necuvenit pentru altul a constat in limitarea numarului de cetateni romani care si-au putut exercita dreptul de vot in strainatate, afirmau procurorii DNA.

Ponta: "Daca se demonstreaza ca am plagiat, imi dau demisia"

 
Un alt moment in care Ponta a spus ca isi da demisia "daca...", a fost in plin scandalul cu plagierea tezei sale de doctorat, mai exact, in 2012. 
 
Ponta spunea atunci ca demisioneaza daca se demonstreaza ca a plagiat. Declaratia a fost data intr-un interviu pentru un cotidian spaniol. Ironia sortii face ca, la doar o zi distanta, sa fie dat verdictul de plagiat. Teza sa de doctorat era copiata litera cu litera. Presat sa-si tina promisiunea, premierul de atunci a sustinut ca la mijloc e o neintelegere, ca nu a rostit niciodata cuvantul "demisie" si ca interviul care i-a fost luat in spaniola, l-ar fi dat in engleza. 

Ponta si-a dat, in cele din urma, demisia. Insa in urma tragediei de la Colectiv.

Crin Antonescu: "Daca Basescu se intoarce la Cotroceni, ies din politica"

 
Un alt exemplu vine din partea lui Crin Antonescu. Fost partener de guvernare al lui Victor Ponta, din celebra coalitie USL. In iulie 2012, presedintele interimar Crin Antonescu spunea ca iese din politica definitiv daca Basescu se intoarce la Cotroceni.
 
Base s-a intors, sustinut de popor la Referendumul pentru demiterea sa, pe principiul "greu de invins", si tot greu de convins a fost si Crin sa se retraga. S-a retras in cele din urma, dupa ce PSD s-a scuturat putin si nu a mai avut nevoie de "serviciile" sale, aruncandu-l in coltul celor candva gloriosi, azi nefolositori, langa Nastase, Ponta si Geoana, spre exemplu.
 

Traian Basescu: "Imi dau demisia in 5 minute daca voi fi suspendat"

 
Si apropo de Basescu. Actualul europarlamentar PMP spunea, in 2007, ca-si da demisia in cinci minute, in cazul in care va fi suspendat. A fost suspendat pe 19 aprilie, numai ca s-a razgandit in privinta plecarii, sustinand ca doar a vrut sa-i sperie un pic pe parlamentari. 

Basescu a reusit sa scape in mai multe randuri de suspendarile care l-au vizat, castigandu-si porecla "greu de demis". Adevarul este ca, la consultarile populare prin Referendum, poporul l-a mentinut in functie pe fostul presedinte, care si-a temrinat mandatele la termen.

Mazare, 2009 - 2014: Daca PSD nu castiga alegerile prezidentiale, plec din viata politica

 
Atat la alegerile prezidentiale din 2009, cat si la cele din 2014, fostul primar al Constantei, Radu Mazare, spunea ca, daca PSD nu castiga alegerile, se retrage din politica si pleaca in tari exotice.
 
PSD a pierdut, iar Mazare a ajuns, totusi in tari exotice, insa manat de probleme penale din tara si cautand azil politic. In prezent, fostul edil excentric de la malul marii ispaseste in inchisoare o pedeapsa de 9 ani, primita in dosarul retrocedarilor plajelor.

 Calin Popescu Tariceanu a amenintat cu demisia, nemultumit de o decizie CCR

 
In iulie 2005, cand era premier, Tariceanu anunta ca isi da demisia, dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei a a respins un pachet de legi pentru reforma justitiei. In cele din urma, Tariceanu s-a razgandit.
 
Apropo de demisia lui Tariceanu. Poate ca era inspirata decizia de a-si da demisia atunci, in contextul in care DNA are acum pe masa un dosar de peste 7.000 de pagini in care il acuza pe fostul premier de luare de mita in valoare de 800.000 de dolari, in anii 2007-2008. Vorba aia, scapa de belea.
 
Insa daca vorbim despre demisie, poate ca Tariceanu ar trebui sa isi dea acum demisia din functia de presedinte al Senatului, de unde a reusit sa isi convinga colegii parlamentari sa ii mentina imunitatea si sa blocheze astfel ancheta DNA. 
 
Tariceanu spune ca este nevinovat, insa refuza sa renunte la imunitate pentru a lasa judecatorii sa decida asupra vinovatiei sau nevinovatiei sale.
 
Exemple, cu siguranta sunt mult mai multe, insa este evident ca, politica in Romania se face la hazard, la deruta, ca un aruncat de zaruri in spatele blocului.
 
Multi dintre politicienii nostri apeleaza la tot soiul de tertipuri si sunt atat de lipsiti de responsabilitate, incat ajung sa isi nege propriile spuse, atunci cand interesul se schimba sau lucrurile nu ies asa cum voiau ei sa iasa.
 
Din acest motiv, e putin probabil sa o credem in 2019 pe Viorica Dancila. Insa, daca nu va ajunge prima femeie presedinte a Romaniei, ar putea macar sa castige un minim de decenta pe ultima suta de metri si sa isi asume declaratia.

Citeste si: Bugetarismul - sport national in Romania
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori
Casa si gradina

Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori

today25 Apr. 2024
5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024
Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)
Business

Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)

today25 Apr. 2024
Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA
Companii

Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA

today25 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x