MINUTA DIN PRIMA ZI DE AUDIERI IN PARLAMENT: Ce ministri au trecut de audieri si cine a fost respins

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
MINUTA DIN PRIMA ZI DE AUDIERI IN PARLAMENT: Ce ministri au trecut de audieri si cine a fost respins
MINUTA DIN PRIMA ZI DE AUDIERI IN PARLAMENT: Ce ministri au trecut de audieri si cine a fost respins
de Magda Florea la 29 Oct. 2019
Urmareste-ne pe Google News
guvernpnlaudieri ministriguvernul orbanguvern pnl

Pana la ora transmiterii acestei stiri, mai multi ministri propusi de Ludovic Orban pentru Cabinetul sau au reusit sa obtina avizul comisiilor permanente de specialitate ale Parlamentului. Au fost insa si esecuri, cel mai notabil dintre ele fiind al portofoliului pentru Finante. Florin Citu nu a reusit sa ii convinga pe membrii comisiilor de buget si finante sa ii acorde un aviz favorabil, iar liberalul a acuzat ca a fost "un vot politic".

Update: Audierile continua si marti. Vezi aici cine e audiat si ce avize a primit

Florin Citu a primit vot negativ

Florin Citu a obtinut un vot negativ in comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului.  Liberalul a fost propus de premierul desemnat, Ludovic Orban, pentru functia de ministru al Finantelor Publice.
 
Citu insa nu a convins membrii comisiilor de specialitate sa ii ofere aviz favorabil, el primind aviz negativ din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Au fost 19 voturi "pentru", 19 "impotriva" si nicio abtinere.

Desi a spus ca vrea sa elaboreze o politica pentru aducerea in tara a tezaurului de la Moscova, dar si ca va elimina supraimpozitarea contractelor part-timp si TVA defalcat, Citu a obtinut un vot negativ, pe care il catalogheaza drept "un vot politic".

Audierea sa a fost una cu scantei in Parlament. Citeste aici despre audierea lui Citu in fata comisiilor permanente

Nicolae Ciuca a primit aviz pozitiv

 
Norocul i-a suras insa lui Nicolae Ciuca. Nicolae Ciuca este propus de Ludovic Orban pentru functia de ministru al Apararii. La randul sau, si Ciuca si-a prezentat obiectivele in fata membrilor comisiilor permanente. El a spus ca trebuie sa existe o coerenta in legisltia pentru salarizarea si pensiile militarilor, dar si ca are ca prioritate accelerarea cresterii prezentei militare americane in Romania. 
"Voi sustine in continuare mentinerea pensiilor si drepturilor militare in statutul in care se afla astazi", a spus Ciuca.

El a fost audiat de comisiile permanente pentru aparare, unde a obtinut aviz favorabil. Nicolae Ciuca a fost avizat pozitiv de comisiile reunite de aparare. Decizia a fost luata cu 18 voturi "pentru”, sase "impotriva” si o abtinere.

Bogdan Gheorghiu a primit aviz favorabil

 
Bogdan Gheorghiu, propus pentru functia de ministru al Culturii, a primit aviz favorabil din partea Comisiilor reunite de cultura ale Camerei Deputatilor si Senatului.
 
Decizia membrilor comisiilor permanente a fost luata cu 14 voturi ”pentru”, cinci ”impotriva” si sase abtineri.
 
Membrii comisiilor l-au atentionat pe Gheorghiu ca este "subtire" programul PNL, in ceea ce priveste domeniul culturii. De exemplu, deputatul PSD Beatrice Tudor i-a spus lui Bogdan Gheorghiu ca in program nu se regaseste nimic despre Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune.

Bogdan Gheorghiu a afirmat ca obiectivele ministeriatului sau sunt pe termen scurt si mediu. "Actualul guvern PNL este unul de tranzitie, pana la declansarea unor eventuale alegeri anticipate sau pana la alegerile la termen care vor avea loc peste aproximativ un an, astfel ca obiectivele ministeriatului meu sunt pe termen scurt si mediu. Faptul ca astazi sunt al cincilea ministru audiat in ultimii cinci ani reflecta faptul ca acest portofoliu este unul foarte dificil", a declarat, la audierea in comisiile de specialitate din Parlament, Bogdan Gheorghiu.

 Ioan Bolos a primit aviz pozitiv

 
 Ioan Bolos, propus ca ministru pentru Afaceri Europene, a primit si el aviz pozitiv din partea omisiilor reunite pentru afaceri europene ale Camerei Deputatilor si Senatului. Decizia a fost luata cu 21 de voturi "pentru”, 4 voturi "impotriva si 6 abtineri.
 
Liderul Pro Romania, Victor Ponta, si ministrul demis al Finantelor, Eugen Teodorovici, au votat "pentru” validarea lui Bolos.
La audierea din comisii, Bolos si-a prezentat realizarile profesionale:
 
"Am inceput activitatea in domeniul fondurilor europene in 2008 in cadrul primariei Oradea, unde am fost directorul directiei de fonduri europene si am coordonat activitatea patru ani de zile
 
Am construit un portofoliu de 77 de proiecte cu o valoare de 187 de milioane de euro. Asta a fost prima mea parte a activitatii in domeniul fondurilor europene. Am avut calitatea de beneficiar, intelegand care sunt greutatile.
 
In anul 2012 am coordonat in calitate de secretar de stat la ministerul dezvoltarii regionale programul operational regional, am avut absorbtie la nivelul anului 2012 de aproximativ 500 de milioane de euro. Doi ani mai tarziu, in perioada 2013 – 2014 am fost la programul operational transport. la sfarsitul perioadei de exercitare a functiei gradul de absortie a ajuns la 47%.
 
In 2015 am elaborat masterplanului general de transport, pentru ca el sa fie aprobat in 2017 astfel incat conditionalitatea aceasta sa fie indeplinita cu succes.
 
In 2016 am fost secretar de stat in ministerul transporturilor, din 2017 pana in prezent sa fiu directorul general al Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord Vest, pe primul loc in tara in ce priveste valoarea fondurilor absorbite, azi avand aproximativ 300 de milioane de euro absorbiti. Acestea ar fi referintele in domeniul fondurilor structurale".
 
El a prezentat si masurile pe care le are in vedere ca ministru. Iata cele mai importante precizari:
 
"O masura la care tin foarte mult este cea privitoare la schimbarea de paradigma institutionala, in centrul atentiei trebuie sa punem beneficiarii si proiectele. Beneficiarul este cel care trebuie sprijinit, pentru ca proiectele sa poata fi duse la bun sfarsit. Trebuie regandita partea eligibilitatii. Poate ar trebui sa ne concentram atentia spre partea de contractare si sa mutam zona de documente de la inceput spre partea de contractare.
 
O a doua masura vizeaza procesuld e reavizare a proiectelor si de reobtinere a unor avize. De exemplu, pentru un aviz de mediu o simpla modificare poate sa duca la reluarea intregului proces a obtinerii avizului de mediu", a spus liberalul.
 

Victor Costache a primit aviz favorabil 

 
Victor Costache, propus pentru Ministerul Sanatatii, a primit aviz favorabil de la comisiile permanente.
 
Decizia a fost luata cu 14 voturi "pentru” si 4 abtineri.

Costache are calitatea de suspect intr-un dosar de malpraxis, intentat de familia unei paciente. El a spus ca in momentul in care va deveni "inculpapt" isi va da demisia.
 
"Cred in justitia din aceasta tara. In momentul in care mi se va schimba calitatea de suspect si voi deveni culpabil, imi voi inainta imediat demisia. Inteleg durerea familiei. Avem in momentul de fata, in Sibiu, peste 1000 de interventii realizate, cu cea mai mica rata a mortalitatii. In acest caz despre care s-a discutat au fost foarte multe acuzatii neadevarate in presa. A fost medic de garda, a fost pus corect diagnosticul. Un om cu experienta mare, pe un caz de malpraxis ajunge in penal. Poate trebuie sa ne gandim sa modificam legislatia dupa cea europena”, a declarat Victor Costache la audierile din comisie.
 
Costache a abordat si teme sensibile in discursul sau. Spre exemplu, el a vorbit depsre vaccinare, spunand ca se opune solutiilor radicale in acest sens.
 
"Chestiunea vaccinarii nu a fost tratata in integralitate nici la nivel european. Eu ma opun solutiilor radicale. Trebuie sa punem accent pe comunicare, sa le facem pe mame sa inteleaga. Eu cred in comunicare, numai 12 tari din lume au introdus obligativitatea vaccinarii”, a spus Costache.
 
Victor Costache s-a referit si la problemele cu care se confrunta sistemul de transplant.
 
"In momentul de fata, Romania arunca la gunoi 150 de inimi si 300 de plamani. Nu avem centre capabile sa le implanteze. Asta este realitatea trista. Trebuie sa dam mult mai multa atentie transplantului. Exista un singur centru de transplant cardiac la Targu Mures unde se fac intre 6 si 10 transplanturi pe an si trebuie sa incurajam realizarea acestei activitati de transplant. Trebuie actualizata legea transplantului. In momentul de fata este foarte greu ca un centru sa fie acreditat pentru transplant deoarece conditiile sunt imposibile”, a spus Costache.

Marcel Vela a primit aviz favorabil

 
Marcel Vela, propus pentru Ministerul de Interne, a primit aviz favorabil in comisiile permanente ale Parlamentului. Decizia a fost luata cu 17 voturi "pentru" si 10 "impotriva".
 
Vela a spus ca militeaza pentru desecretizarea Dosarului 10 august, pentru ca tinerea sub secret a informatiilor din acest caz, chiar daca nu sunt "extraordinare", slabesc increderea cetatenilor in institutia Jandarmeriei, a spus Vela.
 
Vela a fost presedinte al Comisiei de Aparare, Ordine publica si Siguranta a Senatului, in perioada februarie-septmbrie 2018, el fiind si fondator al filialei PNL Caras-Severin din ianuarie 1990. Totodata, el a reusit sa obtina de trei ori functia de primar in Caransebes, ocupand in trecut si functia de consilier municipal.

Adrian Nechita Oros a primit aviz favorabil

 
Adrian Nechita Oros, nominalizat ministru al Agriculturii, a primit aviz favorabil in Comisiile reunite din parlament. 
 
Membrii celor doua comisii au validat nominalizarea lui Oros pentru portofoliul Agriculturii cu 17 voturi "pentru", 7 "impotriva" si nicio abtinere.
 
"Prioritatea numarul unu este pregatirea cu celeritate a Programului National Strategic. Practic, in urmatorii sapte ani, daca mecanismul multianual functional ramane la ceea ce s-a discutat ultima oara, pentru ca am inteles ca in Parlament se reiau discutiile, dar in urmatorii sapte ani, principala sursa de finantare a agriculturii vor fi cele 20 de miliarde de euro care sunt pregatite prin Politica Agricola Comuna si de aceea este foarte important sa pregatim acest Program National Strategic. Avem experienta celor doua programe – PNDR – si ma refer la institutii si la asociatiile de fermieri si de producatori care lucreaza in industria alimentara si sa gasim exact acele solutii care sa ne faca, dupa inca sapte de experienta, sa nu mai spunem ca produsele romanesti nu sunt competitive sau ca agricultorii sau procesatorii nu au aceleasi sanse cu cei din restul Uniunii Europene sau din alte tari terte”, a spus Oros, in cadrul audierilor din comisiile de specialitate din Parlament.

 Costel Alexe a primit aviz favorabil

 
  Costel Alexe, propus la Ministerul Mediului a fost si el audiat in Comisiile reunite pentru Mediu ale Parlamentului, unde a primit aviz favorabil.
 
 
Decizia a fost luata cu  23 de voturi "pentru”, 5 voturi "impreuna” si 5 abtineri.
 
In discursul sau in fata membrilor comisiilor, Alexe a spus  ca va fi cel mai tanar ministru din Cabinetul Ludovic Orban.  Printre prioritatile prezentate de Alexe se numara padurile, deseurile, schimbarile climatice, calitatea aerului, managementul ariilor protejate si a biodiversitatii, tratarea apelor uzate, amplu proces investitional pentru reducerea riscului de inundatii.
 
 
 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024
Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024
Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului

today18 Mar. 2024
Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti
Imobiliare

Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti

today18 Mar. 2024
Sfaturi pentru a face cumparaturi inteligente intr-un magazin de piese auto online
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Sfaturi pentru a face cumparaturi inteligente intr-un magazin de piese auto online

today18 Mar. 2024
Cum vom plati facturile la energie de acum incolo? Ce se intampla cu taxa pe soare, dar si cu schemele de plafonare si compensare
Economie

Cum vom plati facturile la energie de acum incolo? Ce se intampla cu taxa pe soare, dar si cu schemele de plafonare si compensare

today18 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi,...

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024
Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului
Banii tai - sectiune de educatie...

Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului

today18 Mar. 2024
Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti
Imobiliare

Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti

today18 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x