Nu stiti pe cine sa votati pe 18 mai? Faceti acest exercitiu simplu!
Uitati pentru moment de Nicusor Dan si George Simion si inchipuiti-va ca ati putea scoate de undeva, dintr-un coltisor al Romaniei, candidatul perfect. Un om pe care sa-l votati cu toata increderea si despre care sa puteti spune, fara niciun fel de dubiu, ca asa trebuie sa arate presedintele tarii. Si acum puneti pe hartie CALITATILE pe care e necesar sa le aiba acest om ca sa fie pe gustul dvs. Deci, start! Cu ce calitate incepeti?
Lista este strict personala, desigur. Dvs. stiti cel mai bine ce va doriti de la viitorul presedinte.
Dar, ca sa aveti un punct de plecare, haideti sa enumeram cateva calitati-reper, poate va inspira. Sunt calitati care s-au conturat in ultimii 35 de ani, perioada in care am “experimentat” 4 presedinti (Iliescu, Constantinescu, Basescu, Iohannis) si in care am avut ocazia sa vedem concret ce ne place si nu ne place la fiecare.
Asadar, prima calitate:
1. Sa fie cinstit
In niciun caz nu vrem un presedinte care sa pastoreasca o gasca de asa-zisi oameni de afaceri care sa il imbogateasca si sa se imbogateasca sub protectia lui, sub privirile nepasatoare ale unei justitii corupte. Vrem un presedinte care sa nu isi termine mandatul mai bogat decat l-a inceput si care sa nu vada bugetul Administratiei Prezidentiale ca pe o pusculita personala. Si, e de la sine inteles, prin “cinstit” intelegem un presedinte care sa nu faca jocul vreunei puteri straine, ca parte a unui plan ostil tarii, ca acolo n-ar mai fi vorba despre cinste, ci direct despre tradare.
2. Sa fi trecut serios prin scoala
In toamna trecuta, nu era exclus sa ne trezim pe cap cu un presedinte fara bacalaureat. Parca n-ar fi fost totusi OK. Vrem, deci, ca presedintele sa aiba studiile complete, sa fi urmat o facultate serioasa, nu cursurile unei “fabrici de diplome” si sa fie constient ca titulatura de “presedintele Romaniei” nu tine loc de titulatura profesionala: istoric, inginer, jurist, lingvist, medic, economist etc.
3. Sa aiba deja niste realizari concrete la activ
E plina lumea politicii de indivizi care nu sunt in stare sa-si gestioneze propria viata, dar care vor sa salveze o tara. Oameni fara cariere profesionale, ba chiar fara meserii certe, care au ajuns la 40 de ani si nu se pot lauda cu nimic, care nu au o experienta valoroasa in niciun domeniu, dar care stiu perfect cum trebuie condusa Romania. Nu, mersi.
4. Sa stapaneasca fisa postului de presedinte
Seful tarii trebuie sa stie foarte bine care sunt institutiile statului, ce atributii au acestea si care sunt relatiile intre ele, care sunt institutiile europene si organizatiile mondiale, ce acorduri functioneaza la nivel international, daca Romania face parte din ele – totul pe un fond solid de cultura generala, cu informatii vaste din istorie, finante, literatura universala, geografie etc.
5. Sa aiba prestanta
Prestanta nu inseamna sa stai ca un bat si sa fii imbracat mereu la 4 ace. Prestanta este o consecinta naturala a intelectului, ea apare de la sine atunci cand ai cultura generala mentionata mai sus (aici intrand automat si stapanirea a una-doua limbi straine), cand esti familiarizat cu orice subiect de politica si poti discuta de la egal la egal cu interlocutori de calibru. Nu vrem un presedinte care, din cauza lipsei sale de pregatire, sa se simta stingherit la reuniunile internationale cu omologii sai.
6. Sa aiba o exprimare eleganta si civilizata
Mai mult ca in orice domeniu, in politica e valabila zicerea “Ori de cate ori deschizi gura, mintea iti iese la parada”. Un om educat se simte de la primele vorbe. Ies imediat in evidenta coerenta, logica, bogatia vocabularului, argumentele, faptul ca nu face afirmatii goale sau asupra carora se razgandeste a doua zi. Si, in mod obligatoriu, in politica de varf sunt complet excluse derapajele verbale. Este inadmisibil ca seful statului sa strige, sa insulte, sa-si piarda cumpatul, sa se comporte ca ultimul derbedeu.
7. Sa aiba o strategie, un plan
Vorbim aici despre un plan concret, cu obiective clare de atins, nu cu generalitati lipsite de subsanta. Nu trebuie sa fie un plan complex, sunt suficiente cateva chestiuni punctuale, de genul: intarirea colaborarii cu partenerii militari strategici, atragerea in tara a 2-3 investitori straini de top, imbunatatirea serviciilor medicale la stat. Lucruri concrete, a caror indeplinire sa poate fi verificata.
8. Sa comunice cu populatia
Daca apare o problema sau se intampla ceva major, vrem ca presedintele sa apara in fata natiunii si sa exprime o pozitie clara, sa ne spuna ce masuri se iau, care e abordarea convenita cu ceilalti factori de decizie (Guvern, diverse institutii), care sunt implicatiile si orizontul de timp pentru rezolvare. Vrem un presedinte prezent in viata noastra.
Sigur, puteti adauga si alte calitati candidatului ideal la presedintie, dar aceste 8 puncte de mai sus sunt destul de relevante. Bineinteles, daca nu va convine unul dintre puncte, eliminati-l de pe lista si treceti altceva, orice alta calitate care vi se pare importanta.
Si acum sa revenim la Nicusor Dan si George Simion: care dintre ei sta mai bine la fiecare dintre punctele de pe lista dvs.? Contabilizati efectiv un scor (aici castiga ND, dincoace castiga GS) si vedeti cine iese in avantaj. Pe acel candidat trebuie sa il votati.
Abandonati ideea ca niciunul nu e pe gustul dvs. Vreti-nu vreti, unul dintre ei tot va fi presedinte. Asa ca faceti acest exercitiu simplu (nu va ia mai mult de cateva minute), vedeti ce va da si, cine stie, poate va veti razgandi si duminica veti merge la vot. Si chiar daca nu va veti razgandi, macar va fi interesant de vazut daca invingatorul de pe lista dvs. va fi acelasi cu cel real.
Sursa foto: hotnews