Noul arsenal politienesc - lumini roz, sunete de inalta frecventa si muzica clasica

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Noul arsenal politienesc - lumini roz, sunete de inalta frecventa si muzica clasica Noul arsenal politienesc - lumini roz, sunete de inalta frecventa si muzica clasica
de Manager.ro la 26 Mar. 2012
Urmareste-ne pe Google News
arsenalacneeapolitiemozartmuzica

Pentru a-i impiedica pe adolescenti sa vagabondeze pe strazi, administratia orasului Cardiff s-a decis sa apeleze la o modalitate ciudata. Consiliul municipal intentioneaza sa instaleze lampi stradale speciale, de tipul celor utilizate in cabinetele cosmetice, cu o lumina de culoare roz care scoate in evidenta acneea si petele de pe piele. Speranta initiatorilor este ca acest efect ii va jena pe tineri si va duce, in cele din urma, la dispersarea gastilor.

 

Proiectul, considerat a fi primul de acest fel in Tara Galilor, se bucura de sustinerea politiei din South Wales, dar a atras critici vehemente din partea Agentiei Nationale pentru Tineret, care considera ca nu este normal sa se risipeasca resursele limitate ale municipalitatii pe ceva bazat pe discriminare si, pe deasupra, ineficient. In fond, tinerii alungati dintr-o zona, pot oricand sa se adune in alta parte.
 
Lampile de acnee reprezinta doar cea mai recenta bizarerie din Marea Britanie, in lupta contra comportamentelor antisociale. Tehnicile inovative puse la bataie pe acest front au o istorie ceva mai lunga.
 
Dispozitivul electronic Mosquito bazaie tinerii la gramada
 
In 2005, pentru a descuraja vagabondajul tinerilor, tot in Tara Galilor, la Barry, au fost folosite niste dispozitive electronice care emit sunete de foarte inalta frecventa, similare bazaitului unui tantar. De aici si denumirea comerciala "Mosquito" data acestor arme non letale, ale carei vibratii irita timpanele celor cu varste sub 25 de ani. Persoanele de peste 25 de ani nu sunt afectate, data fiind scaderea acuitatii auditive dupa aceasta varsta.
 
Mosquito a fost inventat in 2005, de catre britanicul Howard Stapleton, pentru a-si proteja fiica impotriva derbedeilor care se luau de ea in timp ce trecea prin fata unei bacanii din cartier. Inventatorul a pornit de la o experienta din adolescenta, cand, vizitand o uzina, a fost agresat de un sunet extrem de ascutit, pe care adultii nu il percepeau. A construit un aparat pe principiul alarmelor si l-a testat pe cei cinci copii ai sai, inainte de a-l utiliza.
 
Aparatul a reusit sa rezolve o problema nesolutionata de politie, imprastiindu-i pe tinerii certareti si violenti care, sub influenta alcoolului, ii terorizau pe clientii bacaniei. Incurajat de acest succes, Stapleton si-a brevetat inventia si a trecut la comercializarea produsului. Din 2006, acesta este fabricat de compania britanica Compound Security Systems. Variantele marcii inregistrate "Mosquito" sunt "Beethoven", pe piata din Franta, si "Swiss-Mosquito", pe piata elvetiana.
 
In 2006, Mosquito a primit premiul Ig Nobel pentru Pace. Multa vreme apoi, aparatul a fost subiectul unor vii polemici in numeroase tari. In Marea Britanie, campania "Buzz off", sustinuta de Sir Al Aynsley-Green, Comisarul britanic pentru protectia copilului, cere din 2010 interzicerea Mosquito. Aparatorul drepturilor copiilor critica atat diabolizarea tinerilor asupra carora este indreptat acest dispozitiv, considerati in bloc drept infractori, cat si expunerea la inalte frecvente a copiilor nenascuti si a copiilor mici, pe care parintii nu-i pot proteja, deoarece ei insisi nu percep ultrasunetele emise de Mosquito.
 
In cateva cauze individuale, unele tribunale franceze au interzis punctual folosirea dispozitivului "Beethoven" pentru "tulburarea vecinatatii" si "neplacerile auditive" provocate neselectiv tuturor persoanelor care treceau prin zona de actiune a aparatului. In ciuda acestor victorii marunte, opozantii lui Mosquito nu au reusit sa determine interzicerea globala a comercializarii si utilizarii acestuia.
 
Dar tinerii au gasit o cale de a deturna sistemul in propriul avantaj, inregistrand sunetele de inalta frecventa pe telefonul mobil si difuzandu-le pe internet. Azi, tonul de apel mosquito, pe care parintii si profesorii nu-l pot auzi, este printre cele mai descarcate ringtonuri.
 
Bach, Mozart si Beethoven, deturnati in scop politienesc
 
Intr-un articol postat in 2010 pe revista online Reason.com, jurnalistul britanic Brendan O'Neill constata ca imaginatia compatriotilor sai pare nelimitata in domeniul experimentelor cu arme neletale. Dupa invazia sistemelor de supraveghere "Closed-circuit television" - CCTV (20% din camerele de supraveghere utilizate in lume se gasesc in Marea Britanie), utilizarea aparatelor Mosquito - mentionate mai devreme, folosirea de catre politia din vestul Angliei a unor lampi cu halogen foarte puternice impotriva tinerilor care isi pierd vremea prin parcuri si dupa prima arestare a unui spargator de masini in Liverpool cu ajutorul unei drone de tipul celor utilizate pe teatrele de lupta din Irak sau Afganistan, autoritatile britanice au ales sa recurga la un nou mijloc de represiune.
 
Noua "arma alba" folosita pentru a-i aduce la ordine pe adolescentii rebeli este muzica clasica. Unii profesori si politisti britanici au descoperit ca Mozart si Beethoven ii pot face pe tineri mai calmi sau, cel putin, ii pot convinge sa evite anumite locuri publice. Astfel, directorul scolii West Park, din Derby, a introdus detentia cu Mozart: copiii indisciplinati au fost supusi, dupa ore, unui tratament cu muzica clasica despre care se crede ca i-ar calma. Directorul se mandreste cu rezultatele metodei: numarul elevilor care creeaza probleme a scazut cu 60 la suta in scoala sa.
 
Problema este ca unii dintre copii supusi pedepsei cu Mozart gasesc acum muzica clasica de nesuportat, iar cand vor fi adulti, ei vor asocia, probabil, "cele mai incantatoare sunete de pe pamant cu o varga disciplinara la fund", scrie O’Neill.
 
Si in alte orase consiliile locale au introdus piese de muzica clasica prin difuzoarele din statiile de autobuze, din parcari, din jurul supermarketurilor si din alte locuri de care nu ar trebui sa se apropie adolescentii. Metoda a fost incercata pentru prima oara, la inceputul anului 2000, intr-un orasel din nordul Angliei unde adolescentii obisnuiau sa "injure, sa fumeze si sa hartuiasca pasagerii" dintr-o statie de tren. Societatea de transport Tyne and Wear a introdus in difuzoare "cateva rafale de Bach si de Vivaldi", iar tinerii rebeli au rupt-o la fuga. Printre piesele cele mai eficiente impotriva adolescentilor au fost Simfonia pastorala de Beethoven, Simfonia numarul 2 de Rahmaninov si Concertul pentru pian numarul 2 de Sostakovici.

Ultimele NOUTATI

Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
Stiri IT 2025, Tehnologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025

today30 Apr. 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Economie

ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!

today30 Apr. 2025
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Economie

Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori

today30 Apr. 2025
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi:  Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Financiar-Bancar

Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung

today30 Apr. 2025
Finantari uriase pentru IT-isti romani: 60 de milioane de motive sa crezi in ideea ta
Stiri IT 2025, Tehnologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Finantari uriase pentru IT-isti romani: 60 de milioane de motive sa crezi in ideea ta

today30 Apr. 2025
FMI anunta o franare economica globala: „Nu am mai vazut asa ceva in ultimul secol!”
Economie

FMI anunta o franare economica globala: „Nu am mai vazut asa ceva in ultimul secol!”

today30 Apr. 2025
Romanii si bulgarii, nevoiasii Europei. Un studiu european scoate la iveala saracia din Romania si Bulgaria: un sfert dintre romani sunt in pericol!
Analize

Romanii si bulgarii, nevoiasii Europei. Un studiu european scoate la iveala saracia din Romania si Bulgaria: un sfert dintre romani sunt in pericol!

today30 Apr. 2025
La ce sa fii atent cand iei un credit ipotecar. 4 pasi obligatorii
Imobiliare

La ce sa fii atent cand iei un credit ipotecar. 4 pasi obligatorii

today30 Apr. 2025
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x