ANALIZA: Tarile in care cetatenii realizeaza cele mai mari economii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA: Tarile in care cetatenii realizeaza cele mai mari economii ANALIZA: Tarile in care cetatenii realizeaza cele mai mari economii
de Manager.ro la 16 Aug. 2011
Urmareste-ne pe Google News
analizataraeconomiebaniimpozitetaxe

Cand vine vorba de economii, unele tari agonisesc mai mult (sau mai putin) decat celelalte. De exemplu, cetatenii americani economisesc doar 5,8% din venituri.

In cele zece tari enumerate mai jos, cetatenii economisesc peste 9% din venituri. Economistii nu pot preciza exact de ce unele popoare sunt mai strangatoare decat altele. Pentru o mai buna analiza, au fost luate in seama mai multe aspecte economice din statele respective.

Au fost studiate statisticile legate de economiile tarilor membre OECD (Organization of Economic Cooperation and Development). Aceasta informatie a fost comparata cu impozitele individuale, rata somajului si bilantul veniturilor unei persoane dupa plata datoriilor la stat, alaturi de datorie si deficit total, pentru fiecare tara in parte.

Unul din factori este rata impozitului in tara respectiva. Astfel, daca intr-o tara cu rata mare a economisirilor, taxele ar fi mari, cetatenii nu ar inregistra venituri discretionare. In Portugalia si Spania, care au una din cele mai mici rate de impozitare (sub 20%), cetatenii realizeaza cele mai mari economii.


Dar nu este o regula batuta in cuie. In cazul Belgiei, care are cea mai mare rata de impozitare din OECD, rezidentii reusesc sa economiseasca sume importante, mai mult decat in alte tari. Un alt motiv pentru care rata "banilor pus la ciorap" de cetatenii din fiecare tara poate fi diferita este costul vietii. Americanii platesc aproape 4 dolari pe un galon (3.78 litri) de benzina...

In unele tari, benzina costa de doua ori mai mult. Oamenii din tarile cu costuri mari la energie economisesc sume mai modeste. Motivele pentru care cetatenii realizeaza sau nu economii sunt multiple. Analistii incearca sa identifice relationarea dintre venit si capacitatea de a realiza economii.

Unii ar putea crede ca popoarele cu venituri mari economisesc mai mult. Acest fapt nu este, de asemenea, o regula generala. Exista tari in care oamenii castiga mult, dar costurile bunurilor si serviciilor sunt proportional ridicate. De asemenea, observam ca nu exista o relationare clara intre rata economisirii si alti factori economici majori din tarile in care cetatenii realizeaza economii semnificative.

10. AUSTRIA
Cat economisesc austriecii: 9,1%
Rata somajului: 4,4%
Venitul ajustat dupa plata taxelor: 27.670 dolari/an
Datorie (% din PIB): 78,6%
Cat la suta din venituri platesc austriecii pe impozite si taxe: 32,7%

Austriecii platesc 32,7% din venituri pe taxe si impozite - o combinatie de impozite si contributii sociale.
In ciuda acestui aspect, Austria beneficiaza de unul din cele mai ridicate venituri ale unei persoane dupa plata datoriilor la stat, din randul tarilor OECD. Austriecii au bani, asta si datorita faptului ca muncesc mult peste program si orele suplimentare sunt platite in consecinta. Dupa plata taxelor, austriecii reusesc sa puna deoparte 9,1% din castiguri.

9. AUSTRALIA
Cat economisesc australienii: 9,3%
Rata somajului: 5,2%
Venitul ajustat dupa plata taxelor: 27.039 dolari/an
Datorie (% din PIB): 25,3%
Cat la suta din venituri platesc australienii pe impozite si taxe: 22%

Australia a scapat aproape neatinsa de criza financiara. Somajul in Australia este scazut si veniturile per gospodarie sunt ridicate. Guvernul nu colecteaza contributii sociale, iar rezidentii cheltuiesc doar 22% din veniturile lor pentru impozite si taxe. Australienii reuseau sa economiseasca, la nivelul anului 2010, circa 9,3% din venituri.

8. PORTUGALIA
Cat economisesc portughezii: 9,8%
Rata somajului: 12%
Venitul ajustat dupa plata taxelor: 18.540 dolari/an
Datorie (% din PIB): 103,1%
Cat la suta din venituri platesc portughezii pe impozite si taxe: 22,3%

Cetatenii portughezi economisesc aproape 10% din veniturile rezultate dupa plata datoriilor la stat.
In contextul economic dificil din Portugalia, economiile nu pot fi decat de bun augur. In anul 2010, Portugalia inregistra o rata a somajului alarmanta, de 12%. In acelasi an, datoria guvernamentala ajungea la 103,1% din PIB. Un angajat portughez castiga in medie 25.000 de dolari pe an. Castigurile modeste ar putea reprezenta un factor pentru nivelul scazut al educatiei din invatamantul portughez. Doar 28,25% dintre cetatenii portughezi cu varsta cuprinsa intre 25 si 54 de ani detin o diploma de liceu sau de facultate - cel mai mic procentaj din OECD.

7. ELVETIA
Cat economisesc elvetienii: 10,1%
Rata somajului: 4,2%
Venitul ajustat dupa plata taxelor: 27.542 dolari/an
Datorie (% din PIB): 40,2%
Cat la suta din venituri platesc elvetienii pe impozite si taxe: 21,5%

Elvetienii sunt recunoscuti pentru avutiile lor. In anul 2008, veniturile lor medii dupa plata taxelor se clasau in primele cinci din randul tarilor OECD. Elvetia inregistreaza cel mai mare castig per gospodarie din lumea dezvoltata si o impozitare moderata. Ca si cetatenii sai, Elvetia a fost printre putinele tari (alaturi de Norvegia), care au inregistrat surplus bugetar; de asemenea, datoria guvernamentala ca procentaj din PIB se situeaza la unul din cele mai scazute niveluri din lume.

6. SUEDIA
Cat economisesc suedezii: 10,8%
Rata somajului: 8,4%
Venitul ajustat dupa plata taxelor: 26.543 dolari/an
Datorie (% din PIB): 45,4%
Cat la suta din venituri platesc suedezii pe impozite si taxe: 25,3%

Suedezii sunt foarte economi. Datoria tarii se situeaza sub 50% din PIB si deficitul suedezilor in anul 2010 a fost de doar 0,3% din PIB. Suedezii sunt foarte educati si sistemul lor functioneaza excelent. Suedia, alaturi de Norvegia, inregistreaza cel mai mic numar de persoane care lucreaza peste program din OECD (0,01%).

5. GERMANIA
Cat economisesc germanii: 11,4%
Rata somajului: 7,1%
Venitul ajustat dupa plata taxelor: 27.665 dolari/an
Datorie (% din PIB): 87%
Cat la suta din venituri platesc germanii pe impozite si taxe: 41,3%

In anul 2009, un german castiga in medie 47.882 de dolari, inainte de plata impozitelor. Germania inregistreaza insa al doilea cel mai aspru sistem de impozitare din OECD, dupa Belgia. Chiar daca platesc peste 40% pe impozite si contributii sociale, germanii reusesc sa aiba un venit de aproape 28.000 de dolari. Un german rezerva in medie 16 ore pe saptamana pentru ingrijirea personala si relaxare. In ciuda cheltuielilor pentru propria persoana, germanii reusesc sa puna deoparte 11,4% din venituri.

4. BELGIA
Cat economisesc belgienii: 12,2%
Rata somajului: 8,3%
Venitul ajustat dupa plata taxelor: 26.008 dolari/an
Datorie (% din PIB): 100,7%
Cat la suta din venituri platesc belgienii pe impozite si taxe: 41,5%

Un belgian rezerva in medie 16,61 ore pe saptamana pentru relaxarea personala - un procent ridicat in randul tarilor OECD. Cetatenii belgieni dispun de venituri peste medie, chiar daca platesc taxe ridicate (41,5%) - cea mai ridicata rata de impozitare din OECD. In pofida costurilor, belgienii reusesc sa economiseasca 12,2% din venituri.

3. SPANIA
Cat economisesc spaniolii: 13,1%
Rata somajului: 20,1%
Venitul ajustat dupa plata taxelor:  22.972 dolari/an
Datorie (% din PIB): 66,1%
Cat la suta din venituri platesc spaniolii pe impozite si taxe: 19,7%

Spre deosebire de restul tarilor din lista noastra, economia Spaniei este la ananghie. Somajul a atins varful alarmant de 20,1%, cea mai mare rata din OECD. In anul 2010, deficitul guvernamental era de doar 9,2% din PIB, o imbunatatire fata de 2009 (11,1%). Anul trecut, probabil ca raspuns in fata crizei economice, spaniolii au economisit 18% din venituri. Pe masura ce somajul a crescut (21% in luna iunie), numarul spaniolilor care reuseau sa economiseasca a scazut. In ciuda economiei precare, spaniolii beneficiaza de o impozitare situata sub 20%.    

2. FRANTA
Cat economisesc francezii: 16%
Rata somajului: 9,8%
Venitul ajustat dupa plata taxelor:  27.508 dolari/an
Datorie (% din PIB): 94,1%
Cat la suta din venituri platesc francezii pe impozite si taxe: 27,7%

Numarul francezilor care economisesc bani a crescut in ultimii cinci ani. In anul 2009, PIB-ul Frantei s-a contractat cu 2,5%. Intre 2009 - 2010, rata somajului a crescut de la 7,4% la 9,5%. Masurile agresive de austeritate adoptate de guvernul francez pentru a contracara efectele recesiunii “contribuie de fapt la deteriorarea finantelor publice franceze”, subliniaza analistii CIA World Factbook.

1. IRLANDA
Cat economisesc irlandezii: 19,3%
Rata somajului: 13,7%
Venitul ajustat dupa plata taxelor: 24.313 dolari/an
Datorie (% din PIB): 102,4%
Cat la suta din venituri platesc irlandezii pe impozite si taxe: 20,9%

Candva, Irlanda era una din marile economii ale Europei. Recesiunea a intors insa situatia in defavoarea irlandezilor. In anul 2006, guvernul inregistra un surplus bugetar de 2,9% din PIB. In anul 2010, deficitul PIB ajungea la 32,4%. Pe masura cresterii datoriei tarii lor, irlandezii au inceput sa faca economii. In ciuda veniturilor modeste per gospodarie, irlandezii beneficiaza de o rata de impozitare situata putin peste 20%, printre cele mai reduse din OECD.

Ultimele NOUTATI

Romanilor le-a trecut supararea pe banci? Din ce in ce mai multi isi fac depozite in lei si euro
Financiar-Bancar

Romanilor le-a trecut supararea pe banci? Din ce in ce mai multi isi fac depozite in lei si euro

today27 Apr. 2024
6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri
Business

6 sfaturi pentru a te prezenta impecabil in timpul calatoriilor de afaceri

today26 Apr. 2024
PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)
Business

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)

today26 Apr. 2024
Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024
Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card
Economie

Ce se intampla cu cele 5 milioane de pensii, inainte de Paste: cand intra toti banii pe card

today26 Apr. 2024
Guvernul modifica din nou Codul fiscal:  romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF
Economie

Guvernul modifica din nou Codul fiscal: romanii care au locuinte scumpe se vor trezi somati de ANAF

today26 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)
Business

PEPE inregistreaza o crestere de 15% dupa listare pe Coinbase. In ce directie se indreapta Dogeverse? (P)

today26 Apr. 2024
Pune co-crearea in practica prin Idea Morph
Life Style

Pune co-crearea in practica prin Idea Morph

today26 Apr. 2024
Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate
Business

Top 5 motive pentru ca proprietarii de afaceri si terase HoReCa sa investeasca in acoperiri cu pergole de inalta calitate

today26 Apr. 2024
5 idei profitabile de afaceri in agricultura
Business

5 idei profitabile de afaceri in agricultura

today26 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x