Cati romani au devenit patroni cu banii statului si cand mai pot fi luati cei 10.000 de euro
firmaantreprenoritineriimmprofit
Peste 6.800 de firme au fost infiintate de la lansarea, in urma cu doi ani, a programului destinat sprijinirii tinerilor antreprenori.
Tinerii antreprenori asteapta legea
In urma epuizarii bugetului aprobat pentru anul trecut, aplicatia de inscriere in cadrul acestui program a devenit inactiva din decembrie 2012.
In prezent, reprezentantii Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM, institutia care se ocupa de desfasurarea programului, asteapta cadrul legal necesar desfasurarii programului pentru 2013.
"Pentru anul 2013 s-au facut toate demersurile necesare privind continuarea programului. Asteptam in primul rand Legea bugetului de stat sa vedem ca programul va fi bugetat pe 2013 si, in al doilea rand, asteptam hotararea de guvern care continua derularea programului si in 2013. Eu sper ca undeva la sfarsitul lunii martie aplicatia sa poate fi deschisa pentru inscriere", a declarat Adrian Panait, sef serviciu Proiecte si Programe IMM din cadrul AIPPIMM, potrivit Agerpres.
Guvernul Emil Boc a aprobat, in februarie 2011, "Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri" prin care tinerii in varsta de pana la 35 de ani, care nu au mai detinut o firma anterior, au primit finantare nerambursabila de maximum 10.000 de euro pentru infiintarea de microintreprinderi.
Conditiile impuse pentru acordarea finantarii au fost angajarea a minimum doua persoane si reinvestirea a 50% din profitul anual, potrivit unei ordonante de urgenta aprobate de Guvern.
Rata somajului este de 7% in Romania
Alte tipuri de facilitati pentru tinerii intreprinzatori au constat in garantii acordate de Fondul National de Garantare al Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (F.N.G.C.I.M.M.) pentru creditele contractate in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate de Agentie, pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 euro; scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru angajati, angajati pe durata nedeterminata; scutirea de la plata taxelor pentru operatiunile de inmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comertului, pentru inregistrarea microintreprinderii, precum si de la plata tarifului pentru publicarea in Monitorul Oficial.
In 2011, AIPPIMM a efectuat plati pentru 364 de dosare, iar in 2012 s-au facut 369 de plati. In curs de plata se afla 343 de dosare, potrivit datelor Agentiei. Pana la data de 30 ianuarie 2013, au fost inregistrate la Oficiul National al Registrului Comertului 6.860 de SRL-D, respectiv intreprinderi infiintate in cadrul programului, din care 67 au fost radiate, conform statisticilor Oficiului National al Registrului Comertului.
Cele mai multe firme au fost infiintate in Bucuresti (743), in judetul Cluj (691), in judetul Timis (348) si in judetul Brasov (309). Peste 200 de microintreprinderi au aparut in judetele Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Constanta, Dolj, Galati, Maramures si Mures.
Referitor la domeniul de activitate, au fost deschise in special service-uri auto (375), urmate de firmele din sectorul constructiilor (292), restaurante (236), brutarii si patiserii (235) si firme de transport de marfuri (223).
Rata somajului este de 7% in Romania, sub media UE de 10,5%, in timp ce rata somajului in randul tinerilor este apropiata de media europeana de 23%.