Polita RCA, sau "Raspunderea Civila Auto", reprezinta o asigurare obligatorie pentru toti proprietarii de autovehicule din Romania. Aceasta ofera protectie financiara in cazul in care un sofer este implicat intr-un accident rutier si provoaca daune tertilor. Obligativitatea incheierii acestei asigurari este impusa de legislatia in vigoare si are rolul de a asigura despagubiri in cazul accidentelor in care sunt implicate vehicule sau tramvaie.
Obligativitatea incheierii unei polite RCA este prevazuta in Legea 132/2017 si se aplica pentru orice autovehicul inmatriculat care circula pe drumurile publice din Romania. Lipsa asigurarii poate atrage amenzi serioase si retinerea certificatului de inmatriculare, conform legislatiei in vigoare.
Uite 7 lucruri din lege pe care multi soferi nu le cunosc despre politele RCA:
Asiguratorul RCA acorda despagubiri pentru pagubele materiale si vatamarile corporale provocate tertilor in urma unui accident. Acest lucru include si cheltuielile de judecata si/sau cheltuielile asociate solutionarii alternative a litigiilor.
Asiguratorul are obligatia de a stabili si acorda despagubiri conform prevederilor legale, in cuantum egal cu intinderea prejudiciului pana la limita maxima de raspundere a asiguratorului RCA.
Procesul de evaluare a reparatiei se face fie prin sisteme specializate, fie prin documente emise de unitatea reparatoare auto, care utilizeaza propria valoare a orei de manopera. In cazul in care exista un litigiu, acesta poate fi solutionat fie prin mecanisme alternative de solutionare (prinSAL-FIN sau prin mediere), fie pe baza hotararii definitive a instantei.
Soferii au dreptul de a alege orice unitate reparatoare auto autorizata, indiferent daca aceasta se afla sau nu pe lista service-urilor cu care asiguratorul are acorduri de colaborare.
Este esential sa fie depusa o cerere de despagubire in termen de 30 de zile de la data accidentului. Asiguratorul are apoi 30 de zile sa raspunda si sa efectueze plata dosarului de dauna. Dosarul de dauna nu poate fi solutionat in lipsa cererii de despagubire inaintate de asigurat sau partea prejudiciata.
Asiguratorii RCA au dreptul sa efectueze propriile investigatii indiferent daca exista un proces verbal incheiat in urma accidentului sau un formular de constatare amiabila. In cazul in care exista suspiciuni cu privire la modul de producere a accidentului, asiguratorul are dreptul sa efectueze investigatii. Rezultatele trebuie comunicate in termen de 3 zile lucratoare de la finalizare.
Citeste si Polita RCA, cazuri concrete explicate: Te poate poate obliga asiguratorul sa-ti repari masina intr-un service agreat?
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Se fac angajari la stat - vezi aici lista oraselor cu cele mai multe posturi si studiile de care ai nevoie
Dezamagire crunta la salarii, pentru studenti si absolventi: 3.500- 4.500 de lei pentru joburi entry-level
Art Set by GAEP: Companii de 2 miliarde de lei adopta arta pentru retentia si satisfactia angajatilor
Cererea masinilor electrice pe piata interna, in crestere
Partenerii nostri
Baza de calcul pentru concediu medical - este influentata de indicele de inflatie?
Ce conteaza cu adevarat pentru tinerii din generatia Z la locul de munca
Cum sa folositi SAGA pentru PFA: Ghid pentru evidente fiscal-contabile perfect legale
Imprumuturi intre societati: care sunt conditiile de acordare?
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?