Atentie, soferi! Se schimba regulile pentru inmatricularile auto
schimbare regim inmatricularemasini inmatriculate la rareliberare placute inmatriculare
Legislatia in domeniul auto este in continua schimbare, de data aceasta urmand sa apara modificari legate de inmatricularea si radierea autovehiculelor. Schimbarile ar trebui sa simplifice intreg procesul. Senatul Romaniei a adoptat modificarile in mod tacit.
Proiectul de lege a fost depus de un grup de parlamentari
UDMR si urmareste scurtarea procedurilor de inmatriculare si radiere.
Conform noului proiect de lege, inmatricularea si radierea masinilor nu se va mai face la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare Vehicule (DRPCIV), ci la Registrul Auto Roman (RAR).
Astfel, se elimina etapa in procesul de inmatriculare, care presupunea prezenta la DRPCIV pentru obtinerea numarului si a placutelor de inmatriculare.
Activitatile de inmatriculare vor trece la Ministerul Transporturilor, prin RAR, incepand cu 1 ianuarie 2022, dar nu mai devreme de 6 luni de la publicarea in Monitorul Oficial, potrivit Promotor.
RAR ar urma sa se ocupe de activitatea de inmatriculare sau radiere a vehiculelor, de eliberarea si evidenta certificatelor de inmatriculare si a placilor cu numere de inmatriculare a vehiculelor. Tot RAR va elibera si va tine evidenta autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe a vehiculelor.
Scurt istoric pentru RAR si DRPCIV
Registrul Auto Roman (RAR) este organismul tehnic de specialitate desemnat de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii ca autoritate competenta in domeniul vehiculelor rutiere, sigurantei rutiere, protectiei mediului inconjurator si asigurarii calitatii.
RAR a fost infiintat in anul 1991 de catre inginerul Ioan Tiganas. La inceput, activitatea RAR se desfasura in baraci si laboratoare,
Prima incercare de reglementare juridica referitoare exclusiv la domeniul circulatiei pe drumurile publice a avut loc, in Romania, in 1859, cand, in Bucuresti, se elaboreaza cu titlu experimental primul regulament intitulat "Ordonanta pentru reglementarea trasurilor in Bucuresti".
Acest act experimental ramane in vigoare pana in 1868, cand Consiliul Comunal al Capitalei a votat un "Regulament pentru trasurile de piata si Bucuresti" care prevedea, printre altele, ca nimeni nu este volnic a conduce trasura fara livret.
Pe 1 septembrie 2001, a fost publicata in Monitorul Oficial, nr. 543 din OUG nr. 83/2001 privind infiintarea, organizarea si functionarea serviciilor publice comunitare pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple si serviciilor publice comunitare regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor, care reglementeaza activitatea si atributiile principale ale Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor si SPCRPCIV.
Citeste si:
Politistii dau din casa: care e cea mai mare greseala pe care o fac soferii romani la volan
DRPCIV este organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, functionand in subordinea Ministerului Afacerilor Interne, infiintata prin reorganizarea Serviciului central regim permise de conducere si certificate de inmatriculare din structura Ministerului Internelor si Reformei Administrative si care exercita competentele ce ii sunt date prin lege cu privire la organizarea si coordonarea activitatii de evidenta si eliberare a permiselor de conducere, a certificatelor de inmatriculare si a placilor cu numere de inmatriculare.