7 din 10 tineri folosesc TikTok, dar doar 3 din 10 au cont pe LinkedIn – tinerii romani prefera distractia online in locul retelelor profesionale
tiktokretele socialelinkedin
Tinerii romani cu varste intre 18 si 25 de ani sunt activi online, dar nu si acolo unde ar conta pentru cariera. Potrivit unui studiu realizat de Centrul de Formare APSAP, cel mai mare centru de cursuri de formare si pregatire profesionala din tara, 70% dintre tinerii din aceasta categorie de varsta folosesc reteaua TikTok, insa doar 37% au un cont pe LinkedIn. Prin comparatie, 72% dintre romanii cu varste intre 26 si 40 de ani sunt activi pe platforma profesionala.
Studiul APSAP a fost realizat pe un esantion de 1.211 persoane, cu varste intre 18 si 60 de ani, din mediul urban si rural, si analizeaza in detaliu comportamentul romanilor in mediul online. „Practic, scrolling-ul bate networking-ul, iar viitorul profesional poate sa mai astepte”, a declarat Bogdan-Costin Farsirotu, presedintele Centrului de Formare APSAP.
Rezultatele arata diferente clare si in functie de nivelul de educatie: aproape 60% dintre absolventii de liceu petrec timp pe TikTok, dar doar 22% au cont pe LinkedIn, in timp ce 40% dintre cei cu studii postuniversitare folosesc retele profesionale.
5 din 10 tineri isi iau stirile despre evenimente social-politice de pe social media
Tinerii romani prefera si retelele sociale ca principala sursa de informare: 5 din 10 tineri isi iau stirile despre evenimente social-politice de pe social media, iar doar 10% mai considera televiziunea relevanta. La polul opus, doar 20% dintre persoanele de 41-50 de ani se informeaza de pe retelele sociale, preferand televiziunea si site-urile consacrate.
Studiul confirma o tendinta vizibila la nivel european: un raport al Parlamentului European din 2024 arata ca 42% dintre tinerii europeni (16-30 ani) prefera social media ca sursa de informare, televiziunea fiind pe locul doi.
76% dintre tinerii romani stau intre 2 si 4 ore zilnic pe retelele sociale
Un alt aspect semnificativ este timpul petrecut online: 76% dintre tinerii romani stau intre 2 si 4 ore zilnic pe retelele sociale, echivalentul unei zile intregi pe saptamana. In schimb, doar 6% dintre persoanele trecute de 50 de ani petrec acelasi timp online.
Chiar daca 70% dintre tineri sunt convinsi ca pot identifica stirile false, media europeana este de doar 36%, semn ca multi romani supraestimeaza aceasta abilitate.
In ceea ce priveste securitatea online, 9 din 10 romani isi protejeaza telefonul mobil, iar aproape 40% dintre persoanele aflate intr-o relatie le permit partenerilor accesul la telefon.
Specialistii APSAP avertizeaza ca aceste obiceiuri pot influenta profund modul in care tinerii comunica si se informeaza si subliniaza nevoia dezvoltarii gandirii critice si a abilitatilor de verificare a informatiilor pentru a limita expunerea la dezinformare si continut manipulator.
Foto: freepik.com/manager.ro