Firmele care se imbogatesc de pe urma scumpirilor suportate de romani: profitul a crescut de 5 ori in 2022
scumpiripetromcarburant
Orice criza are pierzatori si invingatori. Conditiile economice ale anului curent apasa greu pe umerii multora, dar reprezinta un context favorabil pentru profituri uriase, in alte cazuri.
O astfel de situatie o regasim in cazul gigantului Petrom. Carburantul s-a scumpit semnificativ in acest an, iar Guvernul a fost nevoit sa instituie un mecanism de compensare pentru toti consumatorii, de 50 de bani pe litrul de benzina si motorina, masura ce a fost prelungita in toamna (cand se apropia de perioada expirarii), pana la finele anului.
Desi soferii si firmele de transport suporta cu greu noile preturi, iar carburantul genereaza o unda de soc in toata economia, contribuind la cresteri de pret, companiile din domeniu n-au deloc motive sa se planga.
Petrom, dupa cum spuneam, inregistreaza profituri impresionante - de peste 5 ori mai mari in 2022, fata de anul trecut. Conform companiei, preturile ridicate la
titei, dar si cele la gaze naturale, au adus cifre spectaculoase in raportul financiar din acest an!
Conform celor mai recente date, Grupul OMV Petrom a inregistrat profit net de 9,156 miliarde lei, in primele noua luni din 2022. Prin comparatie, in perioada similara a anului trecut, profitul net se ridica la doar 1,676 miliarde lei. Practic, vorbim despre o crestere de peste cinci ori a profitului gigantului.
De asemenea, referindu-ne la al treilea trimestru din 2022, gigantul inregistreaza un profitul net de 4,51 miliarde lei, in conditiile in care in trimestrul anterior consemnase 2,898 miliarde lei, iar in ultimul trimestru din 2021, doar 696 milioane lei!
Si statul are de castigat. La buget ajung contributii impresionante
Desigur, si statul are de castigat de pe urma profiturilor acestora. Compania transmite ca a contribuit cu 15 miliarde de lei la bugetul de stat, in oprimele noua luni din 2022. Contributia este aproape dubla fata de cea din aceeasi perioada a lui 2021!
"Intr-un mediu volatil, cu preturi ridicate, cu fundamentele pietei profund afectate de contextul geopolitic, rezultatul nostru operational 1-9/22 din exploatare CCA a crescut la 10 miliarde lei.
In aceeasi perioada, contributia noastra la bugetul de stat a ajuns la 15 miliarde lei, un nivel aproape dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Acest lucru se datoreaza cresterii impozitelor directe care au fost de peste 5 ori mai mari, determinate in principal de impozitarea gazelor si energiei electrice.
Investitiile noastre au fost de 2,3 miliarde de lei, cu 25% mai mari fata de anul trecut, si ne asteptam ca suma anuala sa fie in jur de 4 miliarde de lei, in functie de climatul investitional.
De-a lungul perioadei, ne-am operat facilitatile in siguranta si la niveluri ridicate de utilizare, asigurandu-ne ca produsele esentiale sunt disponibile pentru clientii nostri, avansand in acelasi timp in proiectele noastre strategice care contribuie la securitatea aprovizionarii si la cresterea economica a tarii”, a declarat Christina Verchere, directorul general al OMV Petrom.
Foto: pixabay