Cum iti fortezi masina sa consume MAI PUTINA BENZINA sau MOTORINA: simti imediat la pompa efectele
reducere consum combustibilconsum combustibilsoferibenzinamotorina
Chiar si cu o compensare de 50 de bani a litrului de carburant, soferii romani tot sunt impovarati de preturile mari de la pompa. Benzina si motorina poate ar fi mai usor de suportat, daca nu am fi incoltiti si de alte scumpiri, inclusiv la mancare, facturi sau ratele de la banca. In aceste conditii, e important sa economisim din toate directiile, fie si cate putin, pentru a directiona banii in alte scopuri, cu siguranta mai utile.
Prin urmare, oricat ar parea de dificil, poti economisi inclusiv carburant, daca stii cum sa sofezi.
Daca iti doresti sa faci cat mai multa economie de
benzina si motorina, tine cont de aceste aspecte:
Renunta la manevrele "agresive"
Incearca, pe cat posibil, sa sofezi cat mai lin, adica sa eviti manevrele agresive, cum ar fi franarea brusca si accelerarea in forta. Daca vei sofa apeland la cat mai putine astfel de gesturi, masina ta va avea un consum mediu mai redus!
Renunta la aerul conditionat
Daca te deplasezi in interiorul localitatilor, respectand limita legala, aerul conditionat consuma nejustificat de mult combustibil. E mai eficient sa mergi cu geamurile deschise. Totusi, peste o viteza de depasare de 80km/h, aerul conditionat este mai avantajos decat un geam deschis!
Fii atent ca masina sa nu fie plina de bagaje inutile
Stim ca nu ai avut timp sa dai jos suportul de bagaje de pe plafon sau sa golesti portbagajul si te tot plimbi cu o multime de lucruri prin el, dar astfel de bagaje inutile ingreuneaza masina si, implicit, forteaza motorul, crescand consumul de carburant. Incearca sa indepartezi din masina orice greutate inutila.
Nu mai accelera in panta
Atunci cand cobori pe o panta, masina merge din inertie. Profita de astfel de portiuni, nu mai accelera, pentru a face economie de combustibil. Apasa pedala de acceleratie doar cand viteza scade prea mult si esti nevoit sa iti continui depasarea, nedorind sa te opresti in acel loc.
Verifica-ti anvelopele
O buna parte din consumul de combustibil are directa legatura cu presiunea din pneuri. Ai grija ca acestea sa fie umflate la capacitatea recomandata de producator pentru tipul de masina pe care il ai!
In cele din urma, e chiar musai sa iesi cu masina? Poti opta pentru alte mijloace de transport, inclusiv pentru depasarea pe jos, daca este vorba despre o distanta scurta. Ia in calcul sa renunti la masina personala de cate ori poti folosi alte mijloace. Nu doar ca este mai economic asa, dar poti beneficia si de avantaje asupra starii de sanatate, daca vei alege, de exemplu, sa alergi pana la magazin, in loc sa mergi cu masina.
Foto: freepik.com