RCA 2022: ce ii asteapta pe soferii romani, de fapt, anul viitor
rca 2022asigurari romaniarca romaniaaccidente rutiere romania
Soferii romani nu constientizeaza ca societatile de asigurari nu tiparesc bani din care platesc ce strica ei si ca numarul foarte mare de accidente auto duce, automat, la scumpirea politelor RCA, intrucat companiile de asigurari nu sunt fundatii caritabile, ci, in mod firesc, urmaresc sa faca profit.
Daca macar acest lucru ar fi inteles de mai multi
soferi din tara noastra, care, de altfel, se tot plang ca se scumpesc politele RCA, atunci ar conduce prudent si nu ar mai provoca accidente.
In Romania, frecventa accidentelor auto este de 6%, foarte probabil cea mai mare din Europa. In fiecare an, sunt deschise, in tara noastra peste 400.000 dosare de dauna.
Asadar, peste 400.000 accidente auto. Daca numarul acestora s-ar reduce la mai putin de 300.000, preturile RCA nu ar mai creste, ci ar scadea.
Potrivit lui Cristian Rosu, vicepresedintele Sectorului Asigurari-Reasigurari al Autoritatii de Supraveghere Financiara, piata asigurarilor din Romania reprezinta circa 1% din PIB, ceea ce arata ca suntem o piata mica, nedezvoltata, dar cu un potential extraordinar.
Conform datelor prezentate de acesta la o dezbatere in cadrul proiectului de informare "Catre o Romanie Asigurata", dupa primele trei trimestre din 2021, totalul primelor brute subscrise a fost de 9,8 miliarde de lei, in crestere cu 15% fata de perioada similara din 2020.
"Prognozez ca, la sfarsitul anului, vom avea o crestere de peste 20% fata de 2020, o rata de crestere foarte importanta. In fiecare an, am avut cresteri de 8-11%.
Acesta arata ca, in profunzimea activitatii de asigurari, probabil atat asiguratorii, cat si brokerii, au fost mai aproape de nevoile clientilor, dar si clientii - persoane fizice, juridice, consumatorii - au constientizat ca este necesara acoperirea unor riscuri care altfel, in momentul producerii lor, sunt prea scumpe ca sa poti sa ti le permiti", a spus Rosu, la dezbaterea organizata de Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania si Digi24.
Acesta a subliniat ca Romania este in continuare tributara asigurarilor generale, ce reprezinta circa 64% din totalul asigurarilor si a atras atentia ca, din punctul sau de vedere, asigurarile de viata sunt extrem de importante, atat pentru persoane fizice, cat si pentru economie.
Tot Cristian Rosu declara, in primavara acestui an, ca nu prevede niciun faliment in asigurari in 2021.
Din pacate, la scurt timp, City Insurance, liderul pietei RCA din Romania, cu peste 3,13 milioane de clienti, intra in faliment.