Despagubirile pentru vatamari corporale si decese acoperite de asigurarea RCA vor primi prioritate la plata in situatia in care asiguratorul soferului vinovat intra in faliment. In acest caz, dauna va fi acoperita de Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA), conform anuntului facut de Asociatia Finprotect.
Asociatia Finprotect a fost infiintata la data de 4 aprilie 2024 si isi propune ca obiectiv principal apararea drepturilor asiguratilor si beneficiarilor de servicii financiare, precum si sustinerea intereselor legitime ale consumatorilor din domeniul financiar-bancar. Sprijinirea acestui amendament constituie prima actiune concreta a asociatiei in sprijinul consumatorilor de produse financiare.
Potrivit legislatiei in vigoare la acest moment, despagubirile sunt platite de catre Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) in ordinea primirii cererilor, fara a lua in considerare alte aspecte, cum ar fi gravitatea cazului, natura sa sociala sau urgenta platii. Modificarea Legii 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguratilor ar rezolva aceasta situatie. Comisia de buget a Camerei Deputatilor a votat acest amendament, iar acesta urmeaza sa fie dezbatut ulterior si de catre comisia de politica economica.
“Sustinerea amendamentului propus de domnul deputat Iulius Marian Firczak si aprobarea lui de catre Comisia Buget-Finante a Camerei Deputatilor este o prima victorie in folosul drepturilor si intereselor beneficiarilor si pagubitilor cei mai incercati de accidentele rutiere, a caror mobilitate sau viata le este afectata semnificativ”, spune Gheorghe Cojocaru, prim-vicepresedinte Finprotect si reprezentant al Asociatiei la discutiile din Comisia de buget a Camerei Deputatilor.
“Neplata despagubirii in timp util pentru tratament sau sustinerea copiilor orfani produce prejudicii semnificative, afectand direct dreptul acestora la viata. Speram ca acest amendament sa treaca de toate etapele legislative si sa devina litera de lege.”, a mai declarat Gheorghe Cojocaru.
Drepturile persoanelor cu dizabilitati sunt stabilite de Conventia Organizatiei Natiunilor Unite privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati. In Romania, conform datelor, exista 890.702 de persoane incadrate in grad de handicap, avand in vedere persoanele cu varsta de 16 ani si peste. Dintre aceste persoane, 9.282 au un handicap usor, 90.277 au un handicap mediu, 413.205 au un handicap accentuat, iar 377.988 au un handicap grav.
Citeste si: Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese in Romania
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate, pe parcusul unui an?
Actiuni de motivare non-financiara a salariatilor - ce pot face angajatorii?
Ministerul Muncii: 55% dintre persoanele cu dizabilitati sa fie angajate pana in 2027
Posta Romana a inceput distribuirea scrisorilor de informare cu privire la amnistia fiscala
Nota de creditare primita in SPV: se inregistreaza in contabilitate?
TVA de 9% pentru hrana albinelor. Legea a fost publicata in Monitorul Oficial
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"