Impactul majorarii TVA pentru HoReCa - se anunta falimente in lant
tva turismhorecaafaceri horecaturismputere de cumparare
Impactul majorarii TVA pentru industria HoReCa incepe deja sa se faca simtit, inainte chiar ca masura sa fie oficial aplicata. Decizia Guvernului de a urca TVA-ul din turism si ospitalitate de la 9% la 19% provoaca neliniste si nemultumire in randul antreprenorilor din domeniu. Pe fondul unei piete fragile, abia revenita dupa pandemie, o astfel de decizie risca sa produca un val de falimente, in special in randul afacerilor mici si medii. Limitarea voucherelor de vacanta doar in extrasezon adauga o presiune si mai mare, reducand considerabil veniturile operatorilor in lunile de varf.
Cosmin Giosan, managerul Hanului Bucovinei din Suceava, trage un semnal de alarma, sustinand ca masura nu este doar inoportuna, ci si lipsita de logica economica. „Statul ar fi trebuit sa analizeze ce fac alte tari europene, sa se consulte cu industria, sa inteleaga ca majorarea TVA nu inseamna automat mai multi bani la buget. Dimpotriva, exista riscul ca multe firme sa inchida sau sa migreze in zona gri, ceea ce inseamna pierderi, nu castiguri”, afirma el, potrivit
Termene.ro. Giosan estimeaza ca in regiunea sa, cel putin o treime dintre afaceri vor disparea in decursul unui an daca masurile anuntate devin realitate.
Multe afaceri din domeniul HoReCa vor disparea in cel mult un an
Impactul majorarii TVA pentru industria HoReCa nu va fi resimtit doar de jucatorii mici din domeniu. Inclusiv lanturile hoteliere mari si restaurantele cu renume se asteapta la o scadere semnificativa a cererii, in special in zonele turistice. Antreprenorii avertizeaza ca preturile finale pentru clienti vor creste cu cel putin 10%, in timp ce puterea de cumparare a romanilor ramane in scadere. In paralel,
vacantele in Grecia, Bulgaria sau Turcia devin tot mai competitive din punct de vedere financiar, ceea ce va accentua si mai mult deficitul turistic al Romaniei, estimat deja la peste 2 miliarde de euro anual.
Daniel Ilusca, presedintele Asociatiei Patronatului din Turism Delta Dunarii, critica dur politicile fiscale ale guvernului: „Este aproape imposibil sa mai faci afaceri in Romania in acest climat. Fara predictibilitate, fara reguli clare, investitorii – romani sau straini – nu mai vor sa riste. Uitati-va la Bulgaria, cu un sistem fiscal stabil de 15 ani – acolo se poate face planificare pe termen lung.” Ilusca vorbeste deschis despre frustrarea antreprenorilor care simt ca nu sunt ascultati sau reprezentati in deciziile publice.
Federatia Patronatelor din Industria Ospitalitatii din Romania (FPIOR) avertizeaza ca aceasta crestere brusca a TVA este o lovitura pentru intregul sector. Un studiu realizat de federatie arata ca in tarile in care s-au aplicat masuri similare, rezultatele au fost dezastruoase. In Grecia, de exemplu, majorarea TVA-ului in turism a generat o crestere cu aproape 40% a evaziunii fiscale, in timp ce Spania a pierdut zeci de mii de locuri de munca dupa o majorare de doar 2%. In contrast, statele care au redus TVA-ul au observat efecte pozitive: consum crescut, venituri mai mari la buget si mai multe locuri de munca.
Citeste si: Patronatele avertizeaza: Pana in toamna puterea de cumparare va scadea cu pana la 40%, preturile vor creste cu pana la 10% din cauza majorarii TVA
Sursa foto: freepik.com