3 idei ca sa pui bani deoparte, chiar daca ai un salariu mai mic de 4.000 de lei net
economisireeducatie financiarabani deoparte
La nivelul actual al inflatiei, doar in zonele rurale se mai poate trai bine cu un salariu mai mic de 4.000 de lei.
E o adevarata provocare sa traiesti in marile orase, platind chirie sau rata la un credit ipotecar, ca persoana singura, avand un salariu de 4.000 de lei net.
Totusi, oricat de mic ar fi salariul, e nevoie ca fiecare persoana sa aiba un fond de urgenta. Desigur ca e extrem de dificil sa pui bani deoparte cand abia te descurci cu toate cheltuielile, insa nu e imposibil si e imperios necesar.
A avea un
fond de urgenta se impune in zilele noastre, cand joburile nu mai sunt sigure, cand orice ti se poate intampla oricand. Daca maine ramai fara surse de venit, de unde iei bani? Prietenii, familia si orice alti cunoscuti pot sa nu te ajute, pot si ei sa aiba problemele lor, si atunci?!
Ei bine, trebuie sa ai niste bani ai tai pentru "zile negre"! Cat? Recomandabil ar fi sa ai 6 salarii nete puse deoparte, dar e greu sa strangi acesti bani dintr-un salariu mic. Prin urmare, orice suma ai economisit, e buna!
Iata cele mai importante 3 reguli de economisire care te pot ajuta cand ai salariul mic:
Creeaza un buget detaliat
Monitorizeaza veniturile si cheltuielile. Noteaza toate veniturile si cheltuielile lunare pentru a vedea unde se duc banii. Utilizeaza aplicatii de bugetare sau un simplu caiet. Ca al doilea pas, prioritizeaza cheltuielile esentiale! Asigura-te ca acoperi in primul rand cheltuielile esentiale, precum chiria, utilitatile, mancarea si transportul.
Economiseste automat
Alege un cont de economii separat de contul curent si seteaza transferuri automate mici, de exemplu, 10-20 de lei pe saptamana. Dupa ce primesti salariul, transfera imediat o mica suma in contul de economii inainte de a incepe sa cheltuiesti.
Redu cheltuielile neesentiale
Chiar daca ai un salariu mic, sigur exista cateva mici cheltuieli neesentiale. Daca vorbim si despre 3 sau 5 lei pe zi, la final de an, eliminand aceasta cheltuiala, vei economisi o suma importanta. Nu neglija niciodata efectul mare al gesturilor mici. E greu sa pui multi bani deoparte deodata, dar putin cate putin poti strange sume considerabile, in timp, daca ai rabdare!
Ce ai putea face aici, concret? De exemplu, evita mancarea din oras si incearca sa gatesti acasa. Planificarea meselor si cumpararea alimentelor in functie de necesitati poate reduce costurile semnificativ.
Cauta alternative mai ieftine
Cumpara produsele de care ai nevoie la preturi mai mici, comparand ofertele din diferite magazine si folosind cupoane sau reduceri. De asemenea, incearca sa cumperi imbracaminte, mobila sau alte obiecte necesare de la magazine second-hand sau din pietele de vechituri.
Ca bonus, fa tot posibilul sa gasesti si alte surse de venit, oricat de putini bani ar aduce. Exploreaza oportunitatile de munca part-time sau freelance in functie de abilitatile tale. Chiar si cateva ore pe saptamana pot aduce un venit suplimentar.
Ca o idee, poti vinde obiectele pe care nu le mai folosesti prin intermediul platformelor online.
Foto: freepik.com