5 semne ale unui om educat financiar
educatie financiaraom educat financiarsfaturi financiare gratuiten
Auzim in stanga si indreapta tot mai des folosindu-se notiunea de "educatie financiara". Totusi, care sunt acele sfaturi financiare ce trebuie urmate si cum se comporta o persoana care educata in relatia cu banii?
In primul rand, educatia financiara se refera la un set de reguli si principii pe care oamenii trebuie sa le respecte atunci cand vine vorba despre finantele lor personale.
Indiferent ca esti angajat, antreprenor, investitor sau somer, ai nevoie de bani pentru a supravietui si gestionarea lor corecta te poate ajuta sa propseri, la fel cum un comportament nepotrivit te poate duce in sapa de lemn.
Cum se comporta o persoana educata financiar
1. Nu isi cheltuie banii pe lucruri, ci pe experiente din care are ceva de invatat
2. E concentrat pe ceea ce "este", nu pe ceea ce "are"
3. Investeste permanent bani si timp pentru a se dezvolta ca persoana, dar si ca profesionist.
4. Nu isi face datorii pentru bunuri pasive decat atunci cand are venituri suficiente (nu se indatoreaza la o masina cu 40% din tot salariul, ci opteaza pentru a face un credit ca sa deschida o afacere)
5. Nu face cumparaturi din impuls
6. Are un buget lunar
7. Economiseste constant
8. Isi investeste economiile in instrumente financiare aducatoare de profit/randament
9. Isi asigura bunurile si are polite inclusiv in caz de imbolnavire sau incapacitate de munca
10. Are un buget de urgenta care-l poate ajuta sa supravietuiasca minimum o jumatate de an, in cazul in care isi pierde brusc actuala sursa de venit.
Sfaturi financiare gratuite
Acestea fiind spuse, cele mai bune sfaturi legate de bani sunt intocmai cele indicate mai sus ca reprezentand conduita corecta a unei persoane, fata de banii sai.
Desi multi romani afirma ca au venituri prea mici sa-si mai permita, de exemplu, sa economiseasca, adevarul este ca in foarte multe dintre cazuri oamenii fac unele cheltuieli care ar putea fi eliminate cu brio, fara sa le afecteze negativ viata, ba din contra.
O suma aparent mica stransa lunar, de exemplu renuntand la a mai cumpara o cafea pe zi, in drum spre serviciu, ci facandu-ti-o acasa, ar putea insemna adunarea unor mii de lei pe an, cu ajutorul carora poti incepe sa ai o mica afacere independenta acasa.
Poti ca acesti bani sa ii investesti in materialele necesare deschiderii unui mic atelier de produse hand made, pe care sa le realizezi chiar tu. Ai putea, de exemplu, sa faci marturii pentru nunti sau jucarii pentru copii. Investitiile sunt mici, nu ai nevoie de spatiu de inchiriat pentru inceput si nici de vreun alt angajat in afara de tine. Dupa ce testezi piata si iti alcatuiesti o baza de clienti, dupa ce te promovezi si prinzi suficienta experienta, poti sa duci afacerea ta micuta la nivelul urmator.
Foto: freepik.com