In ultimii ani, tot mai multi romani si-au indreptat atentia catre depozitele online, bancile oferind anumite bonusuri pentru depunerile la distanta. Ultima perioada ne arata insa o schimbare in acest sens, bonusurile pentru depunerile online devenind tot mai mici.
Printre cele mai mari greseli pe care le poti face in viata se numara investitiile facute fara o cercetare prealabila adecvata. A face investitii impulsiv, bazate pe promisiuni nerealiste sau recomandari superficiale, poate sa duca la pierderi financiare semnificative. Iti poti pierde economiile de-o viata cu o simpla decizie gresita pe care o iei intr-o clipa.
Investitiile facute fara o cercetare prealabila corespunzatoare vin la pachet cu o serie de riscuri semnificative. In primul rand, trebuie sa stii ca daca investitia este facuta fara o intelegere clara a riscurilor si o evaluare a potentialului de crestere, exista sansa ca banii sa fie pierduti. Sigur, exista sanse mari sa nu intelegi in intregime din prima in ce anume investesti si cum functioneaza acel instrument financiar. Asta duce insa la o lipsa de control asupra investitiei tale, asa ca este de preferat sa iti acorzi timp pentru a intelege ceea ce urmeaza sa faci. Fa o analiza asupra pietei, consulta un specialist si asa mai departe!
O investitie nesigura nu reprezinta decat un teren fertil pentru scheme frauduloase si promisiuni nerealiste, ceea ce poate duce la pierderi majore in timp scurt. Pentru a evita astfel de capcane, in primul si primul rand, invata si educa-te din punct de vedere financiar. Investeste in cunostintele tale financiare si intelege conceptele de baza a pietelor si instrumentelor financiare.
Apoi, nu lua niciodata decizii financiare pe baza unui simplu sfat sau promisiune. Investigheaza in profunzime orice oportunitate de investitie, analizeaza riscurile si potentialul de castig. De asemenea, nu iti investi toate economiile intr-un singur loc. Diversificarea portofoliului reduce riscul de pierdere majora. Iar daca nu ai cunostintele necesare, consulta un consilier financiar sau un expert in domeniu care sa iti ofere sfaturi obiective.
Cazul Caritas poate fi considerat o pilda trista a riscurilor asociate investitiilor fara o cercetare prealabila. Multi romani au cazut in capcana acestei scheme Ponzi, pierzandu-si economiile de-o viata. Caritas a fost cea mai mare escrocherie post-revolutionara din Romania. A inceput in primavara anului 1992, cu un anunt la mica publicitate intr-un ziar clujean, in care oamenii erau invitati sa depuna o suma la firma Caritas, urmand ca peste trei luni sa primeasca de opt ori mai mult.
Cultura financiara a oamenilor in acele vremuri era aproape inexistenta, multi vazand aceasta oportunitate de imbogatire ca fiind una miraculoasa. Primii investitori au castigat sumele promise, ceea ce i-a facut pe multi romani sa isi investeasca toate economiile stranse in Caritas.
Increzatori in sansa vietii lor, oamenii incepusera sa acceseze credite si sa isi vanda apartamentele si bunurile pentru a putea investi in Caritas. Platile au incetat insa brusc in toamna lui 1993, un numar urias de oameni ramanand in cele din urma fara banii investiti. Aceasta intamplare ar trebui sa fie o amintire constanta pentru noi toti ca este esential sa investigam si sa intelegem in profunzime orice oportunitate de investitie.
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Cum ti se pot fura bani de pe card, cand scoti cash de la ATM
TVA 2025. Guvernul ne linisteste si da garantii ca nu va creste TVA-ul anul viitor
Stiai ca vocea ta iti poate aduce bani? Cum sa castigi bani din asta in Romania?
Scoateti banii de la saltea si cumparati acum apartamente. Sunt semnale ca urmeaza scumpiri, iar salariile nu vor tine pasul
Guvernul taie TVA-ul in an electoral. Lista produselor care se ieftinesc obligatoriu
Partenerii nostri
Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate, pe parcusul unui an?
Actiuni de motivare non-financiara a salariatilor - ce pot face angajatorii?
Ministerul Muncii: 55% dintre persoanele cu dizabilitati sa fie angajate pana in 2027
Posta Romana a inceput distribuirea scrisorilor de informare cu privire la amnistia fiscala
Nota de creditare primita in SPV: se inregistreaza in contabilitate?
TVA de 9% pentru hrana albinelor. Legea a fost publicata in Monitorul Oficial
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"