Lungul drum al celor cinci SIF catre denumiri comerciale. SIF 3 devine Transilvania Investments Alliance
schimbare denumire sif3transilvania investments allianceistoric sifuri
La inceputul anilor 90, romanii intrau in oranduirea capitalista nu numai cu sperante mari, ci si avand in buzunare cupoane care le permiteau sa devina actionari la diferite societati comerciale de stat, care treceau, astfel, partial, prin metoda privatizarii in masa, in proprietatea privata a cetatenilor.
Dintre companiile detinute
de stat, la loc fruntas, atragand multe dintre aceste cupoane, s-au aflat cele cinci asa-numite Fonduri ale Proprietatii Private (FPP).
Ulterior, acestea au fost transformate in societati de investitii financiare (SIF), la care erau actionari, fara sa fi scos direct din buzunare vreun ban, ci numai cupoanele mentionate, aproximativ 9 milioane de romani.
Din cauza ca cele 5 SIF-uri nu erau listate la bursa, si, deci, nu aveau o valoare de piata, oamenii le vindeau pe mai nimic, fapt care a dus la acumularea de actiuni in anumite maini, mai ales ca nu exista un prag de detinere.
Ulterior, tocmai pentru a evita acumularea unor pachete mari la SIF-uri, si, deci, obtinerea controlului, a fost introdusa in statutul lor prevederea potrivit careia nici un actionar nu poate detine mai mult de 0,1% din capital.
Desi, aparent, o masura buna, pragul infim facea imposibila implicarea actionarilor in administrarea SIF-urilor si tragerea la raspundere a administratorilor acestora. Prin urmare, mult timp, administratorii SIF-urilor si unii actionari care actionau in mod concertat au condus socitatile in functie de propriile interese.
Dupa listarea SIF-urilor, in 1999, si dupa indelungate demerscuri politice, pragurile de detinere au tot fost majorate si, in cele din urma, eliminate.
Schimbarea la fata a SIF-urilor
Acum, in baza noului cadru legislativ al Fondurilor de Investitii Alternative, cele cinci SIF au intrat in faza cosmetizarii, a rebranduirii si a individualizarii lor, denumirea generica nemafiindu-le pe plac
Prima SIF care si-a schimbat denumire a fost, acum aproape un an, SIF Moldova (SIF2), care a devenit Emergent Investments, cu simbol bursier EVER, in loc de SIF2.
Acum, a venit randul SIF Transilvania (SIF3) sa-si schimbe denumirea. Dupa ce demersul a fost votat de actionari, luna trecuta, SIF3 a informat ca Autoritatea de Supraveghere Financiara a autorizat modificarile intervenite in Actul constitutiv al societatii in ceea ce priveste schimbarea denumirii societatii din Societatea de Investitii Financiare Transilvania S.A. in Transilvania Investments Alliance S.A., aprobata prin Hotararea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor nr. 1 din 28.01.2022.
Societatea a depus, in data de 23 februarie 2022, la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Brasov cererea de inregistrare in Registrul Comertului a mentiunilor privind schimbarea denumirii societatii si actul constitutiv actualizat.
Ieri, compania a anuntat ca Oficiul Registrului Comertului a eliberat, in data de 28 februarie 2022, Certificatul de Inregistrare Mentiuni emis in baza Rezolutiei nr. 3998 din 25.02.2022, precum si Certificatul de Inregistrare seria B nr. 4469336, prin care s-a dispus inregistrarea in Registrul Comertului a mentiunilor privind schimbarea denumirii societatii.