Tichetele de masa reprezinta un avantaj considerabil pentru angajati, fiind un beneficiu suplimentar la salariu apreciat pentru capacitatea sa de a sustine cheltuielile zilnice cu alimentatia. Bonurile de masa revin acum in atentia noastra, deoarece in 2024 se anunta o crestere semnificativa a valorii acestora.
Incepand din ianuarie 2024, valoarea tichetelor de masa se va majora la 40 de lei pentru toti angajatii, indiferent de sectorul de activitate sau de provenienta voucherelelor (de la angajatori in cazul celor care lucreaza in mediul privat sau de la stat pentru bugetari). Desi nu sunt obligatorii, bonurile de masa sunt oferite de cea mai mare parte a angajatorilor care activeaza astazi in tara noastra.
Aceasta schimbare nu va implica o taxare suplimentara, conform reglementarilor fiscale actuale. Totusi, de-a lungul timpului au existat discutii despre impozitarea acestor tichete sau transformarea lor in numerar, dar momentan aceste aspecte raman neschimbate.
Aceasta crestere a valorii tichetelor de masa vine ca rezultat al unui dialog intre Guvern si reprezentantii sindicatelor si patronatelor, avand la baza realitatile sociale si economice din tara. In contextul crizei economice persistente, majorarea este vazuta ca o masura menita sa sustina puterea de cumparare a categoriilor vulnerabile si sa previna saracia extrema, constituind un sprijin esential pentru standardele de viata ale populatiei.
De la trecerea exclusiva la tichetele electronice incepand cu 2022, valoarea lor a cunoscut mai multe ajustari, inclusiv recenta crestere la 35 de lei in 2023. Prin aceasta majorare la 40 de lei incepand cu 2024, un angajat cu 22 de zile lucratoare pe luna va beneficia de tichete de masa in valoare de 880 de lei, adica un plus de 110 lei fata de valoarea anterioara.
Potrivit unui sondaj realizat de EY la inceputul acestui an, tichetele de masa, alaturi de tichetele cadou si decontarea transportului la locul de munca, sunt cele mai frecvente beneficii extrasalariale oferite de angajatorii romani. Mai exact, tichetele de masa sunt nelipsite din pachetul salarial oferit de aproximativ 9 din 10 companii ce activeaza in tara noastra. In aceste conditii, vestea majorarii valorii bonurilor de masa nu poate sa fie decat una foarte buna pentru toti angajatii din Romania!
Te-ar putea interesa si: Preturile mari, cea mai mare suparare a romanilor: costul vietii e o problema, recunosc 8 din 10 romani
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Partenerii nostri
INS: venituri medii in crestere - 8.210 lei pe o gospodarie, respectiv 3.274 lei per persoana
Norme SSM - CONDITII pentru conducerea pe drumurile publice a unui stivuitor
Ce activitati pot presta administratorii, in cadrul unui SRL?
Titluri de stat TEZAUR: Se lanseaza o noua editie cu dobanzi neimpozabile de pana la 7%
Radiere SRL fara activitate: obligatii si proceduri legale
Venituri din activitati independente si dividende: tratamentul fiscal din punct de vedere al CASS
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?
Te-ar putea interesa si