Ai reusit sa economisesti 1.000 de euro si nu stii care este cea mai buna optiune pe care o ai la dispozitie pentru a ii investi? Este drept, nu este o suma foarte mare, insa este un inceput foarte bun! Cel mai important este sa economisesti, indiferent de suma pe care o poti pune deoparte la final de luna. Mai departe, trebuie doar sa intelegi care sunt cele mai optime solutii de investitii pentru tine.
Cel mai probabil, pentru inceput iti vei indrepta atentia catre depozitele bancare si catre titlurile de stat. Pentru a lua o decizie responsabila, inainte de toate trebuie sa intelegi ce inseamna fiecare dintre ele!
Depozitele bancare reprezinta o forma de economisire oferita de banci, prin care clientii depun o suma de bani intr-un cont special pentru o perioada determinata de timp, in schimbul unei dobanzi. Aceste depozite pot avea termene variabile, de la cateva luni pana la cativa ani, iar la finalul perioadei de economisire, banca returneaza suma depusa initial impreuna cu dobanda acumulata.
Titlurile de stat sunt instrumente financiare emise de guvernul unei tari pentru a imprumuta bani de la investitori. Ele reprezinta o promisiune de a returna suma imprumutata (valoarea nominala) la o data viitoare (data scadentei) si de a plati periodic dobanzi (cupon) investitorilor pe durata detinerii titlului.
Ambele sunt considerate investitii relativ sigure, deoarece sunt garantate de guvernul emitent. Asadar, pentru a lua o decizie mai trebuie acum sa fii atent la dobanzile oferite de banci pentru depozitele bancare, respectiv la dobanzile oferite de stat pentru titlurile de stat.
Conform unei simulari realizate de comparatorul bancar finzoom.ro, exista diferente notabile intre castigurile obtinute din investitiile in titluri de stat si cele din depozitele la termen, in functie de diverse scenarii. Spre exemplu, daca investesti 5.000 de lei in titluri de stat Tezaur sau Fidelis cu dobanda de 6%, vei castiga dupa un an suma de 300 de lei. Daca esti donator de sange, dobanda pentru titlurile de stat Fidelis va creste la 7%, ceea ce iti va aduce un castig de 350 de lei. In acelasi timp, in cazul unui depozit la termen pe o perioada de un an, castigul ar putea ajunge la 315 lei daca alegi banca cu cea mai mare dobanda si cea mai mare DAE.
Daca iti doresti o investitie pe termen ceva mai lung, titlurile de stat se dovedesc a fi o optiune mult mai buna. In cazul bancii cu cele mai mari dobanzi, castigul dupa 36 de luni ar putea ajunge la 803.25 lei. In schimb, investitia a 5.000 de lei in titluri de stat Fidelis sau Tezaur pe trei ani cu dobanda de 6.85% iti va aduce un castig de 1.027.5 lei.
Investitiile in titluri de stat ofera, in general, castiguri mai mari decat depozitele la termen, in special pentru perioade mai lungi sau pentru investitorii care beneficiaza de dobanzi preferentiale, cum sunt donatorii de sange. In plus, castigurile din depozitele la termen pot fi reduse de comisioane si de impozitul pe venit de 10%.
Citeste si: Romanii au luat cu asalt investitiile in Titluri de Stat la BVB. Se pare ca incepem sa invatam cum sta treaba cu educatia financiara
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Criza economica loveste fermele romanesti: Angajatii sunt concediati pe banda rulanta! Ce urmeaza?
Vezi cine sunt copiii care vor primi aproape 800 de lei pe luna din ianuarie 2025
BREAKING NEWS. CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidentiale
Salariatul lipseste de la program, invocand o urgenta medicala in familie. Cum trebuie sa procedeze angajatorul?
Partenerii nostri
Acordarea concediului de odihna - in ce CONDITII poate refuza angajatorul?
Fondul de handicap incepand cu luna ianuarie 2025. Ce se modifica?
Cadouri de Craciun pentru angajati: Aspecte esentiale despre regimul acordarii lor
O noua editie TEZAUR, cu dobanzi anuale de pana la 7.60%, debuteaza pe 9 decembrie 2024
Alegerile prezidentiale 2024 au fost ANULATE de Curtea Constitutionala
Legea care permite parintilor de gemeni sa intre impreuna in concediu pentru cresterea copilului
Te-ar putea interesa si
BREAKING NEWS. CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidentiale
Salariatul lipseste de la program, invocand o urgenta medicala in familie. Cum trebuie sa procedeze angajatorul?