Unele camine de batrani ofera conditii foarte bune de cazare si organizeaza numeroase activitati recreative pentru rezidenti, astfel incat sunt o buna optiune inclusiv pentru persoanele care sunt inca active, dar care nu mai vor sa locuiasca singure. In privinta costurilor, trebuie sa stii ca preturile unui camin de batrani reflecta intotdeauna calitatea serviciilor oferite. De aceea, iti recomandam sa ai in vedere un centru de acest fel, daca parintele sau bunicul tau are nevoie de ingrijire specializata.
Indiferent care este starea lui de sanatate, pentru internarea in camin trebuie respectate anumite etape, dupa cum iti explicam in continuare.
Pentru inceput, este recomandat sa vizitezi caminul pe care il ai in vedere, alaturi de viitorul rezident, daca isi doreste asta si daca se poate deplasa. In acest fel, ai posibilitatea sa vezi cum arata cladirea, daca este sigura pentru o persoana in varsta, care sunt conditiile de cazare si daca localizarea este convenabila. Este indicat sa alegi un camin de batrani care sa fie amplasat central, intr-o zona cat mai usor accesibila.
In timpul primei vizite, dupa vizionarea caminului, vei discuta despre starea de sanatate a viitorului rezident, despre nevoile sale si vei afla care sunt serviciile pe care le poate oferi caminul. Este important sa ai la tine si dosarul medical al batranului, pentru ca personalul de la camin sa afle care sunt afectiunile de care sufera si tratamentul urmat. In acest fel, puteti discuta despre un plan personalizat de ingrijire si vei afla inclusiv oferta de pret, deoarece costurile difera, in functie de situatia fiecarui rezident.
Tot acum, este bine sa te informezi si despre serviciile medicale pe care le poate oferi caminul (spre exemplu, daca exista medici care sa consulte zilnic rezidentii), despre activitatile de relaxare si terapie ocupationala care sunt organizate la camin si despre meniul oferit rezidentilor. Acest ultim aspect este foarte important, pentru ca varstnicii sufera de obicei de afectiuni cronice si trebuie sa respecte un regim alimentar mai strict. Alege un camin care poate oferi dieta personalizata pentru fiecare rezident, iar meniul sa fie conceput de un nutritionist.
Daca te-ai decis asupra unui anumit camin, urmatorul pas este alegerea locului de cazare. Cele mai multe centre de acest fel ofera rezidentilor posibilitatea sa aleaga o camera cu un singur pat sau cu mai multe paturi, iar pretul va fi, desigur, diferit. Alegerea locului se va face in functie de preferintele rezidentului si de starea sa de sanatate, dar si de disponibilitatea care exista in acel moment in cadrul caminului. Daca alegi o camera situata la etaj, ai grija sa verifici daca exista un lift interior, astfel incat accesul sa fie usor si sigur.
Dupa alegerea locului de cazare, vei semna contractul pentru internarea in caminul de batrani. Trebuie sa stii ca in momentul in care parintele sau bunicul tau se va muta la camin, trebuie sa aiba la el dosarul medical complet si actualizat.
Dosarul medical al rezidentului, la care personalul caminului de batrani trebuie sa aiba permanent acces, este important sa contina informatii complete despre afectiunile sale: diagnosticul, internarile in spital, tratamentele urmate, operatiile suferite, complicatiile care au aparut, analizele efectuate, alergiile de care sufera sau alte contraindicatii.
In acest fel, medicii si asistentele care ii vor monitoriza constant starea de sanatate vor putea afla care este tratamentul recomandat, ce alimente sau medicamente sunt interzise si vor putea observa care este evolutia rezidentului, de la o zi la alta.
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea