In contextul masurilor de restrictie impuse de autoritati in vederea limitarii raspandirii epidemiei de coronavirus, tot mai multi romani au stat in ultimul an si jumatate acasa, unii dintre ei transformandu-si chiar propria locuinta in birou. Petrecand din ce in ce mai mult timp acasa, multi dintre noi am consumat mai multa apa, caldura si energie electrica. Evident, acest lucru a putut fi observat cel mai bine in facturi. Putem apela insa la cateva trucuri pentru a consuma mai putina energie electrica si pentru a cheltui mai putini bani pe facturile la utilitati!
Potrivit specialistilor, aproape un sfert din consumul de energie electrica al unei locuinte provine din consumul aparatelor electrocasnice, in aceasta categorie fiind incluse televizoarele, computerele sau sistemele audio-video din casa. Marea majoritate a aparatelor inteligente din casele noastre, spre exemplu smart-TV-urile, consuma energie electrica chiar si atunci cand sunt in stand-by. Asadar, in cazul in care stii ca nu vei folosi o perioada mai indelungata un anumit aparat, este recomandat sa il scoti din priza pentru a nu consuma degeaba energie electrica.
Petrecand mai mult timp acasa, murdarim automat si mai multe farfurii! Daca speli vasele cu mana, este de preferat sa opresti apa atunci cand indepartezi cu buretele resturile de mancare. Ia in calcul si folosirea unei masini de spalat vase, modelele moderne consumand o cantitate minima de apa si energie electrica. Iar daca ai deja o astfel de masina, pune-o in functiune numai atunci cand ai suficient de multe vase murdare incat sa o folosesti la capacitate maxima.
Acelasi ultim sfat este valabil si atunci cand vorbim despre masina de spalat haine, fiind recomandat sa o punem in functiune numai atunci cand se strang suficient de multe haine murdare. De asemenea, in cazul in care hainele nu sunt foarte murdare, este recomandat sa nu se foloseasca functia de prespalare. Atentie mare si atunci cand folosesti functia de uscare a masinii de spalat, un ciclu de uscare consumand de doua ori mai multa energie decat un ciclu de spalare.
Iluminatul locuintei este, bineinteles, extrem de important, insa asta nu inseamna ca este nevoie sa aprindem toate candelabrele si lampile cu mai multe becuri pe tot parcursul zilei. Asadar, opreste lumina atunci cand nu ai nevoie efectiv de ea! In timpul zilei, este recomandat sa tragi draperiile pentru a lasa lumina naturala sa patrunda in casa. In cazul in care vrei sa citesti, o buna optiune este reprezentata de lampile flexibile, care sunt mult mai eficiente decat cele de tavan.
Citeste si: View Once: Mesajele WhatsApp vor fi sterse dupa vizualizare. Cum pot utilizatorii sa pacaleasca sistemul
Ultimele NOUTATI
Banda de teflon pentru instalatii sanitare: Un ghid simplu de folosire, pas cu pas
Moody’s saluta reformele fiscale: guvernul Bolojan, laudat pentru echilibrarea bugetului
Scade ROBOR! BNR a dat astazi vestea cea mare pentru sute de mii de romani datori la banci
Educatia financiara ca liant de promovare in domeniul asigurarilor si serviciilor financiare
Partenerii nostri
Instructaj SSM pentru studenti aflati in practica - specialistii explica
NOI praguri de plata pentru concediile medicale de la 1 august
Impozitul suplimentar national: Modelul oficial de notificare si instructiuni de completare
Raportari contabile la 30 iunie 2025: Cine depune si care este termenul limita [Proiect MF]
De ce se pensioneaza judecatorii la 52 de ani? CSM explica fenomenul si trage un semnal de alarma
Constructii fara autorizatie in 2025: ce prevede OUG 31 si cum se modifica Legea 50/1991