Situatii in care salariatul este prejudiciat de angajator!
Potrivit art. 253 din Codul muncii, angajatorul este obligat sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa sa (a angajatorului) in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul. Si, pentru ca acest lucru sa se intample, e necesar sa fie indeplinite 4 conditii.
1) Sa existe o fapta ilicita
Poate fi atat o actiune, cum ar fi o concediere nelegala sau o suspendare nelegala a contractului de munca, cat si o inactiune, cum ar fi neacordarea unor drepturi banesti.
2) Salariatul sa fi suferit un prejudiciu material sau moral
Angajatorul nu datoreaza, deci, despagubiri numai in ipoteza prejudicierii materiale a salariatului sau, ci si pentru eventualele prejudicii morale produse acestuia. Reglementarea nu este simetrica, in sensul ca salariatul nu va raspunde pentru prejudiciile morale pe care le-ar produce angajatorului sau.
3) Intre fapta ilicita si prejudiciu sa existe un raport de cauzalitate
4) Vinovatia angajatorului in savarsirea faptei sa fie clara
Odata indeplinite aceste conditii, salariatul poate introduce o actiune in instanta pentru a primi despagubiri, inclusiv dobanzi, datorate din ziua introducerii cererii de chemare in judecata.
De remarcat ca prejudiciul produs poate si unul moral (salariatului i-a fost afectata reputatia). Si interesant este ca in acest caz despagubirile pot fi mult mai mari decat in cazul unui prejudiciu material.
Dar ce inseamna prejudiciu moral?
De exemplu, salariatul este concediat disciplinar pentru un presupus furt de bunuri apartinand firmei. Instanta constata insa nelegalitatea concedierii deoarece, de fapt, salariatul nu a comis niciun furt, totul a fost doar o banuiala nefondata. Ca urmare, salariatul va putea pretinde acoperirea atat a prejudiciului material suferit (anume salariile de care a fost lipsit pe perioada concedierii), cat si a prejudiciului moral, constand in afectarea imaginii sale in ochii colegilor.
O situatie de genul acesta a fost judecata in 2006, cand, in cazul unui salariat concediat in mod nelegal, instanta a dispus nu numai reintegrarea in functie si plata salariilor din urma, ci si obligarea angajatorului la plata sumei de
10.000 de euro, ca echivalent al prejudiciului moral suportat de salariat.
Salariatul concediat nelegal, avand functia de director al unei societati bancare, a dovedit ca masura concedierii i-a lezat onoarea si demnitatea, el bucurandu-se de prestigiu social, fiind cadru universitar si autor de lucrari stiintifice. (Curtea de Apel Pitesti, sectia civila, conflicte de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 371/R-CM din 27 iunie 2006).
Sursa foto: freepik