Cea mai buna solutie existenta pe piata este tamplaria PVC sau, asa cum este cunoscuta publicului larg, tamplaria cu geam din termopan.
Ce reprezinta PVC si geamul termopan?
PVC este o prescurtare utilizata pentru substanta denumita policlorura de vinilin, un material termoplastic utilizat in forma dura pentru producerea de profile pentru ferestre si usi. Proprietatile care transforma PVC-ul intr-o varianta atat de eficienta si populara in domeniul constructiilor sunt faptul ca acesta asigura o excelenta izolare termica, o rezistenta de lunga durata, dar si izolare fonica si securitate sporita.
Daca profilele, adica ramele, sunt fabricate din PVC, geamurile utilizate in vederea completarii ansamblului reprezentat de o fereastra sau usa de acest fel sunt geamuri termoizolante. Un geam termoizolant este format din cel putin doua foi de sticla. Aceste foi sunt lipite intre ele si sunt separate prin intermediul unei baghete din aluminiu sau material termoplastic. Exista baghete metalice si baghete calde, iar acestea din urma sunt foarte importante in vederea imbunatatirii aportului ferestrelor la reducerea costurilor cu energia termica.
Prin intermediul tehnologiilor utilizate, tamplaria PVC cu geam termopan contribuie la evitarea incalzirii locuintei pe parcursul verii, dar si la diminuarea pierderilor de caldura ce pot fi inregistrate in timpul sezonului rece.
Cum ajuta tamplaria din PVC si geamurile termopan la reducerea costurilor cu energia
Policlorura de vinilin izoleaza mult mai bine decat lemnul sau metalul, materialele din care sunt fabricate ferestrele clasice si mult mai putin eficiente, creand alaturi de geamul termopan un ansamblu extrem de ermetic, ce nu va permite circularea curentilor de aer din interiorul locuintei catre exterior sau invers. Totodata, geamul termopan apeleaza la mai multe foi de sticla, spre deosebire de cel clasic, ce este format dintr-o singura foaie.
Cum aerul nu va mai circula atat de usor catre exterior sau inspre locuinta, pe parcursul verii este evitata patrunderea caldurii de afara in casa, in vreme ce iarna caldura pe care locuinta o obtine de la calorifere va fi mult mai usor retinuta in camere si va mentine confortul termic dorit fara sa consume energie suplimentara.
Consumul de energie inseamna costuri, iar pierderile de aer cald inregistrate iarna din cauza ferestrelor si geamurilor de slaba calitate pot determina o functionare mult mai frecventa a sursei de caldura, fie ea pe baza de curent electric sau gaz.
Pe parcursul verii, locuintele in care este montat un aparat de aer conditionat pot necesita o functionare excesiva a acestuia daca nu sunt izolate corespunzator. Nu doar profilele din PVC fac diferenta, ci si sticla din care sunt produse geamurile. Spre deosebire de geamurile clasice, termopanele sunt fabricate dintr-o sticla care are proprietatea de reflexie a luminii solare. Asadar, profilele din PVC vor bloca patrunderea aerului cald in casa, in vreme ce geamurile din sticla termoizolanta vor respinge actiunea razelor soarelui care pot supraincalzi locuinta. Confortul este mai mare, aerul conditionat este activat mai rar, iar costurile cu electricitatea scad.
Din punct de vedere termic, o varianta recomandata de specialisti este reprezentata de ferestrele PVC de la Salamander, care au un coeficient de transfer termic excelent. Coeficientul de transfer termic (valoarea Uw) reprezinta volumul de energie care se pierde in fiecare secunda pe o suprafata de un metru patrat. Aceasta valoare se masoara in U/m2K si, cu cat este mai mica, cu atat ferestrele asigura o eficienta termica mai ridicata. In cazul ferestrelor termopan Salamander, coeficientul minim este de 1.0 W/m2K, unul excelent indeosebi pentru locuintele din zone calduroase sau foarte reci.
Cand apelezi la termopane si de ce criterii trebuie sa tii cont din punct de vedere energetic
Daca inca folosesti tamplarie din lemn sau materiale metalice, ar trebui sa iei in calcul schimbarea acesteia cu tamplarie din PVC si geamuri termopan, pentru ca aceasta trecere ar reprezenta o investitie ce garanteaza costuri mai mici cu energia, dar si un confort mai ridicat. Este indicat sa faci o schimbare si in cazul in care folosesti termopane vechi, pentru ca materialele si tehnicile de productie au evoluat, iar tamplaria disponibila pe piata in prezent asigura o eficienta mai ridicata decat cea de acum 10-15 ani.
Ultimele NOUTATI
Cele mai grele 5 sfaturi financiare pe care putini romani le respecta
O mare companie da afara 17.000 de angajati, peste noapte: "Ne resetam" - spune conducerea
Autorul bestseller-ului Tata bogat, tata sarac: Saracia este o consecinta a educatiei slabe, nu a lipsei de bani
Firmele nu gasesc angajati. Ministrul Muncii: Este mare nevoie de ingineri, IT-isti, economisti, medici, electricieni, sudori, lacatusi mecanici
Bill Gates: Nu este vina ta daca te nasti sarac, dar este vina ta daca mori sarac
Cum arata un INTERVIU de ANGAJARE la o MULTINATIONALA. Ce intrebari CIUDATE li se pun candidatilor, pe 9 din 10 ii blocheaza
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Autorul bestseller-ului Tata bogat, tata sarac: Saracia este o consecinta a educatiei slabe, nu a lipsei de bani
Firmele nu gasesc angajati. Ministrul Muncii: Este mare nevoie de ingineri, IT-isti, economisti, medici, electricieni, sudori, lacatusi mecanici