Indiferent de motivul pentru care iti dai demisia, contractul tau de munca va ramane activ in continuare pentru o perioada de 20 sau chiar 45 de zile de preaviz. In aceasta perioada de preaviz este important sa iti indeplinesti sarcinile de serviciu asa cum ai facut-o si pana in momentul demisiei. Potrivit Codului Muncii, pe durata preavizului, contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
Nu sunt deloc putine cazurile in care un angajat care se afla in preaviz se intreaba daca mai are dreptul sa isi ia concediu de odihna. Ei bine, potrivit legislatiei, salariatul aflat in preaviz beneficiaza de toate drepturile pe care i le confera contractul individual de munca: dreptul la salarizare, dreptul la repaus zilnic si saptamanal, dreptul la concediu de odihna, dreptul la egalitate de sanse si de tratament, dreptul la demnitate in munca, dreptul la acces la formarea profesionala, dreptul la informare si consultare, dreptul de a lua parte la determinarea si ameliorarea conditiilor de munca si a mediului de munca etc.
Asadar, potrivit specialistilor de la eJobs, legea iti permite sa pleci in concediu in timpul perioadei in care esti in preaviz. Atentie insa, este nevoie ca ambele parti sa fie de acord cu efectuarea zilelor de concediu de odihna in perioada de preaviz. Asadar, trebuie sa ai o discutie cu angajatorul tau. Tine cont insa de faptul ca asa cum tu nu iti poti obliga angajatorul sa iti aprobe cererea de concediu, nici el nu te poate obliga sa iti iei zilele de concediu in preaviz.
Asa cum iti poti imagina si tu, exista situatii in care angajatorul are nevoie de tine pentru a iti indeplini atributiile sau pentru a forma persoana care va fi angajata in locul tau. In aceasta situatie, zilele de concediu de odihna neefectuare vor fi compensate financiar la incetarea contractului de munca.
Tot in timpul perioadei de preaviz trebuie sa stii ca poti beneficia si de concediu medical in cazul in care ai nevoie. Daca intri in concediu medical in timpul preavizului, atunci contractul de munca se suspenda. Astfel, dupa terminarea concediului medical, trebuie sa revii la locul tau de munca pentru a iti efectua toate zilele din preaviz.
Citeste si: Cum sa negociezi un salariu mai mare in timpul interviului
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si