Orice angajat cu forme legale din Romania are dreptul la cel putin 20 de zile de concediu de odihna pe an, acest numar fiind reglementat de Codul Muncii. Exista insa situatii speciale in care unii salariati au nevoie de mai multe zile de concediu. In aceste cazuri intervine in discutie concediul fara plata, care reprezinta o optiune demna de luat in seama atunci cand circumstantele personale sau profesionale ii determina pe unii angajati sa solicite o pauza de la munca, fara a primi insa o remuneratie. In randurile urmatoare vom vorbi in detaliu despre ce presupune concediul fara plata, cum poate fi solicitat si care sunt implicatiile acestuia pentru ambele parti implicate.
Fie ca este vorba despre nevoia de a gestiona probleme de sanatate, de a ingriji un membru al familiei, de a finaliza studii sau pur si simplu de a lua o pauza pentru reincarcarea bateriilor, concediul fara plata ofera o solutie flexibila si legala salariatilor. Acest tip de concediu este reglementat de legislatia muncii din Romania si vine cu o serie de drepturi si obligatii atat pentru angajat, cat si pentru angajator.
Codul muncii prevede ca numarul minim de zile de concediu de odihna anual este de 20 de zile lucratoare, insa majoritatea angajatorilor din sectorul privat ofera salariatilor 21 de zile. In plus, unii angajatori pot acorda zile suplimentare de concediu in functie de vechimea totala in munca a angajatului sau de calificarea acestuia. De exemplu, un salariat cu pana la cinci ani de vechime poate primi 21 de zile de concediu, iar pentru fiecare cinci ani suplimentari de vechime se adauga inca o zi suplimentara de concediu. Aceasta practica are rolul de a recompensa loialitatea si experienta angajatilor, incurajand totodata retentia personalului calificat.
Potrivit eJobs, concediul fara plata reprezinta insa o perioada de timp in care angajatul isi poate rezolva problemele personale, cum ar fi participarea la un program de studiu sau pregatirea pentru examene. In acest tip de concediu, contractul individual de munca poate fi suspendat, insa acest lucru se realizeaza doar cu acordul ambelor parti implicate: angajatul si angajatorul. Suspendarea contractului de munca implica faptul ca perioada respectiva nu este luata in calcul la stabilirea vechimii in munca.
Durata maxima a concediului fara plata nu este impusa de Codul Muncii, fiind negociata intre angajat si angajator. Pe durata concediului fara plata, angajatorul are posibilitatea de a angaja temporar o alta persoana, incheind cu aceasta un contract de munca pe perioada determinata.
Astfel, concediul fara plata reprezinta o modalitate de suspendare a raporturilor de munca prin acordul ambelor parti, oferind flexibilitate atat angajatului pentru rezolvarea problemelor personale, cat si angajatorului pentru a asigura continuitatea activitatii.
Citeste si: Cum sa scrii o cerere de demisie valabila in 2024
Sursa foto: unsplash.com
Ultimele NOUTATI
Criza economica loveste fermele romanesti: Angajatii sunt concediati pe banda rulanta! Ce urmeaza?
Vezi cine sunt copiii care vor primi aproape 800 de lei pe luna din ianuarie 2025
BREAKING NEWS. CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidentiale
Salariatul lipseste de la program, invocand o urgenta medicala in familie. Cum trebuie sa procedeze angajatorul?
Partenerii nostri
Acordarea concediului de odihna - in ce CONDITII poate refuza angajatorul?
Fondul de handicap incepand cu luna ianuarie 2025. Ce se modifica?
Cadouri de Craciun pentru angajati: Aspecte esentiale despre regimul acordarii lor
O noua editie TEZAUR, cu dobanzi anuale de pana la 7.60%, debuteaza pe 9 decembrie 2024
Alegerile prezidentiale 2024 au fost ANULATE de Curtea Constitutionala
Legea care permite parintilor de gemeni sa intre impreuna in concediu pentru cresterea copilului
Te-ar putea interesa si
BREAKING NEWS. CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidentiale
Salariatul lipseste de la program, invocand o urgenta medicala in familie. Cum trebuie sa procedeze angajatorul?