Amenzi de 26,6 milioane de euro aplicate de Consiliul Concurentei unui numar de 31 de companii de pe piata comercializarii lemnului
amenzi prelucrarea lemnuluiamenzii companii lemnamenzi concurentaamenda kronospan
Consiliul Concurentei a sanctionat cu amenzi in valoare totala de 129.684.823 lei (aproximativ 26,6 milioane euro) 31 de companii care isi desfasoara activitatea pe piata comercializarii masei lemnoase din Romania.
In cadrul acestei investigatii, autoritatea de concurenta a analizat mai multe licitatii organizate de diversi administratori sau proprietari de fond forestier, in perioada 2011-2016, si a constatat ca, in cazul a 45 dintre ele, au fost incalcate regulile de concurenta prin realizarea unor intelegeri si/sau practici concertate pentru impartirea loturilor/partizilor de masa lemnoasa, in functie de interes, precum si/sau pentru impartirea surselor de aprovizionare.
Astfel, companiile isi coordonau comportamentul prin schimburi de informatii sensibile din punct de vedere comercial privind necesarul de materie prima, politica de achizitie de masa lemnoasa, organizarea interna, precum si strategia comerciala de participare la anumite licitatii sau conduita de a licita/de a nu licita la anumite partizi/loturi de masa lemnoasa.
In acest fel, companiile eliminau concurenta dintre ele in cadrul licitatiilor pentru a adjudeca masa lemnoasa la cel mai mic pret posibil, de cele mai multe ori, in detrimentul statului care incasa mai putini bani.
Cele mai mari amenzi au fost date HS Timber Productions (51,7 milioane), Kronospan Trading (43,1 milioane), Egger Romania (22,657 milioane de lei), Kronospan Romania (1,9 milioane), Kronospan Sebes (1,3 milioane),
13 companii au recunoscut incalcarea legii concurentei si au beneficiat de reduceri ale amenzilor (Alredia SRL, Egger Romania SRL, Explosiv Group SRL, Fagus Forest Prod SRL, Forest Land SRL, Genex Com SRL, HS Timber Productions SRL, Kronospan Romania SRL, Kronospan Sebes SA, Kronospan Trading S.R.L., Limsilva Forest SRL, Silvania International Prod SRL, Silva Logistics Services SRL).
Kronospan Trading SRL a fost sanctionata deoarece, la sfarsitul lunii octombrie 2018, a preluat activitatea de productie, precum si toate elementele conexe acesteia (stocuri, clienti, furnizori, contracte, evidente contabile) de la Kronospan Sebes SA si Kronospan Romania SRL, continuand activitatea economica a acestora.
La sfarsitul anului 2018, Consiliul Concurentei
a sanctionat companiile Forestar SA, Nico Paul SRL si Saniral SRL cu amenzi totale de 2.315.077 lei (aprox. 497.866 euro) pentru trucarea unei licitatii derulate de Romsilva prin Directia Silvica Neamt pentru valorificarea lemnului fasonat.
De asemenea, autoritatea de concurenta a derulat mai multe anchete sectoriale si analize pe piata lemuluisi a elaborat o serie de propuneri si recomandari pentru imbunatatirea concurentei, care au si fost preluate in reglementarile din domeniu.
Astfel, autoritatea de concurenta a recomandat Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva sa elimine posibilitatea acoperirii, din alte activitati, a unor costuri legate de prelucrarea masei lemnoase in instalatiile proprii.
De asemenea, Consiliul Concurentei a solicitat ajustarea legislatiei din domeniu, astfel incat nivelul de taxare sa fie nediscriminatoriu, iar Romsilva sa plateasca taxe si redevente ca toti ceilalti administratorii si/sau proprietarii de fond forestier.
In acelasi timp, a mai recomandat eliminarea conditiei atestarii sau sa se permita participarea la licitatiile organizate de administratorii de paduri proprietate publica, inclusiv a companiilor/persoanelor fizice care au incheiat contracte de prestari servicii cu operatori atestati pentru activitatea de exploatare forestiera.
In ceea ce priveste modul de selectare a partizilor care vor fi recoltate de catre Romsilva, autoritatea de concurenta considera ca trebuie sa se realizeze intr-un mod nediscretionar, in baza unei reglementari interne clare.
Totodata, pentru intensificarea combaterii taierilor ilegale, autoritatea de concurenta a recomandat Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, intocmirea cadastrului fondului forestier.
Consiliul Concurentei a recomandat Guvernului Romaniei realizarea (inclusiv cu sursa de finantare din fonduri europene) unui program privind economisirea lemnului de foc, prin inlocuirea dispozitivelor ineficiente si poluante utilizate de populatie pentru incalzire, cu unele mai eficiente, ceea ce ar conduce la scaderea costurilor de incalzire si reducere semnificativa a cererii de lemn de foc, aspect determinant in reducerea taierilor ilegale.