Capitalizarea bursiera a gigantului american Apple a depasit la mijlocul acestei saptamani pragul de 2.000 de miliarde de dolari, pretul actiunilor majorandu-se la inceputul sedintei de joi cu 1.3%. In aceste conditii, Apple devine prima companie americana care a atins pragul de 2.000 de miliarde de dolari capitalizare de piata. Totodata, gigantul californian este cea de-a doua companie din intreaga lume care atinge acest prag, prima reusita de acest fel apartinandu-i companiei petroliere Saudi Aramco. Cresterea americanilor este spectaculoasa, pragul de 1.000 de miliarde de dolari fiind atins in urma cu doar doi ani.
Actiunile celor de la Apple au crescut cu nu mai putin de 22 de procente din 30 iulie, din momentul publicarii rezultatelor trimestriale, la 467.77 de dolari. In aceste conditii, capitalizarea de piata a crescut cu 695 de miliarde de dolari in acest an, ceea ce inseamna ca vorbim despre un plus substantial de 59%.
Pana cu nu mult timp in urma, Apple a fost a doua cea mai valoroasa companie din intreaga lume, primul loc apartinandu-le sauditilor de la Saudi Aramco, companie care activeaza in domeniul petrolier. Gigantul de la Riadh are o capitalizare de piata de aproximativ 1.800 de miliarde de dolari la aceasta ora. La sfarsitul anului trecut, in luna decembrie, cei de la Saudi Aramco reusisera sa depaseasca pentru o scurta perioada pragul de 2.000 de miliarde de dolari. Valoarea sa a scazut insa in prima jumatate a acestui an, pretul petrolului coborand semnificativ in contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus care a lovit intreaga lume. La sfarsitul lunii iulie, Apple a depasit Saudi Aramco, devenind cea mai valoroasa companie din lume.
Pandemia COVID-19 i-a ajutat pe americanii de la Apple in drumul lor spre atingerea pragului psihologic de 2.000 de miliarde de dolari capitalizare de piata, actiunile gigantului IT crescand in aceasta perioada spectaculos. Specialistii de pe aceasta piata remarca ca pandemia de coronavirus a cauzat o trecere brusca a activitatilor catre tehnologie, ceea ce a dus in cele din urma la cresterea actiunilor pentru multi dintre actorii care activeaza pe aceasta piata IT.
Spre exemplu, retailer-ul online Amazon a ajuns la aceasta ora la o capitalizare de piata de 1.626 de miliarde de dolari. De asemenea, nici cei de la Microsoft nu se pot plange in aceasta perioada, capitalizarea lor de piata ajungand la pragul de 1.600 de miliarde de dolari. In cele din urma, Alphabet, holding-ul care detine printre altele si Google, a atins o valoare bursiera de 1.064 de miliarde de dolari. Nici Mark Zuckerberg nu o duce prea rau din punct de vedere al capitalizarii, Facebook atingand pragul de 761 de miliarde de dolari.
Cresterea americanilor de la Apple poate fi considerata spectaculoasa, gigantul californian atingand pragul de 1.000 de miliarde de dolari capitalizare de piata in urma cu doar doi ani. In luna august a anului 2018, Apple devenea prima companie privata care ajungea la o capitalizare de 1 trilion de dolari. Chiar daca actiunile au scazut mai apoi, cei de la Apple au ajuns din nou la pragul de 1 trilion de dolari capitalizare de piata in toamna anului trecut, lansarea iPhone 11 contribuind din plin la acea reusita.
Reusita de acum este insa si mai spectaculoasa daca ne amintim ca cei de la Apple devenisera prima companie americana care a atins o capitalizare de piata de 1.500 de miliarde de dolari in urma cu doar doua luni. Astfel, in nici zece saptamani, Apple a mai crescut pe piata bursiera cu nu mai putin de 500 de miliarde de dolari.
Ultimele NOUTATI
Partenerii nostri
INS: venituri medii in crestere - 8.210 lei pe o gospodarie, respectiv 3.274 lei per persoana
Norme SSM - CONDITII pentru conducerea pe drumurile publice a unui stivuitor
Ce activitati pot presta administratorii, in cadrul unui SRL?
Titluri de stat TEZAUR: Se lanseaza o noua editie cu dobanzi neimpozabile de pana la 7%
Radiere SRL fara activitate: obligatii si proceduri legale
Venituri din activitati independente si dividende: tratamentul fiscal din punct de vedere al CASS
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?
Te-ar putea interesa si