de Magda Florea
la 06 Feb. 2018

In prezent, Amazon reprezinta o adevarata revolutie online. Este cea mai mare afacere din lume, deruata pe internet, devenind in ultimii ani atat un furnizor de infrastructura cloud, cat si producator de electronice.
Amazon a fost plasat si in comertul fizic, in momentul achizitionarii lantului Whole Foods pentru 13.7 miliarde de dolari.
Pe locul doi in clasament, dupa Amazon, se afla Apple, cu o valoare de brand crescand la 146.3 miliarde de dolari, dupa un declin de 27% inregistrat in anul 2017.
Cu toate acestea, viitorul brandului Apple nu arata prea grozav, conform specialistilor. Apple a pierdut mult teren din cauza faptului ca nu-si diversifica oferta, vanzarile depinzand de principalul produs, Iphone, responsabil pentru doua treimi din veniturile sale totale.
Si lansarea Iphone X a oferit o lovitura dura pentru Apple, deoarece vanzarile au fost mult mai reduse decat estimarile, iar modelul se pare ca va fi retras de pe piata la sfarsitul anului 2018. De asemenea, costurile mult prea ridicate ale Iphone, determina multi cumparatori fideli sa se orienteze catre alte companii producatoare de telefoane inteligente, care sunt mult mai ieftine.
Amazon si Apple sunt urmate in clasament de Google, care are o crestere mai lenta a valorii de brand cu 10%, pana la 120.9 miliarde dolari. Publicitatea online pe Google a generat un trafic mai mare decat cel estimat, cu o crestere de 47% la finalul lui 2017, contribuind la cresterea veniturilor, insa acest lucru nu este suficient pentru a concura cu cele mai valoroase branduri ale lumii.
Citeste si: Firmele romanesti platesc salarii de doua ori mai mici, in comparatie cu firmele straine
Pentru prima oara de la initierea studiului Brand Finance Global 500, primele 5 locuri din clasament sunt ocupate de branduri de tehnologie. Samsung (locul 4, cu 92.3 miliarde dolari) si Facebook (locul 5, cu 89.7 miliarde dolari)
In clasamentul Global 500, nu a reusit sa intre nicio companie din Europa Centrala si de Est, chiar daca au inregistrat rate fabuloase de crestere economica. Tot mai multe branduri sunt furnizate de economiile emergente ale tarilor: China, Rusia sau Brazilia.
"Exista sperante ca in curand branduri din ECE vor accede in clasamentul Global 500. Clasamentele sectoriale care vor urma in acest an vor revela deja o ambitie crescanda a brandurilor din regiune, pe masura ce acestea se extind dincolo de tara de origine si isi consolideaza profilul si valoarea de brand", spune Mihai Bogdan, Managing Director Brand Finance Romania.
Comentarii