Cadouri de la firma pentru copiii angajatilor: daca ambii parinti lucreaza in acelasi loc, angajatorul e obligat sa le ofere tichete ambilor
angajatitichete cadou1 iunie
Ziua Copilului este celebrata in multe firme romanesti, cu daruri oferite angajatilor care au copii. Doar ca, dincolo de bucuria parintilor si, desigur, a celor mici, angajatorii trebuie sa respecte cu strictete normele fiscale si, mai mult, sa stie ca au intervenit si modificari de substanta anul acesta.
Mai exact, conform
Codului fiscal, cadourile in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, sunt considerate venituri neimpozabile si nu sunt subiect de contributii sociale obligatorii in limita a 300 RON:
-
cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase;
-
cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
-
cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.
Referitor la cadourile pentru ziua de 1 iunie, angajatorii pot acorda cadouri in acest regim fiscal de scutire de la impozitare doar angajatilor care au copii minori in intretinere! Ceilalti angajati, fara copii, pot beneficia cu prilejul acestei zile de cadouri, daca angajatorul este dispus sa suporte costurile acestora, implicit darile catre stat!
De retinut ca anul acesta angajatorii pot oferi cadouri angajatilor, pentru fiecare copil in parte, tot in limita a 300 de lei/beneficiar.
Depasirea pragului mentionat in legislatie implica impozitarea!
Noutatea fiscala pentru 2022: putini o cunosc
Atentie: Un aspect deosebit de important vizeaza situatia in care ambii parinti ai unui copil lucreaza pentru aceeasi companie. In acest caz, angajatorul e obligat sa ofere tichete cadou ambilor parinti, desi sunt destinate aceluiasi copil!
"Prin modificarile aduse legii 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, se interzice acordarea de tichete cadou altor categorii de beneficiari decat angajatilor proprii pentru cheltuieli sociale. Cei care nu respecta noile prevederi risca o amenda echivalenta cu contravaloarea a 14 salarii minime brute.
Astfel, sunt eliminate din categoria veniturilor din alte surse biletele de valoare sub forma tichetelor cadou acordate pentru campaniile de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, pentru reclama si publicitate, altele decat cele prevazute la art. 76 alin. (3) lit. h) si alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.
De asemenea, incepand cu 1 februarie 2022, biletele de valoare se vor emite exclusiv pe suport electronic, fiind eliminat formatul tiparit.
c) Se aduc modificari privind veniturile din pensii, introducandu-se obligativitatea retinerii la sursa, a declararii si platii contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru partea ce depaseste suma de 4.000 RON lunar.
d) Aplicarea prevederilor privind tratamentul fiscal favorabil aplicabil sumelor platite de angajator pentru educatia timpurie a copiilor angajatilor se suspenda pana la data de 31 decembrie 2022.
e) Se reglementeaza explicit exceptarea de la contributiile sociale obligatorii a sumelor reprezentand dobanzi si actualizarea cu indicele de inflatie, stabilite in baza unor hotarari judecatoresti si care sunt acordate in legatura cu salariile, soldele, pensiile sau alte drepturi de asigurari sociale, inclusiv diferente ale acestora", mai prevede legislatia actuala.
Foto: pixabay.com