De la un an la altul, populatia Romaniei imbatraneste si devine tot mai bolnava. Potrivit cifrelor INS, populatia varstnica a depasit-o cu peste 20 de procente pe cea tanara, cu varste de pana in 14 ani. Numarul celor cu varste de peste 65 de ani a trecut de 3.8 milioane de persoane, adica aproximativ 17.5% din totalul populatiei. Lucrurile nu se dovedesc a fi mai optimiste nici in viitor, urmatorii ani putand aduce chiar o accentuare a acestui fenomen.
In acest context, nu este de mirare ca afacerile cu camine de batrani s-au inmultit excesiv de mult in Romania ultimilor ani. Mai mult, aceste business-uri se dovedesc a fi din ce in ce mai profitabile. Potrivit unei analize a firmei de consultanta Frames, aceste business-uri ar putea sa isi tripleze cifra de afaceri in urmatorii ani in conditiile in care peste 1.7 milioane de romani urmeaza sa iasa la pensie.
Potrivit raportului mentionat in randurile anterioare, afacerile din domeniu au depasit in 2022 cifra de afaceri de 200 de milioane de lei. Astfel, in urmatorii cinci ani, cifra lor de afaceri ar putea sari de pragul de 600 de milioane de lei. In 2022, au existat 223 de firme cu codul CAEN 8730, business-ul lor crescand cu peste 50 de milioane de lei fata de anul anterior. De asemenea, si profitabilitatea a crescut la fel de tare, de la 31 de milioane de lei in 2021 la 45.7 milioane de lei in 2022.
,,Sa iti deschizi un camin de batrani sau chiar mai mult, un lant de centre de ingrijire a batrinilor a devenit, asa cum estimam intr-o analiza Frames, un business de viitor. Imbatrinirea accelerata a populatiei si absenta unui sistem de asistenta sociala la domiciliu fac ca tot mai multe persoane de varsta a III-a sa ajunga clienti ai acestor camine”, declara Adrian Negrescu, managerul firmei de consultanta Frames.
Inflorirea afacerilor cu azile de batrani este pusa si pe seama incapacitatii statului roman de a asigura o alternativa, Adrian Negrescu tragand astfel un semnal de alarma care vizeaza si Ministerul Muncii, Ministerul Sanatatii si Ministerul Familiei: ,,La cum arata datele statistice oficiale, legate de imbatranirea populatiei, de valul urias de iesiri la pensie din urmatorii 7-8 ani, ne asteptam ca acest tip de business sa devina unul dintre cele mai profitabile din Romania in conditiile in care statul nu asigura o alternativa – camine de batrani de stat capabile sa preia, gratuit, numarul mare de beneficiari. Institutiile statului ar trebui sa vina urgent cu o strategie nationala in acest domeniu, care sa vizeze constructia de camine de batrani, de stat, cu fonduri europene’’.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!