Ce beneficii extrasalariale primesc angajatii romani: fiscalitatea s-a schimbat in 2023, avem noi beneficii pe lista

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce beneficii extrasalariale primesc angajatii romani: fiscalitatea s-a schimbat in 2023, avem noi beneficii pe lista
Ce beneficii extrasalariale primesc angajatii romani: fiscalitatea s-a schimbat in 2023, avem noi beneficii pe lista
de Magda Florea la 14 Feb. 2023
Urmareste-ne pe Google News
beneficii extrasalarialetichete de masa

Cei mai multi dintre angajatii romani primesc beneficii extrasalariale din partea companiilor in cadrul carora isi desfasoara activitatea profesionala. In randurile de mai jos vom puncta cele mai populare beneficii de care se bucura salariatii din tara, dar si elemente de noutate fiscala in raport cu acestea, fiindca in 2023 lista beneficiilor extrasalariale se extinde. Vom vedea, de asemenea, cu ajutorul unei analize EY Romania, care e perceptia angajatilor cu privire la aceste "bonusuri" oferite de firme, pe langa salariile de incadrare.
 

 
Conform expertilor EY, Codul Fiscal romanesc prevede o diversitate de beneficii extra-salariale, pentru care angajatorul, in unele cazuri, nu datoreaza impozit si/sau contributii sociale sau care, in alte cazuri, pot fi deduse din baza impozabila pentru angajati, astfel incat rezulta un impozit pe salariu mai mic. Tabloul general al acestor avantaje reprezinta instrumentul pe care companiile din Romania il pot utiliza, astfel incat sa ofere un venit suficient de motivant pentru atragerea, retinerea si fidelizarea angajatilor. Intrebarea este daca se intampla acest lucru si care sunt cele mai utilizate beneficii atasate pachetelor salariale de catre angajatorii romani. 
 
"Din cel mai recent studiu EY Romania referitor la abordarea angajatorilor romani privind acordarea beneficiilor extra-salariale se desprind concluzii relevante despre paleta de beneficii accesata de companii si corelarea acesteia cu tratamentul fiscal aplicabil.
 
Vestea buna este ca majoritatea covarsitoare a respondentilor din cadrul sondajului EY (93%) au declarat ca ofera angajatilor, pe langa salariul de incadrare, si diverse beneficii, ceea ce inseamna ca departamentele de resurse umane si top managementul companiilor au inteles cele doua mari avantaje ale acestei optiuni: fidelizarea si mentinerea fortei de munca, iar pe de alta parte, diminuarea bazei de impozitare, implicit a efortului fiscal si disponibilizarea unor fonduri care pot fi utilizate in dezvoltarea companiei", explica EY Romania.
 

Iata lista celor mai populare beneficii extrasalariale oferite pe piata muncii din Romania:

 
Tichetele de masa – se confirma din nou, daca mai era nevoie, ca acestea reprezinta beneficiul cu cea mai mare notorietate,  fiind oferite de aproape toti angajatorii. Conform sondajului EY, pentru mai bine de 9 din 10 companii, tichetele de masa sunt nelipsite din pachetul salarial. Astfel, acestea au devenit atat un punct fix in crearea ofertelor de angajare, cat si un element permanent in remunerarea fortei de munca.
 
Cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou pentru ocazii speciale – mai mult de 85% dintre respondenti au confirmat ca agreeaza facilitatile fiscale de care beneficiaza in cazul acestui tip de beneficiu, astfel ca il ofera salariatilor pentru diferitele ocazii speciale din timpul anului, cum sunt sarbatorile de Paste, Craciunul, Ziua Copilului - 1 Iunie, 8 Martie.
 
Decontarea contravalorii transportului la si de la locul de munca – 67% dintre angajatori suporta costul deplasarii la si de la locul de munca pentru angajatii proprii.
 
Urmeaza in ordine descrescatoare ca pondere in topul beneficiilor oferite pe langa salariul de baza: primele de asigurare voluntara de sanatate si/sau servicii medicale furnizate sub forma de abonament. In jur de doua treimi dintre companii (60%) faciliteaza angajatilor accesul la servicii medicale private. De asemenea, aproape 40% dintre respondenti considera utile, prin urmare suporta costurile aferente pentru asigurarile de viata si/sau profesionale, iar aproape o treime dintre acestia (32%) cotizeaza suplimentar la fonduri de pensii facultative pentru salariatii lor.
 
"Toate acestea pot conduce la ideea ca angajatorii din Romania pun accentul nu doar pe starea de bine actuala/imediata a angajatilor, dar sunt atenti si la situatia acestora pe un termen mediu sau lung”, este de parere Dan Raut, Manager, Impozit pe venit si contributii sociale EY Romania. „Nu mai putin important  -ca o nota exceptionala, dat fiind ca sondajul EY a fost realizat inainte ca acestui beneficiu sa ii fie asociata o facilitate fiscala favorabila - este de mentionat faptul ca doi angajatori din 10 acordau deja in pachetul lor de beneficii extrasalariale si posibilitatea ca salariatii sa acceseze servicii de wellness / activitati sportive. Va fi interesant sa urmarim evolutia acestui beneficiu in perioada urmatoare, tinand cont ca, de la 1 februarie 2023, acesta va avea avantaje fiscale substantiale“, adauga Dan Raut.
 

Noutatile legislative ale anului 2023 in raport cu beneficiile extrasalariale

 
Incepand cu luna februarie 2023, angajatorii pot include in lista beneficiilor extralasariale neimpozabile (aceasta categorie intra in lista celor plafonate lunar la cel mult 33% din salariul de baza) si “contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive, in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile sportive, in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita echivalentului in lei a 400 euro anual pentru fiecare persoana.”
 
Separat, daca salariatul alege sa suporte direct costurile pentru activitatile sportive, acestea vor putea fi deduse (in anumite conditii) din baza salariala impozabila, in conformitate cu prevederile legii, in limita echivalentului in lei a 400 euro anual. In plus, acest cost poate fi deductibil daca este suportat de angajat chiar si pentru persoanele aflate in intretinerea sa, dar tot in limita cumulata a celor 400 euro pe an.
 
Pe scurt, daca pretul abonamentelor sportive este suportat personal de angajat (pentru el si/sau persoanele in intretinere), acesta poate reprezenta o cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe salariu, iar daca este un beneficiu acordat de angajator, acesta poate fi asimilat unui beneficiu neimpozabil, in conditiile legii si doar pentru salariatii proprii.
 
“In gama beneficiilor ce tin de activitati sportive, asigurarea accesului la serviciile centrelor de fitness a fost poate cel mai frecvent folosit de angajatori in pachetele salariale si chiar in conditiile in care acesta nu avea neaparat vreun avantaj fiscal suplimentar. Cu atat mai mult cu cat, in prezent, beneficiul devine atractiv si din punct de vedere al taxelor, recomandam companiilor sa isi largeasca orizonturile de analiza si sa priveasca cu atentie intreaga gama de astfel de servicii (si nu doar centrele fitness), intrucat pot fi placut suprinsi sa descopere o paleta mult mai cuprinzatoare de activitati sportive eligibile care – prin tratamentul fiscal favorabil – ar putea imbogati lista existenta de beneficii extra-salariale. Fara indoiala, interesul este crescut si din partea salariatilor, iar multe departamente de HR probabil ca deja au primit si intrebari pe aceasta tema din partea angajatilor. Asadar, pare a fi momentul oportun ca acest beneficiu sa fie analizat si luat in considerare“, explica Dan Raut. 
 
Activitatile potential eligibile, potrivit  legislatiei  sunt cele incadrate la codurile CAEN de mai jos:
 
  • 9311 - Activitati ale bazelor sportive - prin exploatarea instalatiilor destinate evenimentelor sportive desfasurate in sala sau in aer liber, cum ar fi stadioane de fotbal, hockey, cricket, rugby; piste pentru cursele de automobile, caini, cai; bazine de inot si stadioane de atletism; arene si stadioane pentru sporturi de iarna; arene de hochei pe gheata; arene de box; terenuri de golf; piste de popice.
 
  • 9312 - Activitati ale cluburilor sportive (fie ca sunt cluburi profesioniste, semi-profesioniste sau de amatori) – ex. cluburi de fotbal, popice, natatie, golf, box, sporturi de iarna, sah, atletism, tir etc.
 
  • 9313 – Activitati ale cluburilor si centrelor de fitness si culturism
     
Din aceasta perspectiva, angajatorii au la indemana si pot concepe programe si pachete atractive pentru salariati, in contextul trendului general, de crestere a interesului pentru sport si o viata sanatoasa. 
 
Un rezultat imbucurator al sondajului este si acela ca 8 din 10 angajatori au afirmat ca sunt la curent cu noutatile fiscale in ceea ce priveste beneficiile salariale, asa cum sunt prevazute de OUG nr.16/2022 care au intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2023. 
 
“Este o dovada de maturitate si educatie fiscala de un nivel din ce in ce mai ridicat al companiilor autohtone, al trendului ascendent pe care se afla necesitatea de a intelege in profunzime si de a aplica intern, pentru angajati, cat mai multe dintre facilitatile permise de Codul Fiscal romanesc“, este de parere Claudia Sofianu, Partener, lider Impozit pe venit si contributii sociale EY Romania, EY CESA People Advisory Services Leader.
 
Dintre cei intervievati, doar 3 din 10 angajatori considera ca modificarile legislative (i.e., privind beneficiile extralasariale limitate la 33% din salariul de baza) nu le impacteaza deloc politica de compensatii si beneficii, ceea ce inseamna ca pentru un procent mare (aproximativ 70%), anul acesta va insemna, inevitabil, un moment de analiza in detaliu a pachetului de beneficii.
 
Cu toate acestea, 80% dintre respondenti considera ca noile modificari legislative nu le impacteaza semnificativ bugetul alocat in prezent, astfel preconizeaza ca nu vor suporta costuri suplimentare in mod substantial. Se remarca termenul “substantial”, deoarece este evident ca intr-o masura mai mica sau mai mare, majoritatea angajatorilor vor ajunge macar sa puna pe agenda de discutii si acest punct, asa cum reiese si din cele mentionate anterior. 
 
Singura egalitate din sondajul EY s-a inregistrat la intrebarea privind varianta pentru care vor opta in cazul in care vor surveni modificari legislative cu impact asupra costurilor si, astfel, vor fi nevoiti sa efectueze modificari ale politicii actuale de beneficii. Jumatate dintre companiile respondente au declarat ca, la nevoie, vor opera modificari ale categoriilor de beneficii, astfel incat sa pastreze bugetul actual si, deci, sa nu suporte cheltuieli suplimentare. 
 
Cealalta jumatate, partea plina a paharului, se arata deschisa cresterii bugetului actual de compensatii si beneficii salariale, tinand cont si de facilitatile fiscale ce pot aduce plusvaloare, atat din perspectiva angajatorului, cat si din perspectiva salariatului.
 
“Orice modificare legislativa care se refera la impozitarea salariilor si la eventualele facilitati fiscale pe care le aduc ofertei de beneficii extra-salariale va trebui atent analizata de catre angajatorii din Romania, pentru ca acestia vor fi nevoiti sa-si reconfigureze politica de compensatii si beneficii, sa-si ajusteze bugetele si sa adapteze realitatea interna a companiei la noul context fiscal, pe masura aparitiei acestor modificari – si, nu in ultimul rand, sa-si mentina sau chiar sa-si creasca atractivitatea in ochii salariatilor si/sau a candidatilor“, a concluzionat Claudia Sofianu.
 
Te-ar putea interesa si: Ministrul Muncii recunoaste: salariile si pensiile romanilor sunt foarte mici. 2023 ar putea fi anul majorarilor de venituri
 
Foto: pixabay.com
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori
Casa si gradina

Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori

today25 Apr. 2024
5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024
Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)
Business

Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)

today25 Apr. 2024
Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA
Companii

Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA

today25 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x