Criza din Ucraina – ce trebuie sa stim despre relocarile de investitii: Avem o legislatie atractiva, un mediu de business prietenos

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Criza din Ucraina – ce trebuie sa stim despre relocarile de investitii: Avem o legislatie atractiva, un mediu de business prietenos
Criza din Ucraina – ce trebuie sa stim despre relocarile de investitii: Avem o legislatie atractiva, un mediu de business prietenos
de Cristina Enescu la 30 Mar. 2022
Urmareste-ne pe Google News
relocare investitiibusinessmediul de afaceri

Criza din Ucraina va duce la o migrare semnificativa a investitiilor din Rusia, Belarus si Ucraina spre vest si deja vedem primele exemple ale unor asemenea mutari. Ce implica aceste relocari de investitii din zone afectate catre Romania, ce legislatie specifica se aplica si care sunt implicatiile practice sub aspectul resurselor umane, al capitalului si activelor sunt teme analizate  de specialistii EY Romania. 
 


Ei au abordat si subiectul ajutoarelor de stat disponibile, implicatiile exceptionale de preturi de transfer si aspectele legale ale fortei majore si ale blocajelor financiare. 
 
Toate acestea sunt informatii care vin in sprijinul companiilor, ca sa identifice legislatia specifica ce le poate ajuta in solutionarea provocarilor pe care le intampina in aceasta perioada, precum si sa valorifice oportunitatile ce pot aparea.
 
”In noul context, este extrem de important ca Romania sa se pozitioneze ca o jurisdictie atractiva si de incredere pentru asemenea afaceri multinationale. Avem o legislatie atractiva, un pachet de facilitati utile, un mediu de business prietenos si sa nu uitam de cele mai importante avantaje pe care acum le apreciem altfel decat pana acum: apartenenta la NATO si UE”, a punctat Alex Milcev, liderul practicii de consultanta fiscala si legal al EY Romania. 
 

Propuneri fiscale care incurajeaza companiile sa integreze forta de munca noua

 
Beneficiile fiscale in natura, cash, in actiuni - Stock Option Plan, care sunt neimpozabile pentru un cetatean roman, vor fi neimpozabile si pentru un angajat ucrainean, a mentionat la randul sau Corina Mindoiu, Partener Asociat, Departamentul de Impozit pe Venit si Contributii Sociale EY. Exceptie face scutirea de la impozitul pe venit pentru IT-isti, care nu se aplica cetatenilor non-UE. 
 
”Exista o serie de propuneri fiscale pentru a incuraja companiile private sa integreze in piata muncii o forta de munca noua, masuri valabile pentru o perioada de maxim noua luni intr-un an si asteptam sa vedem care va fi varianta pe care o vor adopta autoritatile romane”, a aratat Corina Mindoiu. 
 
In discutie ar fi scutirea de la plata impozitului pe venit si a contributiilor de securitate sociala datorate asupra venitului salarial obtinut de cetatenii ucraineni relocati in Romania. De asemenea,   se are in vedere incadrarea in categoria veniturilor neimpozabile si exceptarea de la plata contributiilor sociale a  ajutoarelor/beneficiilor acordate de companii salariatilor incadrati in baza unui contract individual de munca pe teritoriul Romaniei cu scopul relocarii din Ucraina in Romania. Tot o masura de incurajare este incadrarea in categoria veniturilor neimpozabile si exceptarea de la plata contributiilor sociale a cheltuielilor efectuate de persoanele juridice romane  in derularea proceselor de imigrare in Romania pentru membrii de familie ai salariatilor, ca urmare a relocarii din Ucraina in Romania. 
 

Beneficii pentru investitiile relocate in Romania

 
Investitiile aduse in Romania pot beneficia de facilitatea de reducere a impozitului pentru optimizarea capitalurilor - pana la 15% din impozitul datorat (impozit pe profit, impozit pe veniturile microintreprinderilor, impozit specific), dar si de consolidare fiscala (din punctul de vedere al impozitului pe profit si TVA) sau de facilitatile acordate pentru cercetare-dezvoltare.   
 
”Mare atentie trebuie acordata problematicii de sediu permanent si sediu fix, care poate fi generata prin prezenta fortei de munca angajata pe teritoriu altui stat decat cel al angajatorului. Mult va conta fisa de post si atributiile si responsabilitatile practice ale unor persoane care lucreaza in alt stat. Se aplica si in cazul cetatenilor ucraineni care lucreaza pe teritoriul Romaniei in beneficiul angajatorului ucrainean, dar si in cazul cetatenilor ucraineni care lucreaza pe teritoriul Ucrainei sau al Poloniei in beneficiul angajatorului roman”, a avertizat Alex Milcev. 
 
Este de avut in vedere faptul ca, atunci cand este vorba despre o relocare de afaceri in Romania, trebuie luate in calcul o serie de elemente cu implicatii pe preturile de transfer. Acestea includ aspecte legate de capitalul uman, integrarea unei noi activitati intr-o firma noua sau existenta in Romania sau cresterea activitatii curente a firmei din Romania, costurile de relocare, noi lanturi de aprovizionare si lista de subiecte poate continua. 
 
”Toate aceste situatii au implicatii in zona preturilor de transfer care, desi nu sunt direct vizibile uneori, trebuie atent evaluate, analizate si documentate. De ce? Pentru ca orice restructurare de afaceri prin care noi capabilitati de afaceri sunt relocate in Romania este, de obicei, acompaniata si de o relocare a unui potential de profit in Romania intre membrii unui grup de companii, accesata fie imediat dupa restructurare sau dupa un numar de ani, ceea ce va atrage obligatii”, a explicat Adrian Rus, partener EY, liderul practicii de preturi de transfer. Din punctul sau de vedere, este esentiala o analiza a tuturor aspectelor din perspectiva preturilor de transfer, urmata de implementarea ajustarilor care se impun si, nu in ultimul rand, toate acestea sa fie cat mai bine documentate – ANAF o sa aiba grija ca acest aspect sa fie verificat.
 

Ajutoare de stat

 
In privinta ajutoarelor de stat, este de avut in vedere cadrul temporar de criza, adoptat recent de Comisia Europeana in contextul crizei din Ucraina. Noul cadru temporar acorda statelor membre o flexibilitate mai mare pentru a sprijini economia prin granturi directe, avantaje fiscale si de plata, garantii, imprumuturi, inclusiv ajutoare intreprinderilor afectate de criza actuala, de sanctiunile si contrasanctiunile aferente. „Important de retinut: relocarile din spatiul non-UE nu cad sub incidenta si restrictiile aplicabile relocarilor din cadrul UE”, explica Ileana Gutu, Partener Asociat, Coordonator al Departamentului de Evaluare, Modelare Financiara si Analize Economice.
 
”In plus, fata de aceste facilitati si granturi, exista o serie de fonduri nerambursabile care pot fi accesate in perioada urmatoare. De exemplu, in cadrul PNRR, o serie de scheme de ajutor de stat se vor adresa IMM-urilor si companiilor mari pentru finantarea investitiilor in digitalizare, cercetare si inovatie sau energie regenerabila. De asemenea, sunt in continuare disponibile si doua scheme de ajutor de stat pentru dezvoltare regionala (deschise solicitantilor pana la 31 decembrie 2023). In cadrul schemelor, sunt eligibile investitiile in active (HG 807/2014) si cele care determina crearea a cel putin 100 noi locuri de munca (HG 332/2014). Nivelul maxim al ajutorului de stat de care pot beneficia companiile este de 45 milioane EUR, iar intensitatea maxima este de 60% din costurile eligibile”, a explicat Ileana Gutu. 
 

Forta majora, neindeplinirea obligatiilor contractuale si sanctiuni 

 
Roxana Dudau, Partener Asociat, Avocat, Bancila, Diaconu si Asociatii recomanda: ”Clauzele contractuale trebuie citite cu atentie. Este important sa cunoasteti parametrii contractuali pentru a identifica daca sunteti sau nu in masura sa invocati forta majora sau, dimpotriva, sa va aparati in masura in care cocontractantul invoca un astfel de caz pentru neexecutarea obligatiilor asumate”. 
 
Un alt sfat acordat companiilor este acela de a se asigura ca obligatia nu este exigibila inainte de aparitia cazului de forta majora, pentru ca aceasta conditie este esentiala pentru a putea invoca situatia de forta majora. ”Notificati partenerul contractual in termenul prevazut in contract sau in regulile de drept aplicabile sau, in lipsa unor reglementari exprese, intr-un termen rezonabil. Atentie: instantele nationale si cele de arbitraj international sunt extrem de stricte in aprecierea caracterului imprevizibil al cazurilor de forta majora”, a avertizat Roxana Dudau. Ea a abordat si subiectul sanctiunilor impuse Rusiei si situatiile in care acestea pot sau nu sa fie considerate caz de forta majora. 
 
Explicatiile ne-au fost oferite de EY Romania.
 
Te-ar putea interesa si: Ghidul angajatorului. Un gest minor, dar care va impiedica sa concediati un salariat incompetent
 
 
Colaborator Manager.ro

Ultimele NOUTATI

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta
Ultimele stiri economice

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta

today19 Apr. 2024
Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii
Economie

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii

today19 Apr. 2024
De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024
ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul
Economie

ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul

today19 Apr. 2024
Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar

today19 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x