Pentru a evita pierderea de capital si o posibila situatie de insolventa, antreprenorii sunt nevoiti sa gaseasca solutii de sustinere si finantare a afacerii.
Iata cateva modalitati prin care poti sa gestionezi eficient cresterile costurilor de productie:
1. Majoreaza preturile produselor/serviciilor comercializate si fii transparent cu clientii in legatura cu motivul cresterii
Principala masura pe care o iau majoritatea antreprenorilor pentru a se apara de inflatie este cresterea preturilor produselor sau serviciilor, insa, odata cu aceasta decizie, apare si preocuparea de a nu-si pierde clientii.
Pentru ca inflatia afecteaza mediul economic si la nivelul consumatorilor, este posibil ca, in unele cazuri, clientii sa se reorienteze spre un alt brand mai ieftin, atunci cand are loc o crestere de preturi.
Iata cum poti sa cresti preturile, fara sa iti pierzi clientii:
Fii onest. Atunci cand clientii inteleg de ce este nevoie sa cresti preturile si considera ca acea suma este justificata, vor accepta sa plateasca mai mult si sa ramana fideli produselor sau serviciilor tale.
Creste preturile gradual. Cresterea graduala a preturilor va avea, in final, acelasi rezultat pe care ti-l doresti, insa nu va fi resimtita atat de puternic de catre consumatori si le va da timp sa se acomodeze cu noua situatie.
2. Apeleaza la o solutie rapida de finantare, pentru a putea suporta cheltuielile
Inflatia este in continua crestere, astfel ca, cel mai probabil, si preturile materiilor prime vor creste. Din acest motiv, pentru a putea sa iti continui activitatea si pentru a avea o siguranta asupra viitorului, poti apela la o solutie rapida de finantare. Aceasta te poate ajuta sa iti acoperi cheltuielile de productie, pana cand mediul economic se stabilizeaza, si vei putea sa acoperi din nou aceste costuri, din capital propriu.
O solutie de finantare de incredere este si creditul pentru persoane juridice, care poate fi accesat in functie de nevoile afacerii tale si de profilul acesteia. Iata principalele avantaje de care poti sa beneficiezi, atunci cand accesezi un astfel de credit:
economie de timp: poti obtine un credit pentru firma, 100% online;
fara birocratie: exista posibilitatea de a obtine un credit cu un minim de documente necesare;
flexibilitate in ceea ce priveste plata ratelor: in caz de imposibilitate de plata, poti amana rata cu 30 de zile, fara sa suporti penalizari sau costuri suplimentare.
Mai mult decat atat, accesand o astfel de finantare, detii controlul asupra finantelor afacerii tale si ii asiguri un viitor de succes.
3. Redu productia pana la limita bugetului disponibil
Daca exista o serie de produse sau servicii care nu iti aduc un profit consistent si permanent, in comparatie cu timpul si banii pe care ii investesti in ele, poate ca este momentul sa renunti la acestea. Astfel, vei putea sa iti concentrezi atentia asupra produselor sau serviciilor care dau rezultate si care iti aduc un profit constant si consistent.
De exemplu, sa presupunem ca produci o gama de genti de diferite dimensiuni, care include folosirea unui anumit tip de piele. Daca observi ca gentile de dimensiuni mici nu se vand prea bine, poti renunta la fabricarea lor si, in schimb, sa te concentrezi pe fabricarea gamei de produse care se vinde constant. Astfel, economisesti costurile cu materia prima si pe cele de productie si le poti redistribui, in productia produselor care iti aduc un profit constant.
Nu uita, insa: inainte de a renunta la productia unui produs, e bine sa analizezi cel putin ultimele 6 luni, pentru a vedea care este situatia reala de productie vs. profit, si sa incerci sa iti faci o imagine de viitor, in ceea ce priveste incasarile pe care le obtii de pe urma sa.
4. Gaseste un investitor care sa aduca afacerii tale capital
Includerea in portofoliu a unor produse noi sau imbunatatirea produselor existente poate reprezenta pe piata concurentiala un atu, care sa atraga noi investitori.
Desi gasirea investitorilor poate fi una dintre cele mai mari provocari pentru un antreprenor, acest lucru nu este imposibil, daca esti hotarat si ambitios. Poti incepe sa cauti investitori chiar in comunitatea locala, sa colaborezi cu organizatii pro-business si sa dezvolti relatii de afaceri cu persoane influente, care au aceeasi viziune ca tine.
Odata ce ai identificat investitorul cu care impartasesti acelasi set de valori, capitalul pe care il aduce afacerii tale te poate ajuta sa iti intretii activitatea si chiar sa te gandesti la produse ori servicii inovative, cu ajutorul carora sa iti dezvolti business-ul.
In perioada in care preturile continua sa creasca, antreprenorii sunt pusi in fata unor decizii greu de luat, pentru a-si mentine afacerile pe linia de plutire. Aceste hotarari se refera, de cele mai multe ori, la cresterea pretului produselor ori al serviciilor, la obinerea unei surse de finantare sigure, la oprirea partiala a productiei sau la identificarea unui investitor, care sa sustina afacerea pe termen lung.
sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Oficial! Se dau salarii compensatorii pentru acesti angajati din Romania
Fondatorul 5 to go readuce la viata un brand legendar din comunism: surpriza care va rescrie istoria
Greu de crezut? Un scaun de birou ergonomic poate face un angajat mai productiv!
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea
Te-ar putea interesa si